• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daea: Fermierii primesc 29,73 milioane euro despăgubiri pentru porumb, floarea-soarelui şi rapiţă

    Roxana Dobre -

    Fermierii români primesc un al doilea ajutor financiar de la Comisia Europeană (CE) iar plafonul alocat este de aproape 30 de milioane de euro, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Suma ar urmă să acopere pierderile suferite de fermieri cu depozitarea pentru porumb, floarea-soarelui şi rapiţă.

    România va mai primi aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru spijinirea fermierilor afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina, a anunţat, astăzi, marţi – 2 mai, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

    ”Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Vă spuneam în momentul de început, când am tot interpretat şi dumneavoastră şi noi toţi ceilalţi, care a fost decizia Uniunii Europene privind sumele date României, că suma, în prima fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiari a 29,73 milioane de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor”, a declarat Petre Daea, la Digi 24.

    Citiți și: Petre Daea: Porumbul, rapița și floarea-soarelui – culturile care intră la a doua subvenție pe stocuri

    Fermierii vor primi subvenție pentru cantitățile de porumb, rapiță și floarea-soarelui, stocate

    Petre Daea: Vom da drumul actului normativ după ce decizia CE apare în Jurnalul Oficial

    Şeful MADR a precizat că aşteaptă ca suma decisă de CE pentru România să apară în Jurnalul Oficial, după care va da drumul actului normativ în așa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri.

    ”Avem 30 (milioane euro n.r.) în plus şi cu încă 20 până acum, iată că sunt 50 de milioane (euro n.r.) până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ, când va apărea suma în Jurnalul Oficial, dăm drumul şi la actul normativ al ţării, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”, a spus ministrul, precizând că statul va dubla toate sumele primite de la CE pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de cerealele ieftine venite din Ucraina.

    ”Sigur, aceasta este soluţia care este prevăzută în regulament, respectiv să se suplimenteze de la bugetul de stat. Vom analiza această situaţie în funcţie de cererile pe care le depun fermierii şi vom decide ca atare. Important este că avem baza juridică şi avem şi această sumă de la Uniunea Europeană, care fără 70.000 de euro, nu sunt 30 de milioane (euro n.r.). O sumă care spun eu că este corectă, stabilită pentru pentru fermierii români şi din acest punct de vedere iată că avem şi confortul decizional pentru a putea să venim cu sprijinul la fermieri”, a adăugat ministrul Agriculturii.

    Citiți și: Un nou ajutor de la Comisia Europeană pentru fermierii români!

    Va fi suplimentată suma pentru fermieri, cu fonduri de la stat?

    Întrebat dacă Guvernul va suplimenta fondurile luna aceasta, Daea a menţionat că începând de miercuri va solicita starea stocurilor la porumb, floare-soarelui şi rapiţă şi în funcţie de analiza realizată se va decide.

    ”Imediat, de mâine, solicităm să vedem care sunt stocurile la cele trei produse, că vom da la porumb, la floarea-soarelui şi la rapiţă, şi în funcţie de stocurile respective vom decide. Analiza urmează să o facem pe parcursul solicitării stocurilor şi al trimiterii situaţiilor de la judeţe. Lucrurile acestea sunt în dinamică şi vor fi tot timpul în dinamică, cu atitudine corectă, exactă şi necesară pentru fermierii români”, a mai spus Petre Daea.

    Conform publicației Agrarheute, cea mai mare parte a sumei, în jur de 39 de milioane de euro, urmează să meargă în Polonia. România va primi aproximativ 30 milioane euro, Ungaria 16 milioane euro, Bulgaria 10 milioane euro și Slovacia 5 milioane euro din rezerva agricolă.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!