• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții majorate pentru crescătorii de animale! Ajutorul de stat, plătit prin asociații!

    agrointeligenta.ro -

    Guvernul majorează ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor. Acest sprijin este acordat indirect crescătorilor de animale ale căror efective sunt înscrise în registrele genealogice și sunt incluse în programele de ameliorare. Cea mai mare creștere este la controlul oficial al performanțelor unde tariful crește, la vaca de lapte, de la 80 de lei la 140 de lei, în timp ce pentru rasele de vaci de carne, creșterea este de la 20 de lei la 60 de lei.

    Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat în consultare publică un proiect de Hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menținerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

    Cine beneficiază de ajutorul de stat

    Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.

    Marea noutate a proiectului de act normativ este actualizarea tarifelor decontate în cadrul schemei de ajutor de stat. Acestea cuantumuri nu mai fuseseră actualizate din 2014, așa că saltul este unul mare, unele plăți fiind dublate, chiar triplate.

    Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate este:

    a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
    b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

    Ajutorul de stat pentru creșterea animalelor – majorare a tarifelor

    Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice, este de maximum:.
    a) 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine (înainte era 30 de lei);
    b) 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine (înainte era 10 lei);
    c) 100 lei pentru porcine (înainte era 10 lei).

    Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru testele efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului este de maximum:
    Bovine
    – 140 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte (înainte era 80 de lei)
    – 60 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline (înainte era 20 de lei);
    Ovine, caprine
    – 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte (înainte era 15 lei);
    – 35 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne (înainte era 5 lei);
    – 30 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină (înainte era 3 lei);
    – 36 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de pielicele (înainte era 4 lei).

    Valoarea schemei de ajutor de stat: 561,5 milioane de lei pentru următorii 5 ani

    Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.

    Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maximum 39.000.000 lei credite de angajament, din care 16.926.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 22.074.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 24.000.000 lei credite bugetare, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 13.584.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2023.

    De precizat că beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt indirect crescătorii de animale. Aceștia beneficiază de serviciile asociațiilor acreditare, iar apoi acestea își decontează chemtuielile, pe cap de animal, iar plățile se efectuează prin intermediul APIA.

    Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

    Prin excepţie, pentru anul 2023, cererile iniţiale de solicitare a ajutoarelor de stat, completate de către solicitanți și avizate de către ANZ, aferente serviciilor realizate în perioada iulie-decembrie 2023, se depun până în data de 10 august 2023, inclusiv.

    Proiectul poate fi consultat aici: https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2023/05/hg-schema-ajutor-stat-crestere-animale-proiect.pdf


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!