• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Certificate false de moștenitor, eliberate pentru terenuri și imobile. Doi notari sunt trimiși în judecată!

  Roxana Dobre -

  Doi notari publici au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi eliberat certificate de moştenitor și alte documente false care atestau dreptul de proprietate asupra unor imobile și terenuri.

  Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat printr-un comunicat remis astăzi, marți – 6 iunie că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a doi inculpați, ambii notari publici.

  Este vorba despre Lidia Simona Seleceanu în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: luare de mită, fals intelectual, comis în formă simplă și continuată (6 fapte), instigare la fals material în înscrisuri oficiale instigare la uz de fals și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comis în formă simplă și continuată (4 fapte).

  Și Eugenia Cuțaru, notar public, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de instigare la fals intelectual în formă continuată și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

  În cauză mai sunt vizate patru persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: fals, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității. ”Și în stare de libertate, cinci inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune, tăinuire, fals și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității”, se mai arată în comunicatul DNA.

  Citiți și: DNA a arestat un fost deputat! Ar fi încasat fonduri europene pentru o fermă inexistentă

  Certificate false de moștenitor pentru terenuri

  Certificate de moștenitor false, eliberate în schimbul unor sume de bani

  În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că au depistat mai multe acțiuni de eliberare nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori.

  După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței. Concret, în contextul menționat mai sus, inculpata Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (notarul public Eugenia Cuțaru și celelalte persoane trimise în judecată – una dintre ele fiind angajată la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu) ar fi eliberat în mod nelegal peste 20 certificate de moștenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile.

  Citiți și: Director ADS arestat de DNA! A cerut mită 350.000 de euro pentru arendarea unui teren de 650 ha

  Documente ilegale pentru terenuri a căror valoare depășește 2 milioane de lei

  În același context, inculpata ar mai fi emis și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare-cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane (printre care și o parte din cele cercetate în cauză) să achiziționeze în baza unor procuri ale căror efecte ar fi încetat de drept ca urmare a decesului titularilor, emise cu mai mult de 15 ani în urmă, terenuri situate în județul Ilfov, a căror valoare depășește 2 milioane de lei, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, evaluate la peste un milion de euro, etc.

  Anterior trimiterii în judecată a persoanelor menționate mai sus, la data de 26 mai 2023, a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică (de asemenea arestat preventiv în cauză), acesta acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 5 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție, sens în care a fost deja sesizat Tribunalul București.

  În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru indisponibilizarea imobilelor ce nu au fost valorificate de inculpați până la data emiterii mandatelor de arestare preventivă, precum și pentru recuperarea prejudiciului produs prin înstrăinarea celorlalte imobile (aproximativ 583.912 euro, 1.128.994 lei și 33.901 dolari).

  Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

  DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut!

  Ultimele știri

  Plăți subvenții APIA! Fermierii care au încasat banii în conturi în ultimele zile Vremea în următoarea lună – unde vor fi cele mai mari temperaturi, dar și ploi însemnate România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial