Dan Motreanu: PPE se opune propunerii ca 10% din terenurile agricole să fie lăsate pârloagă
Roxana Dobre -Partidul Popular European (PPE) este și va rămâne apărătorul fermierilor și al comunităților rurale, a anunțat eurodeputatul Dan Motreanu, pe pagina sa de socializare. Oficialul european a prezentat mai multe propuneri ce vizează fermierii, care vor fi incluse în programul PPE pentru agricultură care va fi prezentat la alegerile europarlamentare din 2024.
Dan Motreanu a anunțat pe pagina sa se socializare, într-o postare făcută ieri, sâmbătă – 6 mai, care sunt principalele direcții pe care se concentrează Partidul Popular European (PPE) pentru sprijinirea fermierilor.
”Partidul Popular European (PPE) este și va rămâne apărătorul fermierilor și al comunităților rurale. PPE susține creșterea sumelor alocate pentru agricultură din fonduri europene. Un buget mai mare pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) este cea ce ne propunem, prin rezoluția votată de Adunarea Politică a PPE. Vedem agricultura ca pe un sector strategic, prin care să fie asigurată siguranța alimentară în Uniunea Europeană și nu numai”, a arătat Dan Motreanu în postarea sa.
Dan Motreanu: PPE se opune propunerii ca 10% din terenurile agricole să nu fie lucrate
O condiție importantă care se regăsește în noile reguli pentru subvenții este lăsarea pârloagă a unei părți din suprafețele agricole. Potrivit lui Dan Motreanu, PPE se opune acestei reguli.
”PPE se opune propunerii ca 10% din terenurile agricole să nu fie lucrate. O astfel de măsură ar fi iresponsabilă în actualul context. Din contră, considerăm că derogările din cadrul Politicii Agricole Comune trebuie extinse pentru a permite ca mai multe terenuri să fie folosite pentru agricultură”, a arătat eurodeputatul român.
Citiți și: Subvenții APIA 2023. Culturile din fermă la care este interzisă folosirea pesticidelor
PPE respinge și propunerea referitoare la reducerea folosirii pesticidelor cu 50% până în 2030
Dan Motreanu a anunțat că PPE respinge și propunerea referitoare la reducerea folosirii pesticidelor cu 50% până în 2030.
”Nu este momentul să punem în pericol siguranța alimentară a Uniunii Europene. Fermierii sunt dispuși să folosească mai puține pesticide, dar trebuie să beneficieze de măsuri de sprijin. Ținem cont și de situația fermierilor români. Aceștia utilizează cantități de pesticide la hectar mult sub media europeană și o reducere de 50% le va afecta productivitatea. În calitate de europarlamentar, am depus deja un amendament care prevede ca țintele naționale să fie decise la nivel de stat membru, în funcție de specificul fiecărei țări”, a mai arătat eurodeputatul român.
Potrivit acestuia, propunerile rezoluția făcută publică vor fi incluse în programul PPE pentru agricultură care va fi prezentat la alegerile europarlamentare din 2024.