• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț rapiță, luna mai. Ce oferte au primit fermierii

    Roxana Dobre -

    Preț la rapiță astăzi  – ce oferte au primit fermierii în luna mai de la traderi și intermediari. O parte dintre fermieri încheie în această perioadă contracte pentru producția de rapiță din acest an. Prețurile sunt cu mult sub cele de anul trecut, în aceeași perioadă.

    Producătorii agricoli spun că tona de rapiță s-au învârtit în luna mai în jurul prețului de 1.7o0 de lei pentru stocurile vechi și circa 2.000 lei pentru cele care vor fi recoltate în această vară. În prezent, acesta este nivelul de preț din Portul Constanța, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi oferte actualizate la un nivel mai scăzut.

    În privința rapiței, fermierii au fost mult timp optimiști pentru contractele futures, încheiate în avans pentru campania 2023. Primele prețuri oferite de traderi s-au încadrat între 2.000 de lei și 2.100 de lei, conform celor spune de producătorii agricoli pe grupurile de profil. Pe burse, rapița este cotată în continuă scădere.

    Citiți și: Ucraina așteaptă o producție record de rapiță

    Prețul pe tona de rapiță, în luna mai

    Pe grupurile de profil fermierii au dezvăluit în cursul acestei luni că cele mai recente oferte primite de la traderi oferă un preț de 1.720 de lei pe tona de rapiță, din recolta veche. În privința contractelor făcute în avans, pentru noua producție fermierii au încheiat contracte pe 2.000 lei/tona.

    ”Nu știu ce curaj mai avem la cum se anunță piața. La prețul de 1.700 de lei tona mai bine o dăm la găini, că nu ne scoatem nici măcar cheltuielile”, a spus un fermier în mediul online.

    Citiți și: Cum arată rapița unui fermier care nu a aplicat culturii niciun tratament

    Prețuri la rapiță pe bursele de mărfuri

    Rapița MATIF de pe Bursa de la Paris a fost listată cu 395,75 de euro pe tonă pentru contractele cu livrare în luna august și 405,50 euro pentru cele cu livrare în luna noiembrie.

    În cazul Bursei Române de Mărfuri (BRM) datele făcute publice pentru săptămâna 4-10 mai, arată că în vestul țării rapița s-a tranzacționat cu  2.290 lei tona în scădere cu 12,6 % comparativ cu săptămâna precedentă, în est cu 2.058 lei tona în scădere cu -1.2 % și în sud cu 2.159, în creștere cu 1,84%.

    Citiți și: Preț grâu astăzi: 220-222 euro pe tonă. Scăderi pe piața din UE și SUA!

    Reamintim că rapița se află printre culturile care vor beneficia de un ajutor din partea Comisiei Europene. Măsura se află în prezent în discuții iar din primele dezvăluiri făcute de ministrul Agriculturii, Petre Daea, țara noastră va beneficia de 29,73 milioane de euro. Suma ar putea fi majorată și cu 200% de către Guvern dar până în prezent din partea Executivului nu a venit vreun semnal că banii vor fi completați și cu sume de la stat.

    ”Comisia propune să aloce 9,77 milioane euro Bulgariei, 15,93 euro Ungariei, 39,33 milioane euro Poloniei, 29,73 euro României și 5,24 euro Slovaciei. Cele cinci țări pot completa acest sprijin din partea UE cu până la 200% cu fonduri naționale, care ar reprezenta un ajutor financiar total de 300 de milioane euro pentru fermierii afectați. Alocarea ia în considerare ponderea fiecărei țări în cauză în sectorul agricol al Uniunii, pe baza valorii plăților directe ale PAC, precum și creșterea relativă a importurilor ucrainene de cereale și semințe oleaginoase în statele membre respective”, se arată într-un comunicat al Comisiei.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia Cine profită de prețul mic al cerealelor. Achiziții masive de porumb și orz în ultimele săptămâni

    Ultimele știri

    UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Horia Constantinescu a renunțat la funcția de președinte al ANPC