• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce alegem să folosim polenizarea naturală cu bondari?

    agrointeligenta.ro -

    Polenizarea naturală folosid bondari(Bombus terrestris) de la firma Agrobio, este o modalitate eficientă de creștere a calitații și producției fructelor dar și de reducere a costurilor forței de muncă.

    Culturi  precum tomate, vinete, ardei, pepeni, dovlecei, căpșuni etc. cultivate în spațiu protejat, dar și în câmp (afin, zmeur, mur, cireș, nectarin, cais, prun, păr etc.) necesită polenizare cu bondari, pentru o calitate înaltă a fructelor. O singură vizită a bondarilor, este de ajuns pentru ca floarea să fie polenizată. La majoritatea culturilor, nu se văd urmele vizitei bondarilor, doar în cazul tomatelor acesta se pot observa sub forma unor puncte de culoare brună.

    Bondarii trăiesc în stup, iar un stup conține o colonie în dezvoltare ce are în componență o regină fertilizată, lucrători adulți, pupe, larve și ouă.

    Utilizarea bondarilor în fermele vegetale: avantaje

    Avantajele utilizării bondarilor:

    • Bondarii sunt activi și atunci când sunt condiții nefavorabile(temperaturi scăzute, luminozitate scăzută);
    • Dintre toți polenizatorii naturali, bondarii vizitează cele mai multe flori;
    • Calitate bună a fructelor, reducând numărul de fructe deformate;
    • Creșterea productivității, prin obținerea unui număr maxim de flori polenizate;
    Zero reziduuri, prin eliminarea folosirii substanțelor chimice pentru stimulare, cu efecte negative asupra corpului uman;
    • Scăderea riscului de apariție a putregaiului cenușiu(Botrytis cinerea) în zona cavitații pedunculului.

    Stupul Agrobio, este livrat cu mâncare suficientă, care să asigure ciclul lor de viață, durata medie de supraviețuire fiind între 6-8 săptămâni, putându-se prelungi până la 10 săptămâni.

    Recomandări de poziționare

    1. Stupul pe plasează pe direcția Est, la înălțime față de sol pentru a fi ferit de furnici;
    2. Numărul stupilor/ha se stabilește în funcție de cultură;
    3. Se așează într-o zonă bine ventilată și umbrită, pentru a proteja stupul de rezele directe ale soarelui;
    4. Intrarea stupului să fie vizibilă pentru lucrători.

    Utilizarea produselor chimice care pot dăuna, trebuie evitate, iar cele permise și prietenoase trebuie utilizate respectând indicațiile producătorului. Un control adecvat al dăunătorilor, poate fi realizat în prezența stupilor, prin utilizarea unor strategii integrate de gestionare a dăunătorilor, folosind controlul biologic cu insecte benefice din gama Agrobio.

    Pentru mai multe informații despre polenizarea cu bondari sau pentru a achiziționa bondari, puteți lua legătura cu unul dintre reprezentanții companiei Holland Farming – https://hollandfarming.ro/echipa


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan Fermierii trebuie să anunțe primăria cu 48 de ore înainte de a stropi. Stuparii, obligați să ia acordul fermierilor pentru a amplasa stupii

    Ultimele știri

    Fermierii dintr-o comună – lăsați fără subvenția APIA din cauză că nu l-au votat pe actualul primar Aproape 10.000 de porci au fost uciși din cauza unui focar de febră aftoasă Fermier bistrițean ucis de propria vacă gestantă