• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care stropeau cu substanțe ilegale vindeau roșiile ca fiind bio. Marfa ajungea în supermarketuri

    Roxana Dobre -

    Ies la iveală noi informații privind ancheta în care mai multe persoane sunt cercetate pentru folosirea și comercializarea unor substanțe ilegale care grăbesc coacerea legumelor, în special a roșiilor. Doi legumicultori din județul Buzău, care foloseau produsele interzise și un bărbat care vindea substanțele, sunt cercetaţi de poliţişti.

    Doi legumicultori din comuna Glodeanu Sărat, județul Buzău, sunt cercetaţi de poliţiştii buzoieni după ce au cumpărat și utilizat substanţe toxice folosite în scopul coacerii forţate a legumelor din solarii şi legume stropite cu amestecuri chimice, de până la 8 ori mai concentrate faţă de limita admisă. Este vorba despre roșii, ardei și castraveți, legume pe care cultivatorii le vindeau angro către intermediari care furnizau marfă și către supermarketuri.

    Un bărbat din Ilfov, furnizorul chimicalelor ilegale

    Potrivit polițiștilor, cei doi buzoieni își cumpărau substanțele toxice de la bărbat din Ilfov, care, la rândul său, le introducea ilegal în țară. Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Buzău a anunțat că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

    ”Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat”, a transmis IPJ Buzău.

    Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Agerpres, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, județul Buzău creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de 8 ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat.

    Citiți și: Roșii românești în piață – preț de 65 lei/kg! Legumicultorii sunt furioși: Statul trebuie să intervină!

    Roșiile ajungeau în supermaketuri ca legume ”bio”

    După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau artificial, erau vândute în angrouri aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor bio.

    ”În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite, un bărbat, din Ilfov şi doi bărbaţi din Buzău, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, au fost conduse la sediul IPJ Buzău pentru continuarea cercetărilor. În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal”, au mai informat reprezentanţii IPJ Buzău.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații