• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Daea anunță că fermierii care folosesc substanțe interzise vor avea subvențiile tăiate

  Roxana Dobre -

  Cazul legumelor tratate cu substanțe interzise, pentru coacerea rapidă, prinde amploare. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, în contextul situației din județul Buzău, că cei care procedează astfel nu vor mai beneficia de subvenţiile oferite prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

  Potrivit ministrului Agriculturii autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât să pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

  ”În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă”, a declarat astăzi, luni – 8 mai, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.

  Citiți și: Fermierii care stropeau cu substanțe ilegale vindeau roșiile ca fiind bio. Marfa ajungea în supermarketuri

  Cazul legumicultorilor care tratau roșiile cu substanțe chimice interzise a ajuns și în atenția ministrului Agriculturii, Petre Daea

  Petre Daea: cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului

  Ministrul Agriculturii a transmis un avertisment cât se poate de clar pentru fermieri: cine folosește substanțe interzise nu va mai beneficia de subvenții din partea statului.

  ”(…) În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise. Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a mai arătat Petre Daea.

  Citiți și: Legumicultori săltați de polițiști pentru că foloseau substanțe ilegale pentru coacerea roșiilor!

  Cazul din Buzău aduce controale în mai multe ferme

  Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat, în acelaşi context, că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni după apariţia informaţiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ.

  ”Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii”, a declarat, pentru Agerpres, Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

  Reamintim că Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia. În total sunt anchetați în prezent 4 bărbați, 3 legumicultori care foloseau substanțele și un al patrulea care a fost prins că le vindea.

  Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Agerpres, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat.

  După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor bio.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția APIA care se achită tuturor fermierilor în cel mult o săptămână! Subvenții APIA 2024. Noi cuantumuri aprobate pentru plată: 73 euro/ha, 98 euro/ha și 102 euro/ha Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai

  Ultimele știri

  Ajutor pentru creșterea porcilor: 2.000 de lei/scroafă. Condiții, acte necesare Vânzarea terenurilor, la vedere. MADR lansează un registru cu tranzacțiile de terenuri agricole Alertă ANM: Val de aer încărcat cu praf saharian, până vineri seară, deasupra României