• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recomandări tehnologice INNVIGO pentru cultura de porumb

    agrointeligenta.ro -

    Deși evoluția climatică din ultimii ani, atât în România cât și în alte zone geografice a avut influențe negative asupra producției, datorită particularităților biologice și alimentare, porumbul rămâne una dintre cele mai importante plante de cultură, ocupând locul trei în lume ca suprafață cultivată (130 milioane ha), după grâu și orez. Porumbul este cultura care va fi una dintre prioritățile INNVIGO în sezoanele următoare datorită interesului crescând al fermierilor. În România, compania are deja înregistrate 10 erbicide pentru cultura de porumb.

    Porumbul se luptă să concureze cu alte plante, cum ar fi buruienile sau samulastra din culturile anterioare. Controlul buruienilor în primele șase săptămâni după însămânțare este esențial pentru distrugerea buruienilor înainte ca acestea să afecteze performanța culturii. Competiția cu buruienile pentru nutrienți și umiditate este cea mai dăunătoare în primele șase săptămâni de după răsărire. Erbicidele și prășila mecanică sunt principalele forme de combatere ale buruienilor.

    Controlul buruienilor devine din ce în ce mai problematic la porumb: creșterea presiunii, apariția rezistenței, retragerea unor erbicide. Intervenția timpurie este una dintre cheile optimizării controlului.

    Principala lucrare de îngrijire este combaterea chimică a buruienilor din cultura porumbului

    Pornind de la premisa că plantele de porumb nu pot concura cu buruienile mai ales în primele stadii de vegetație, din cauza creșterii mai lente și a spațiilor mari dintre rândurile de porumb pe care buruienile le exploatează, acestea fiind mult mai lacome în competiția pentru hrană, apă și lumină, ceea ce determină pierderi mari de producție. Un rol foarte important în combaterea buruienilor prin erbicidare este stabilirea momentului optim pentru aplicarea erbicidului, astfel încât stresul cauzat de aplicarea acestuia să aibă un impact minim asupra producției.

    Combaterea buruienilor din cultura porumbului, rămâne un factor important care asigură sporuri de producție. Aceasta se realizează, înainte sau după semănat (preemergent) sau în perioada de vegetație (postemergent).

    Erbicidarea buruienilor monocotiledonate și unele dicotiledonate, în postemergență

    Majoritatea erbicidelor aplicate în preemergență sunt erbicide peliculare, eficacitatea lor fiind influențată de umiditatea existentă în sol, de rezerva de buruieni sau de conținutul de humus al solului.

    Recomandarea INNVIGO este produsul METOS 960 EC în doză de 1,5 l/ha, care acționează coloidal la sol, este preluat în mare parte prin rădăcini sau prin coleptil de buruienile monocotiledonate: Setaria (mohor), Echinochloa crus-gali (iarbă bărboasă), Digitaria (Meisor), Sorghum halepense (costrei din sămânță) şi de unele specii dicotiledonate anuale: Amaranthus (Știr), Chenopodium (Spanac sălbatic), Hibiscus (Zămoșiță sau macul ciorii), Galinsoga palmiflora (Busuioc sălbatic).

    Erbicidarea buruienilor monocotiledonate și unele dicotiledonate, în postemergență

    Avantajele erbicidării în vegetație sunt următoarele: fermierii pot identifica spectrul de buruieni din cultură și efectua o combatere țintită, prin utilizarea produselor corespunzătoare pentru acel spectru de buruieni și prin ajustarea dozelor în funcție de stadiile de dezvoltare ale buruienilor dar și ale plantelor de cultură.

    Dacă discutăm de toleranța la erbicide în vegetație (postemergenț) porumbul suportă cel mai bine tratamentele în faza de 3-4 frunze, când se pot aplica erbicidele atât pentru combaterea buruienilor cu frunză lată (dicotiledonate), cât și pentru buruienile graminee (monocotiledonate), erbicidele se pot aplica fie separat, pentru fiecare clasă de buruieni, fie împreună pentru combaterea tuturor buruienilor, inclusiv cele perene.

    Pentru erbicidările postemergente, compania INNVIGO pune astăzi la dispoziţia fermierilor români o gamă largă de produse atât pentru controlul buruienilor monocotiledonate cât și pentru controlul buruienilor dicotiledonate, produse cu o singură substanță activă cât și produse cu mai multe substanțe active:

    TUDOR 114 OD are în compoziție: 10 g/l florasulam + 80 g/l nicosulfuron + 24 g/l tifensulfuron metil. Pentru buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, produsul poate fi utilizat în faza de 2-8 frunze ale culturii (BBCH 12-18), în doză de 0,5 l/ha, dar cele mai bune rezultate se obțin când buruienile sunt tinere, iar porumbul este în faza de 4-6 frunze.

    MEZONIR 340 WG are în componență 240 g/kg mezotrionă + 80 g/kg nicosulfuron + 20 g/kg rimsulfuron. Acționează cel mai eficient pe buruienile anuale care se află în stadiul de 2-3 frunze (buruieni dicotiledonate) și în stadiul de 3-5 frunze (buruieni monocotiledonate). Pentru a crește eficiența de combatere a buruienilor, se recomandă utilizarea produsului MEZONIR 340 WG în doză de 0,5 kg/ha împreună cu adjuvantul Asystent+.

    HENIK EXTRA 040 OD conține 40 g/L nicosulfuron, se utilizează în stadiul de 2–7 frunze al culturii de porumb (BBCH 12–17).

    RINCON 25 SG conține 250 g/kg rimsulfuron. Doza de utilizare este de 60 g/ha + 0,05 l/ha adjuvant Asystent+, în stadiul de 1 – 7 frunze ale culturii de porumb.

    RUMEZO 200 SE conține 200 g/l mezotrionă, doza de utilizare este de 0,6- 0,75 l/ha în funcție de spectrul de buruieni. Produsul trebuie utilizat în fenofaza de 2-8 frunze ale porumbului (BBCH 12-18).

    • TIFF 040 OD conține substanța activă 40 g/l tifensulfuron metil. Produsul este omologat în doză de 0,27 l/ha în faza de 1-7 frunze ale culturi, pentru buruienile dicotiledonate: Răcovină (Stellaria media), spanac sălbatic (Chenopodium album), mușețel sălbatic (Matricaria inodora), iarbă roșie (Polygonum lapathifolium), ardeiul broaștei (Polygonum persicaria), romaniță de câmp (Anthemis arvensis), mușețel (Matricaria chamomilla), traista-ciobanului (Capsella bursa pastoris), punguliță (Thlaspi arvense), trei frați pătați (Viola arvensis), hrișcă urcătoare (Fallopia convolvulus).

    Pentru controlul eficient și accesibil, INNVIGO recomandă tehnologii care au avut rezultate foarte bune (în ultimii 3 ani/rețeaua de testare INNVIGO – 150 de locații), în platformele experimentale instalate în fiecare an de către specialiștii din departamentele tehnic și R&D:

    • HENIK EXTRA 040 OD – 1 l/ha + RASSEL 100 SC – 0,05 l/ha;

    • RASSEL 100 SC – 50 ml/ha + TIFF 04 OD – 0,2 l/ha;

    • HENIK EXTRA 040 OD – 1 l/ha + RUMEZO 200 SE – 0,6 l/ha;

    • RUMEZO 200 SE 0,5 l/ha + TIFF 40 OD 0,2 l/ha + RINCON 25SG 60 g/ha + Asystent 0,1 l/ha;

    • RINCON 25 SG – 50 g/ha + Asystent – 0,1 l/ha + HENIK EXTRA 040 OD – 1 l/ha + RASSEL 100 SC – 0,05 l/ha.

    Importanța alegerii momentului cel mai potrivit pentru aplicarea erbicidelor la cultura de porumb

    Vă vom prezenta un studiu al departamentul tehnic INNVIGO, prin care este evidențiată perioada optimă pentru efectuarea tratamentului erbicid la cultura de porumb.

    Studiu al departamentul tehnic INNVIGO

    Astfel, de la stânga la dreapta avem următoarele variante de lucru, cele mai des întâlnite în practică:

    V0 este Varianta martor: parcela nu a fost erbicidată, pentru identificarea buruienilor și a gradului de îmburuienare din solă;
    V1 Varianta PRE: tratamentul erbicid s-a aplicat în preemergență, imediat după semănat. Erbicidarea s-a efectuat cu un produs ce combate atât buruieni monocotile cât si dicotile;
    V2 Varianta EPOST: s-a aplicat în preemergență produsul METOS 960 EC, iar ulterior produsul MEZONIR 340 WG, când porumbul era în stadiul de răsărire;
    V3 Varianta 1 – 3 L: s-a aplicat în preemergență produsul METOS 960 EC, iar în postemergență produsul TUDOR 114 OD în stadiul de 1-3 frunze ale porumbului;
    V4 Varianta 3 – 4 L: este varianta de erbicidare cu aplicare în preemergență a produsului METOS 960 EC, ulterior a fost aplicat produsul TUDOR 114 OD, dar în stadiul de 3-4 frunze ale porumbului;
    V5 Varianta 5 – 6 L: erbicidarea s-a efectuat în preemergență cu METOS 960 EC, iar erbicidul TUDOR 114 OD a fost aplicat în stadiul de 5-6 frunze ale porumbului;
    V6 Varianta 6 – 8 L: s-a aplicat în preemergență produsul METOS 960 EC, iar în postemergență produsul TUDOR 114 OD în stadiul de 6-8 frunze ale porumbului.

    De menționat: pentru variantele V2 – V6 a fost utilizat produsul METOS 960 EC cu aplicare în preemergență, diferența dintre aceste variante fiind doar momentul aplicării erbicidului postemergent.

    Observăm după intensitatea coloritului la variantele V1, V2 și V3 sunt mai intens colorate, iar plantele de porumb sunt cel mai bine dezvoltate, comparativ cu variantele V4, V5 și V6 unde erbicidarea a fost efectuată mai târziu, respectiv la stadiile de 3-4, 5-6 si 6-8 frunze, plantele sunt mai puțin dezvoltate. Dacă analizăm producția obținută, observăm: Varianta V2 METOS 960 EC în preemergență, iar ulterior produsul MEZONIR 340WG, când porumbul era în stadiul de răsărire) și V3 (în preemergență METOS 960 EC, iar în postemergență produsul TUDOR 114 OD, în stadiul de 1-3 frunze ale porumbului) sunt variantele care înregistrează cea mai mare producție, comparativ cu variantele unde erbicidarea postemergentă s-a efectuat mai târziu.

    Observăm că întârzierea momentului de aplicare a erbicidului, influențează negativ producția culturii.

    Influența datei de tratament asupra producției de porumb

    Recomandarea companiei INNVIGO: erbicidele MEZONIR 340 WG sau TUDOR 114 OD să fie aplicate până la stadiul de 3 – 4 frunze ale porumbului, cu utilizarea unui antigramineic preemergent respectiv METOS 960 EC, în funcție de gradul de culturalizare al terenului.

    Dacă dorești să afli mai multe informații despre soluțiile și tehnologiile INNVIGO, accesează catalogul companiei – CATALOG INNVIGO ROMANIA 2023

    CAMPANIA INNVIGO AGRO 2023, organizată în perioada: 01.01.2023 – 30.11.2023

    Beneficiază de promoția Innvigo la erbicide, fungicide, insecticide, regulatori de creștere și tratament sămânța. Comandă și tu produsele participante la Campania Voucher 2023. Sună un reprezentant Innvigo! Descarcă regulamentul oficial al campaniei ”SOLUȚII COMPLETE LA PREȚURI CORECTE!”


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!