• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florentin Bercu, AAC: ”Se anunță un an bun și vom avea un blocaj total din cauza surplusului de marfă din Ucraina”

    agrointeligenta.ro -

    Se anunță un an bun și vom avea un blocaj total din cauza surplusului de marfă din Ucraina, astfel că fermierii au nevoie să fie sprijiniți concret, prin măsuri ferme, nu prin compensații derizorii. Este apelul făcut la Bruxelles, la COPA-COGECA, de către reprezentanții Alianție pentru Agricultură și Cooperare, structură informală ce reunește cele mai mari patru organizații din România: Federația Național PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Forța Fermierilor (AFF).

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Prezidiilor COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles, ieri și astăzi, joi și vineri, 27 și 28 aprilie 2023, în format fizic de către Maria Cristina Găman – UNCSV, Florentin Bercu – UNCSV și Marius Mihai Micu – PRO AGRO.

    „Suntem solidari cu poporul ucrainian de aceea avem foarte mulți care au tranzitat și au și rămas în România. Aceștia primesc de 5-6 ori sume mai mari decât locuitorii țării noastre ca și alocații pentru copii, cazare și hrană. Prin acest sprijin acordat, autoritățile din România nu au vrut sau nu au fost în stare să țină sub control situația. Mai mult, au intrat pe teritoriul țării noastre camioane supraîncărcate deoarece nu au fost efectuate controale așa cum ar fi trebuit și marfa cu altă destinație a rămas în România. Din acest motiv toată infrastructura noastră a fost blocată și afectată (rutieră, portuară, maritimă). Produsele ucrainene sunt prioritizate înaintea produselor românești, iar noi ne dorim să îi ajutăm în condiții fair play și echilibrate pentru populația română și europeană. Culoarele trebuie să fie implementate doar prin sigilii și monitorizare GPS – atât la intrarea cât și la ieșirea din țară pentru a fi respectate, cât și analize ale reziduurilor de pesticide”, a spus, în cadrul ședinței de la COPA-COGECA, Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV, organizație membră AAC.

    În numele fermierilor români, Bercu a făcut apel la nivel european, solicitând sprijin pentru agricultorii români care au nevoie de ajutor pentru a face față campaniei următoare. ”Se anunță un an bun și vom avea un blocaj total din cauza surplusului de marfă din Ucraina. Suntem îngrijorați pentru culturile următoare deoarece nu vom avea unde să depozităm și nu va fi transport disponibil dacă nu se impun măsurile care sunt propuse de principalele state afectate(România, Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia). Nu putem să mai continuăm așa, iar aici nu e vorba de compensații. Aceste nu acoperă nici gropile făcute de transporturile venite din Ucraina. Dacă continuăm în acest fel se vor crea perturbații foarte mari pentru început în țările menționate anterior și ulterior în majoritatea statelor europene. Există riscul ca 20 – 25 % din fermierii din țările direct afectate să falimenteze. Sperăm că autoritățile vor înțelege dificultățile și amploarea acestei situații și vor acționa în consecință, să nu creeze o situație de impas. Dacă lucrurile nu se rezolvă ne vom uni și vom avea un eveniment de impact la nivelul UE. Suntem constrânși să acționăm oricum va fi nevoie pentru a proteja fermierii și producția europenă”, a mai spus Bercu.

    La rândul său, Marius Micu, Vicepreședinte PRO AGRO – AAC și Vicepreședinte COPA, a arătat că prevederile din acordurile de liber schimb nu sunt corelate cu celelalte regulamente care interzic fermierilor români să producă în anumite condiții, dar deschid porțile pentru țări terțe să vină în UE.

    ”Referitor la Ucraina avem două solicitări. Deschiderea pieței comune Europene pentru o parte din cantitățile stocate în țările afectate să meargă către Europa centrală și sa fie un efort comun. Mai mult, s-a discutat ca aceste cantități să fie preluate pentru ajutor umanitar în Africa. Deci, o parte din cantități ar putea merge acolo, iar o alta spre țările din centrul Europei. Suntem solidari cu Spania și cu toate celelate țări care au dificultăți din cauza perturbării piețelor, precum Franța. Bugetul va fi insuficient, ne trebuie un buget suplimentat, dar nu din PAC. Ne trebuie flexibilitate pentru PAC deoarece va fi greu să respectăm condițiile actuale – toate trebuie să fie puse în contextul geopolic și socio-economic actual. Avem producții venite din Ucraina care nu respectă legislația actuală. Dacă avem cantități atât de mari care rămân în UE, iar din analizele pe care le efectuăm la granițe nu identificăm abateri de la condițiile fitosanitare, înseamnă că producția din Ucraina respectă condițiile din UE. În acest caz, noi de ce mai avem aceste reguli fitosanitare dacă ei nu le folosesc și nu se întâmplă nimic- deci nu perturbă siguranța alimentară”, a subliniat Micu.

    Astăzi, vineri – 28 aprilie, Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale UE, a aprobat prelungirea cu un an, până în iunie 2024, a suspendării taxelor vamale şi cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”