De ce a ales un fermier din Călărași să semene hibridul de porumb Gloriett, de la RWA
Adrian Radu -Producțiile bune în condiții de secetă reprezintă unul din factorii care determină alegerea hibrizilor de porumb de către fermieri. Inginerul Mădălin Chiuoaru, din Călărași, a optat pentru hibridul Gloriett, de la RWA Raiffeisen Agro România. Potențialul de producție al acestuia se duce spre 10 tone la hectar.
Mădălin Chiuoaru este șef de fermă la Algap Grup, care lucrează nu mai puțin de 3.000 de hectare în Unirea, județul Călărași. Din această suprafață, 1.000 de hectare sunt dedicate culturii de porumb, 900 pentru rapiță, 850 pentru păioase, iar restul pentru floarea-soarelui.
Algap Grup SRL a investit în sistemul de irigații și astăzi are în exploatare 1250 hectare cu irigare „la cheie”. Cea mai mare parte din această suprafață este alimentată din puțuri forate, Algap fiind una din primele firme care a folosit la scară largă această sursă de apă, începând cu anul 2016. Pentru acest an extinderea de 50 hectare se face pe sistemul- irigare prin picurare.
Finalul lunii aprilie a adus semănatul porumbului. “În mod normal, în zona noastră începeam însămânțatul în jur de 5-6 aprilie, dar din cauza condițiilor meteorologice, am fost forțați să întârziem această lucrare. Dar cu toate astea, este un moment optim pentru însămânțarea culturii. Avem hibridul Gloriett de la RWA. Băgăm undeva în jur de 72.000 de semințe la hectar, pentru că aici suntem într-o zonă la neirigat”, a declarat Chiuoaru.
Pregătirea terenului s-a făcut cu atenție, pentru ca potențialul de producție al lui Gloriett să fie atins. În toamnă, Mădălin Chiuoaru a efectuat o arătură, iar fertilizarea de bază s-a făcut cu 150 kg / ha de TSP. În această primăvară, s-au administrat 200 kg de îngrășământ 15.15.15, iar apoi s-a pregătit patul germinativ. Lista de lucrări va fi completată cu aplicarea a 300 kg de azotat de amoniu la prășit.
Hibridul de porumb Gloriett a ajuns în ferma din Unirea datorită rezultatelor avute în testări. “În această campanie, am luat hotărârea, împreună cu administratorii, să optăm și pentru hibridul Gloriett de la RWA, pentru că în urma informațiilor primite de la APPR și a rezultatelor foarte bune pe care le-au obținut acolo, am luat hotărârea să încercăm și noi acest hibrid pe o suprafață de 80 de hectare, mai exact”, a spus Mădălin Chiuoaru.
Caracteristici Gloriett
- FAO 380 – semitimpuriu
- Vigoare foarte bună la răsărire
- Producții bune și constante
- Talie medie-înaltă
- Dry down foarte bun
- Tolerant la secetă
- 14-20 rânduri pe știulete cu 29-42 boabe pe rând
- Densitate recomandată la semănat: 70-75.000 boabe germinabile / ha
În 2021, recordul de producție înregistrat de Gloriett a fost de 14 tone / ha, la Mircea Vodă, în Brăila, cu 20% mai mare decât media grupei FAO din care face parte, 380 – semitimpuriu. În 2022, la irigat, cea mai mare producție a lui Gloriett s-a înregistrat la Ostrov, în Constanța, la irigat – 13.5 tone.
“Având în vedere că este o cultură la neirigat, noi tindem să obținem între 8-10 tone. Hibridul are un potențial mai ridicat, asta în funcție de condițiile climatice, el poate să ne ofere și mai mult. Am hotărât să alegem acest hibrid pentru că am văzut că în condiții de secetă extremă el a oferit niște producții foarte satisfăcătoare, cuprinse între 6-7 tone / ha, ceea ce este foarte bine, în condiții de stres”, a concluzionat Mădălin Chiuoaru.
Toate informațiile despre Gloriett și despre ceilalți hibrizi de porumb din portofoliul RWA Raiffeisen Agro România se găsesc pe site-ul www.raiffeisen-agro.ro.