• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a votat legea! Racordarea la energie electrică – gratuită pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Un proiect de lege care vine în ajutorul fermierilor a fost votat de Camera Deputaților. Documentul va permite racordare gratuită la energia electrică pentru agriculturii,  operatorii de distribuție fiind obligați să aplice acest serviciu iar ulterior să-și recupereze costurile.

    Proiectul de lege pentru completarea art 51 din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale a fost aprobat ieri, miercuri – 3 mai de Camera Deputaților, care este for decizional. Documentul merge mai departe la promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare. Proiectul a primit 203 voturi pro, 16 voturi contra și 47 de abțineri.

    Citiți și: Racordare gratuită la energia electrică pentru fermieri

    Lege pentru fermieri, votată de Parlament

    Ce va presupune noua lege pentru fermieri

    Proiectul prevede că în vederea extinderii reţelei pentru alimentarea echipamentelor şi agregatelor pentru irigaţii, precum şi pentru înfiinţarea de noi staţii de punere sub presiune, operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic.

    În Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților au fost aprobate mai multe amendamente, care au fost votate de asemenea și la votul final. Astfel, prin excepţie, pentru alimentarea echipamentelor şi agregatelor pentru irigaţii, pentru înfiinţarea de noi staţii de punere sub presiune, precum și pentru operatorii economici care desfășoară activități încadrate în codul CAEN 01 Agricultură, vânătoare și servicii anexe și codul CAEN 10 Industria alimentară, operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic.

    Instalația poate avea o lungime de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuţie, când soluţia de racordare prevede acelaşi nivel de tensiune în punctul de delimitare şi în punctul de racordare a locului de consum.

    Pentru instalațiile de racordare care depășesc lungimea de 2.500 metri, finanțarea diferenței de rețea cade în sarcina clientului final noncasnic. În cazul în care în zona amplasamentului locului de consum există doar reţea electrică cu nivel de tensiune diferit de cel din punctul de delimitare prevăzut în soluţia de racordare a locului de consum respectiv, operatorii de distribuţie concesionari au obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie doar a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuţie, iar finanțarea diferenței de rețea ce depășește lungimea de 2.500 metri se suportă de clientul final noncasnic.

    Contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare va fi recunoscută în tarif de către ANRE. Termenul de realizare a racordării este de maximum 120 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru instalaţia de racordare. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuţie de la momentul punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.

    Citiți și: Fermierii vor fi racordați gratuit la rețeaua de energie electrică

    Fermierii, obligați să păstreze destinaţia investiției  pe o perioadă de minimum 15 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare

    Potrivit amendamentului votat în Comisia pentru Agricultură, solicitantul viitor client final noncasnic are obligaţia să utilizeze locul de consum şi să păstreze destinaţia acestuia pe o perioadă de minimum 15 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.

    În cazul în care clientul final noncasnic nu respectă această prevedere este obligat să restituie operatorului de distribuţie contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare, proporţional cu perioada rămasă neutilizată, în mod gradual, în conformitate cu reglementările ANRE.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!