• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum sunt obligați fermierii din Olanda să renunțe la fermele de animale

    agrointeligenta.ro -

    O procedură simplă, în câțiva pași, îi obligă pe cei circa 3.000 de fermieri de pe ”lista roșie”, să renunțe la activitatea lor în zootehnie. Programul este finanțat de către guvernul olandez pentru reducerea încărcăturii de azot.

    Fermierii de pe ”lista roșie” trăiesc o dramă. Este și cazul lui Bart Bayens, un tânăr fermier din Oud-Turnhout care crește păsări. Bayens s-a alăturat afacerii părinților săi în 2020, administrând o fermă complet modernizată, cu 150.000 de pui de carne crescuți în hale cu emisii scăzute. Cu toate acestea, ferma se află pe „lista roșie”, ceea ce, în abordarea flamandă a azotului, înseamnă că terenul va fi expropriat. Ca tânăr fermier, Bayens luptă pentru viitorul său, dar bucuria de a trăi a dispărut, potrivit unui reportaj realizat de o publicație olandeză.

    „Vedeți, aici sunt schimbătoarele de căldură care duc la o reducere semnificativă a azotului. Le-am pus și într-unul din vechile grajduri, toate pentru a îndeplini standardele de azot”, spune antreprenorul flamand în timp ce se plimbă între 42.000 de pui gălăgioși.

    Vestea a venit într-o scrisoare roșie

    Adăposturile păsărilor sunt prevăzute cu geamuri și cu lămpi verzi care calmează găinile. Fiecare investiție a fost făcută cu mari eforturi. „Totul a început în 2014, când tatăl meu a primit prima scrisoare roșie în cutia poștală. Eram singurii de pe stradă cu o astfel de scrisoare, asta deși toată lumea se află de-a lungul aceleiași rezervații naturale. Singura diferență era că tocmai depusesem o nouă cerere de autorizare pentru a ne extinde. Nu pot să susțin asta cu probe, dar cred că ei vor în principal pământul nostru pentru dezvoltarea naturii”, spune tânărul crescător de păsări.

    Tatăl și fiul Bayens au decis să conteste decizia. S-au făcut noi calcule cu o firmă de consultanță și s-a elaborat un proiect cu o nouă evaluare privind impactul pe care îl are exploatația asupra mediului. La sfârșitul anului 2019, provincia Anvers le-a eliberat o autorizație de mediu pe perioadă nedeterminată. Familiei i-a fost aprobată construirea a două noi adăposturi cu emisii scăzute și de renovarea un hambar existent. Lucrările au fost finalizate în 2020, când fiul Bart s-a alăturat oficial companiei, cu speranța că acesta va fii viitorul lui.

    În 2022, tocmai când primii pui erau instalați în noile adăposturi, familia a primit încă o scrisoare roșie în cutia poștală. „Al doilea mesaj a fost mult mai rău decât primul”, spune Bayens la masa din bucătărie cu părinții săi. „Tocmai prinsesem avânt și parcă ni s-a tras pământul de sub picioare. Ciudat este că scrisoarea era adresată doar tatălui meu, deși eram și eu în companie. Mai mult, scrisoarea se bazează pe date vechi din 2014, în timp ce noi am investit între timp milioane pentru a reduce emisiile de azot”, arată tânărul fermier.

    Familia de fermieri nu vrea să renunțe

    Familia nu vrea să renunțe la afacere având în vedere investițiile și împrumuturile făcute. Se simt puși la zid. Singura lor motivație pentru a mai munci sunt puii care au nevoie de îngrijire permanentă.

    Până acum, deși s-a primit acea scrisoare anul trecut, nimeni din partea Guvernului nu a venit să facă o ofertă fermierilor. ”Dacă vrei ca ferma să se desființeze, vii aici la masă pentru a vorbi despre asta în mod corespunzător. Și apoi pui bani pe masă. Totul poate fi negociat”, spune Bayens.

    Bart Bayens nu înțelege de ce guvernul vrea să dărâme o fermă complet modernizată. „Problema azotului poate fi rezolvată tehnic. Sunt deja dezvoltate soluții care elimină azotul în procent de 100%”, explică fermierul care încă speră ca, în urma unor acorduri locale, să se găsească o soluție pentru ca ferma de păsări pe care o conduce să nu mai fie văzută ca fiind ”roșie”, ci ”verde”. Și, deci, salvată de la desființare.

    Vă reamintim că săptămâna aceasta, Comisia Europeană a aprobat Olandei acordarea unui ajutor de stat de 1,47 de miliarde de euro pentru exproprierea și despăgubirea fermierilor care renunță la exploatațiile zootehnice aflate în zona incluse în Natura 2000. Se estimează că bugetul total este suficient pentru a fi desființate 3.000 de ferme de animale și de păsări. În cazul fermierilor care rămân proprietari pe suprafețe, aceștia au obligația ca nici ei, nici cei care vor cumpăra ulterior terenul, să nu mai desfășoare acolo activități agricole cu impact pentru mediu.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!