• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Director ADS arestat de DNA! A cerut mită 350.000 de euro pentru arendarea unui teren de 650 ha

    Violina Gorcinschi -

    Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) cercetează un director al Direcției Control Reprezentanţe Teritoriale şi Comunicare din cadrul Agenţiei Domeniile Statului (ADS) pentru că ar fi pretins mită de 350.000 de euro unui om de afaceri pentru arendarea unui teren agricol de 650 ha. Acum, Marius Nuță se află în arest și este cercetat în cadrul unui dosar penal pentru trafic de influență.

    Directorul Direcţiei Control Reprezentanţe Teritoriale şi Comunicare din cadrul Agenţiei Domeniile Statului a fost arestat pentru trafic de influență, după ce ar fi pretins 350.000 de euro unui om de afaceri, pentru a-l ajuta să câștige un contract, potrivit unui comunicat al DNA.

    Procurorii DNA au anunțat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au reținut pe bărbat pentru 24 de ore, începând cu data de 20 martie, a lui Marius Ionel Nuță, director al Direcţiei Control Reprezentanţe Teritoriale şi Comunicare din cadrul Agenţiei Domeniile Statului (ADS), pentru trafic de influență.

    La data de 21 martie 2023, judecătorii Tribunalului București au admis propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a inculpatului, formulată de procurorii anticorupție.

    A cerut mită pentru arendarea a 650 de hectare de teren în Giurgiu

    În ordonanța procurorilor s-a arătat că, în perioada 24 ianuarie – 20 martie 2023, Marius Nuță ar fi pretins, pentru el şi pentru alte persoane, de la un om de afaceri, suma totală de 350.000 euro pentru „facilita” încheierea cu ADS a unui contract de arendă pentru o suprafață de 650 ha de teren agricol, situat într-o comună din județul Giurgiu.

    În contul aceleiași sume de bani, directorul ADS i-ar mai fi promis omului de afaceri că îl va sprijini să concesioneze respectiva suprafață de teren pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 10 ani, au precizat procurorii DNA în urma probelor adunate până în acest moment.

    Martorul i-ar fi oferit lui Marius Ionel Nuță suma de 90.000 lei, ce a reprezentat o primă tranșă din suma pretinsă inițial. Ulterior, în ciuda „eforturilor” depuse de inculpat, licitația privind arendarea terenului respectiv a fost câștigată de o altă persoană.

    Judecătorii Tribunalului București au admis propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a lui Marius Ionel Nuță.

    Reacția ADS: Punem la dispoziție toate documentele și informațiile cerute de reprezentanții Ministerului Public

    În urma comunicatului DNA, conducerea ADS a fost luată cu asalt de jurnaliști care au dorit să afle mai multe informații despre acest caz. Instituția condusă de directorul George Sava, care a implementat în ultimul an un proces de transparentizare la nivelul ADS, pune la dispoziția autorităților toate documentele și informațiile necesare în anchetă, potrivit unei comunicări oficiale.

    ”În contextul solicitărilor primite din partea reprezentaților mass-media, referitoare la comunicarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, Agenția Domeniile Statului informează că a pus și pune la dispoziția reprezentațiilor Ministerului Public toate documentele și informațiile cerute, fiind într-o relație de conlucrare cu aceștia pentru a clarifica această circumstanță”, arată ADS.

    Comunicarea subliniază că ”în ultimul an Agentia Domeniilor Statului a făcut pași importanți in transparentizarea activității institutiei, devenind activa in relația cu fermierii și cu instituțiile publice!  Vom continua aceasta politica de deschidere și relaționare corectă cu partenerii contractuali și fermierii români”, mai arată instituția a cărei deviză este, de la preluarea conducerii de către George Sava – ”ADS Pământ Românesc!”.

    ”Reamintim că Agenția Domeniilor Statului este o instituție publică, finanțată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sub deviza „Sprijinim fermierii”, ADS este instituția specializată care realizează privatizarea societăților comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990 și arendarea și concesionarea terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică și privată a statului, administrate de aceste societăți”, conform comunicării.

    Agenția Domeniilor Statului își desfășoară activitatea în baza Legii nr. 268/2001, privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, cu modificările și completările ulterioare, a Hotărârii de Guvern nr. 626/2001 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 și a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului.

    Vă reamintim că în ultimul an, ADS a reluat licitațiile deschise pentru arendarea sau concesionarea suprafețelor agricole administrate. Au fost organizate mai multe licitații, iar în urma acestora au fost stabilite noi arende record, existând un interes foarte ridicat pentru terenurile aflate în proprietatea statului și administrate ADS.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor