• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Racordare gratuită la energia electrică pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Racordare gratuită la energia electrică pentru fermieri. Operatorii de distribuție ar putea fi obligați prin lege să aplice acest serviciu iar ulterior să-și recupereze costurile. Un proiect de lege care să susțină fermierii a fost depus la Senat și propune modificarea şi completarea articolului 51 din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale.

    Proiectul vizează în prezent numai fermierii care dețin sisteme de irigații. Actualmente, cadrul de reglementare aferent pieţei și sectorului energetic este stabilit în principal prin Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr 123/2012. În ultimii ani actul normativ a fost modificat și completat succesiv în funcţie de necesităţile dezvoltării pieţei și sectorului energetic, se arată în proiectul depus la Senat.

    ”Având în vedere dinamică permanentă a acestui sector este neseara reconsiderarea unor prevederi legale care să clarifice punctual anumite aspecte. Astfel, articolul 51 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr 123/2012 a fost modificat succesiv, în sensul în care s-a reglementat, prin Legea 155/2020, obligaţia operatorului de distribuţie să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuţie, a cărei contravaloare va fi recunoscută în tarif de către ANRE. De asemenea, s-a reglementat şi posibilitatea că termenul de realizare a racordării să fie de maximum 90 de zile de la dată obţinerii autorizaţiei de construire. Această reglementare care venea, în primul rând, în sprijinul agricultorilor nevoiţi să găsească diferite soluţii pentru racordarea la reţeaua de distribuţie pentru asigurarea funcţionării sistemelor de irigaţii, a fost abrogată în cursul anului 2021 prin intermediul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative”, se specifică în document.

    Document util: Propunere legislativă pentru completarea art 51 din Legea nr.123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale

    Sursa citată menționează că prin actul normativ citat, s-a eliminat din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr 123/2012 toate prevederile legate de această obligaţie a operatorului de distribuţie de a asigura finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, pe o lungime de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuţie, blocându-se, de fapt, orice posibilitate de dezvoltare a sistemului de irigaţii, vital în contextual în care în ultimii ani seceta a fost cel mai mare duşman al agriculturii româneşti.

    ”Totodată, în acest context al crizei mondiale de resurse, pentru asigurarea securităţii alimentare şi, mai ales, datorită efectelor dramatice generate de seceta prelungită din ţara noastră în ultimii ani, considerăm că agricultură românească, unul dintre motoarele de dezvoltare cele mai importante ale economiei naţionale trebuie să fie sprijinită în general prin orice mijloace materiale şi financiare şi în special prin accesul la reţelele de distribuţie a energiei electrice care să asigure apoi resursă de apă atât de necesară domeniului agricol. Nu în ultimul rând, numeroasele solicitări venite din partea unui număr important de investitori din agricultură cu privire la susţinerea financiară a accesului la reţelele de distribuţie necesare extinderii sistemelor de irigaţii, ne oferă argumente în plus pentru susţinerea acestei iniţitive legislative de modificare şi completarea a art. 51 din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale în consecinţă, supunem spre dezbatere şi aprobare Parlamentului propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art 51 din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale”, se mai specifică în proiect.

    Ce propune noul proiect de act normativ 

    Conform propunerilor din proiectul de legea, prin excepție,  în vederea extinderii reţelei pentru alimentarea echipamentelor şi agregatelor pentru irigaţii, precum şi pentru înfiinţarea de noi staţii de punere sub presiune, operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuţie, a cărei contravaloare va fi recunoscută în tarif de către ANRE.

    Termenul de realizare a racordării este de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Solicitantul viitor client final noncasnic, are obligaţia să utilizeze locul de consum şi să păstreze destinaţia acestuia pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.

    În cazul în care clientul final noncasnic nu respectă această prevedere, este obligat să restituie operatorului de distribuţie contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare, proporţional cu perioada rămasă neutilizată, în mod gradual, în conformitate cu reglementările adoptate de ANRE.

    Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie aprobate în ordine de Senat, Camera Deputaților, promulgat de Administrația Prezidențială și publicat în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!