• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Banana-nordului: Tot ce trebuie să știi despre înființarea unei plantații de paw paw în România

  agrointeligenta.ro -

  Banana-nordului (Asimina triloba) este cunoscută în toată lumea sub denumirea de fructul paw paw, după numele dat de amerindienii din America de nord. Astăzi, banana-nordului este una dintre cele mai exotice plante care au fost aclimatizate în România cu un potențial uriaș pe piața autohtonă, mai ales datorită gustului deosebit – de vanilie cu ciocolată, dar și faptului că fructul este foarte bogat în vitamine și minerale.

  Echipa cercetătorilor Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în frunte cu prorectorul prof. Florin Stănică, studiază de mai mulți ani acest fruct în grădinile instituției și s-au convins de faptul că planta este capabilă de a oferit cultivatorilor români recolte bune, de pe urma cărora se poate face un profit mulțumitor.

  Interesant este fapt că, deși este un fruct neobișnuit rar în piețele noastre, banana-nordului are deja mai bine de 100 de ani de când crește în România. ”La noi în ţară se pare că a fost introdusă în jurul anului 1900 în localitatea Pianu Nou, judeţul Alba, de către un emigrant întors din America. De acolo, câteva plante au ajuns în localitatea Geoagiu, unde se găsesc şi în prezent în curţile unor localnici”, povestește prorecotorul USAMV.

  De la plantele din județul Alba și până la cele propuse de cercetători este însă cale destul de lungă, iar soiurile aduse în anii 2000 din Italia sunt mult îmbunătățite, oferă producții bune, iar fructele sunt adevărate delicatese.

  banana 2Rezistă până la -30 grade Celsius

  Banana-nordului este o specie rustică putând fi cultivată cu succes în regiunile temperate, ea provenind din partea de est a Statelor Unite, acolo plantațiile de paw paw se întind din Florida până la Marile Lacuri. Peste Ocean, Asimina triloba crește la marginea pădurilor și se remarcă prin rezistența mare la ger, supraviețuind iernilor cu – 25… – 30°C.

  Banana-nordului se adaptează bine și la diferitele tipuri de sol, dar preferă totuşi solurile afânate, bine drenate, bogate în substanţă organică: preferă un pH neutru sau uşor acid.

  Prinderea la plantare şi transplantare este dificilă deoarece rădăcina de paw-paw trăiește în simbioză cu o ciupercă, așa că este recomandat ca atunci când se realizează transplantarea să se păstreze balotul de pământ din jurul rădăcinii. ”Întreaga tehnologie de producere a materialului săditor este realizată în containere”, explică profesorul universitar.

  Necesită în jur de 160 de zile de vegetaţie şi creşte bine în zone cu 700 – 800 mm precipitaţii. Deficitul hidric duce la căderea fructelor şi este necesar să fie înlăturat prin irigaţii moderate.

  banana 5Fructe, abia după anul 5 de la plantare

  Înmulţirea se face în general prin semințele care se găsesc în fruct, închise la culoare.

  După extragerea seminţelor, acestea se păstrează în frigider la 2 – 3°C. Semănatul se face în ghivece înalte, acoperind seminţele cu un strat de 10 cm de pământ.

  ”Pentru a stimula germinarea se recomandă înmuierea seminţelor timp de 24 de ore în apă caldă, înainte de semănat. Germinabilitatea acestora este bună şi dacă se seamănă în ghivece toamna şi se lasă să ierneze afară. Răsărirea are loc în luna iunie – iulie şi puieţii cresc în primul an doar 5 – 10 cm. După răsărirea plantelor se cresc în umbrare, transplantându-se în ghivece mai mari atunci când este nevoie. Primele fructe se pot obține în anul 5-6 după semănat”, arată prorectorul Florin Stănică.

  Pentru a obține fructe de calitate superioară cu un gust foarte bun este recomandată altoirea puieților cu ramuri de la soiurile valoroase.

  În ceea ce privește plantarea, aceasta este recomandat să se realizeze în zone ferite de vânturi puternice. Asimina triloba se plantează la 4,5 – 5,0 m între rânduri şi 2,5 -3,0 m între plante pe rând. În perioadele de secetă se recomandă irigări moderate, iar tăierile vizează iluminarea corespunzătoare a coroanei.

  Protecţia fitosanitară nu este necesară deoarece banana-nordului este rezistentă la boli şi dăunători, ceea ce face ca producția să fie una conformă cu normale agriculturii ecologice, lipsită de reziduuri și pesticide.

  banana 3Se pot păstra la congelator

  Fructele de paw paw se coc eşalonat din august până în septembrie, culegerea acestora se realizează pe măsură ce banana-nordului ajunge la maximul de calităţi gustative şi când se desprind uşor de ramură. În ceea ce privește păstrarea fructelor, acestea pot fi ținute câteva zile în frigider, sau, dacă este vorba de o cantitate mai mare, acestea pot fi băgate în congelator, iar atunci când sunt scoase gustul nu se schimbă deloc.

  Banana nordului are un conținut ridicat în vitamina A şi C, în elemente minerale, în special Ca, Fe, Mg, Mn şi aminoacizi, depăşind cu mult valorile găsite în celelalte fructe. Conținutul de mangan din acest fruct este mai mare decât cel găsită în mere, banane sau portocale și specialiștii susțin că prin consumul unei singure banane a nordului se poate acumula necesarul zilnic din acest mineral. De asemenea o porție de paw paw vă oferă mai mult de jumătate din necesarul zilnic de cupru mineral, 7 % din sărurile de potasiu pe care trebuie să le consume o persoană în fiecare zi și un sfert din necesarul de magneziu.

  Dincolo de valorile nutritive importante pe care le are acest fruct, adevăratul motiv pentru care consumatorii îl preferă este gust pe care îl are. Fructul de asimina are un gust foarte bun, o combinație între banană, ananas și mango, dar se pot simți și arome de vanilie sau ciocolată, în funcție de soi și gradul de coacere.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fuziunea dintre Premium Porc și DanBred – anulată din cauza problemelor create de PPA Coccidioza la iepuri: semne, tratament, prevenire Fermierii sârbi au început să își vândă produsele într-un lanț de magazine din România

  Ultimele știri

  Vicepremierul Dan Barna: Investițiile în irigații au fost scoase din PNRR! Transmisie LIVE: PORUMBUL 2021 LA START! De unde se aprovizionează ministrul Oros cu carne proaspătă și cu legume