• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu, europarlamentar român: Directiva Mierii trebuie modificată în mod semnificativ

    Roxana Dobre -

    Directiva Mierii trebuie modificată în mod semnificativ, a avertizat pe pagina sa de socializare eurodeputatul Dan Motreanu. Acesta a anunțat că a propus noi norme de etichetare pentru amestecurile de miere cu obligația de a indica fiecare țară de origine în ordinea descrescătoare a procentului de miere, etichetat explicit.

    Eurodeputatul Dan Motreanu atrage atenție că Directiva Mierii trebuie modificată iar în acest sens a înaintat o propunere cu noi norme de etichetare. Potrivit oficialului european, propunerea se regăsește într-o scrisoare trimisă, împreună cu alți europarlamentari, comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, încă din luna februarie.

    ”Propunerea îi vizează atât pe consumatori, care au dreptul să fie informați corect, cât și pe producătorii români de miere, care se confruntă cu faptul că mierea românească este amestecată cu miere din afara UE și vândută la prețuri mici”, a menționat Dan Motreanu în postarea sa, făcută miercuri, 17 mai.

    Citiți și: Despăgubiri pentru apicultori și reglementarea pieței de miere – solicitare oficială la Bruxelles!

    Eurodeputatul Dan Motreanu a propus noi norme de etichetare pentru amestecurile de miere cu obligația de a indica fiecare țară de origine în ordinea descrescătoare a procentului de miere, etichetat explicit

    Dan Motreanu: Am cerut actualizarea listei metodelor de verificare a conformității mierii 

    Dan Motreanu a completat că prin scrisoarea trimisă a cerut actualizarea listei metodelor de verificare a conformității mierii pentru a controla mai bine calitatea acesteia.

    ”Am solicitat măsuri pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor și pentru a combate frauda și falsificarea mierii, deoarece 46% din mierea de pe piața europeană testată de Comisie este falsă”, a mai dezvăluit europarlamentarul român.

    Citiți și: Rețeta de miere duo cu care o familie de apicultori face senzație la târguri

    Ce a răspuns comisarul european 

    Eurodeputatul român a informat că a primit răspunsul comisarului european, după publicarea propunerii de modificare a Directivei Mierii.

    ”Din păcate, Comisia consideră că simpla mențiune obligatorie a țării sau a țărilor de origine pe etichetă produselor de miere de peste 25 grame este suficientă pentru a informa mai bine consumatorii. Cota de miere de origine diferită din amestecuri va rămâne neindicată. De asemenea, comisarul european a declarat că nu se pot implementa metode noi de detectare a falsificării mierii”, a mai spus Dan Motreanu.

    Acesta a anunțat că în curând, eurodeputații vor începe să lucreze în Comisia pentru agricultură și dezvoltare a Parlamentului European la acest dosar. ”Voi propune schimbări semnificative. Reforma limitată propusă de Comisie trebuie extinsă de Parlamentul European pentru a permite combaterea fraudei, creșterea trasabilității și a transparenței pentru cetățeni”, a conchis oficialul european.


    Te-ar mai putea interesa

    Crescători de vaci sibieni, terorizați de ani de zile de o grupare care le fură animalele – seara trecută, hoții au intrat iar în ferme De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb” Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc!

    Ultimele știri

    Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă Șefa de la Mediu despre revolta fermierilor din Lungulețu: ”Trebuie să declare câtă apă iau şi să plătească nişte sume modice” Fermierii îi cer președintelui Nicușor Dan să obțină de la Comisia Europeană mai multe fonduri pentru agricultură