Mâine – protest APIA la București! Directorul Adrian Pintea: Activitatea nu va fi perturbată în niciun fel!
Roxana Dobre -Funcționarii APIA protestează mâine, 4 mai, la București. Acțiunea va mobiliza 1.000 de funcționari ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, dar nu va afecta activitatea din această perioadă a agenției, care se concentrează în principal asupra primirii cererilor pentru subvenții și plata finală, a anunțat directorul general, Adrian Pintea. Acesta a transmis funcționarilor și un mesaj în care îndeamnă la dialog.
Adrian Pintea, directorul general al APIA, a anunțat astăzi, miercuri – 3 mai, că protestul de mâine, joi – 4 mai, al funcționarilor APIA nu va perturba programul normal al centrelor din toată țara. Astfel, plățile pentru fermieri nu se vor bloca și nici primirea cererilor de plată pe care APIA le gestionează în această perioadă.
”În ceea ce privește angajații celor 42 de centre județene ale APIA, este vorba nu neapărat de mărirea salariilor, ci mai degrabă de egalizarea lor la nivelul celor din cadrul aparatului central. A fost un proiect de lege care a tot așteptat, să spun așa, o aprobare, dar din păcate nu a fost aprobat și acesta este motivul supărării colegilor mei. Categoric activitatea nu va fi perturbată în niciun fel”, a explicat Adrian Pintea la TVR Info.
Citiți și: Protest APIA! 1.000 de funcționari din toată țara vor protesta joi, 4 mai, la Guvern!
Adrian Pintea, APIA: Cred că totuși calea dialogului este cea mai bună
Directorul general al APIA a transmis și un mesaj pentru funcționarii supărați: calea dialogului este cea mai bună.
”În ceea ce privește campaniile sau ceea ce avem noi acum în desfășurare, ca și activități ale agenției se vor desfășura normal, participarea nu va fi foarte mare și încă o dată îndemn pe toată lumea și cred că totuși, calea dialogului este cea mai bună”, a mai arătat Adrian Pintea.
Citiți și: APIA a început eliberarea adeverințelor. Procedură, termene, plăți din subvenții
De ce sunt furioși angajații APIA
Proiectul de lege pentru modificarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este motivul supărării funcționarilor din toată țara. Concret, angajații agenției de plăți sunt furioși că acesta nu a fost aprobat de Parlament și a fost amânat de mai multe ori după ce a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este for decizional.
Conform celei mai noi actualizări valabile pe site-ul Camerei Deputaților, proiectul trebuia aprobat în ședintele de 2-3 mai și a fost amânat în mai multe rânduri de parlamentari.
Ce salarii sunt la APIA. Grila de salarizare
Grila de salarizare la APIA, conform site-ului oficial, arată că, în prezent, un director executiv de la APIA din țară are un salariu brut de aproximativ 11.700 de lei. Pe lângă aceste salarii, există și sporuri, dar și indemnizație de hrană. Indemnizația de hrană este aproximativ 4.000 lei pe an, iar sporurile variază în funcție de încadrarea și experiența pe care o au aceștia în muncă.
De asemenea, angajații mai primesc vouchere de vacanță și sporuri privind condițiile vătămătoare de muncă.
Ce salarii sunt acum la APIA
Salariu de bază la APIA, la 31 martie 2023:
– Director executiv: 13.017
– Director executiv adjunct: 12.563 lei
– Şef serviciu (cu doctorat): 11.807
– Şef de birou: 11.352
– Consilier juridic: 8.940 lei
– Consilier superior: 9.164 lei.
Alături de sporuri, grila de salarizare a APIA include o indemnizație de hrană în cuantum de 4.164 de lei pe an, respectiv 347 de lei pe lună.
De precizat că proiectul de lege aflat pe ordinea de zi din Camera Deputaților, for decizional, ar urma să aducă funcționarilor APIA o majorare de 10-15%. Aceeași inițiativă vizează o creștere salarială similară și pentru funcționarii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și pentru cei ai Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.
Cum arată o grilă de salarizare la APIA, în țară (situația este similară în fiecare județ, lista completă – aici):