• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful Consiliului Concurenței: ”Ieftinirea laptelui nu trebuie să afecteze prețul laptelui la poarta fermei”. Ce se întâmplă de fapt!

    agrointeligenta.ro -

    Prețul laptelui la raft este în scădere după ce mai mulți procesatori și retaileri au acceptat să ia parte la acordul voluntar temporar care presupune reducerea pe litru cu maxim 20%. În paralel însă fermierii se plâng că scăderea se regăsește și la poarta fermei, iar de la sfârșitul lunii aprilie și acum, în mai, procesatorii i-au anunțat de noi scăderi. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a avertizat că reducerea prețului la raft nu trebuie să afecteze producătorii de lapte.

    Prețul laptelui la raft începe să scadă dar reducerea se vede și la poarta fermei. Un semnal de alarmă vine din partea fermierilor, care susțin că scăderea prețului la raft nu ar fi efortul procesatorilor și al retailerilor, ci tot al crescătorilor de vaci de lapte. Aceștia au fost înștiințați de către unii procesatori, că vor primi mai puțin pe litrul de lapte.

    Citiți și: AFF reclamă modul în care se face ieftinirea laptelui la raft! Scăderea de preț – suportată doar de fermieri!

    Fermier cu 50 de vaci: Ne-au anunțat că prețul laptelui va mai scădea cu 0,30 lei/litru

    Unul dintre crescătorii de vaci de lapte, un fermier mediu cu 50 de capete, a dezvăluit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că dacă autoritățile continuă să pună în cârca fermierilor toate aceste costuri de producție, fără să beneficieze de un câștig, mulți vor renunța la activitatea de creștere a animalelor.

    ”Acum un an, litrul de lapte era de 1,60 lei, dar de la sfârșitul verii, începutul toamnei, prețurile au început să fie un pic mai bune la lapte. În octombrie, litrul de lapte era 2,10 – 2,20 lei. Iarăși, din septembrie au început prețurile să scadă, iar acum am ajuns să vând laptele cu 1,25 – 1,30 lei. Procesatorii au spus că pur și simplu nu au vânzare. Acum, odată cu scăderea prețului la lapte la raft, am fost informați, neoficial deocamdată, de către procesatori, că prețul laptelui va mai scădea cu 0,30 lei pe litru. Domnul ministru Daea a spus că această măsură nu-i va afecta pe fermieri, dar cel mai mult pe noi ne-a afectat”, a spus crescătorul de animale.

    Procesatorii fac prețul în piață, însă ei oferă foarte puțin pe litrul de lapte și îl vând mult mai scump. Fermierii apreciază că 2 lei pe litrul de lapte la poarta fermei ar fi un preț corect.

    ”Litrul de lapte în magazine era între 8 și 10 lei, foarte mult pentru cumpărători, dar nu pleca de la noi cu acest preț. Este o piață liberă, nimeni nu poate impune la procesator cu cât să vândă, dacă vrea cu 15 lei litrul de lapte și la fermier să dea 0,80 de lei, nu are nimeni ce să-i zică. Sunt mulți fermieri care sunt în situația asta. Costul de producție nu acoperă nici pe aproape prețul acesta. Eu am refuzat să mai calculez, nu vreau să mă mai supăr. Fermierii au speranțe, mereu sperăm, dar sunt mulți care au renunțat și în zona în care activez eu. De pe 100 de litri de lapte nu câștigi nici cât primește un zilier, 150 – 180 de lei. Un preț corect ar fi în jur de 2 lei pe litru, ca să simți că ai făcut ceva. Nu să se îmbogățească fermierul, dar nici să iasă în pierdere. Este adevărat că s-au ieftinit puțin furajele, dar nu este de ajuns. Prețul la lapte este dezastru!”, a menționat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermier cu 120 de vaci: Ne-a venit hârtie că prețul laptelui ne-a fost scăzut cu încă 11%

    La rândul său, un alt crescător de animale din județul Alba, care deține un efectiv de 120 de capete, dintre care la muls are momentan 47 de vaci, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că urmărește de multă vreme prețul de livrare în magazine, iar cea mai mare parte din câștiguri revine procesatorului.

    ”Produc 1.200 de litri de lapte pe zi, am avut posibilitatea să văd prețul laptelui pe factură, cu discounturi, cu tot. Mi-a venit hârtie că prețul scade de la 1 mai cu 11%. Până acum am avut 2 lei pe litru. Deci ieftinirea pomenită de guvernanți nu a suportat-o nici pe departe, nici procesatorul, nici comerciantul, ne-a trimis-o nouă sub formă de înștiințare cum că ne reduce prețul la lapte!”, a declarat fermierul.

    Procesatorii renunță foarte ușor la fermieri și profită că pe piață există așa-zișii ”samsari de lapte”. Cu alte cuvinte, a explicat fermierul, procesatorii renunță la fermele mai mari de vaci de lapte și cumpără lapte de la samsari, care la rândul lor achiziționează laptele de la țăranii care țin câteva vaci.

    ”Am reușit, trei fermieri mai mari să facem o înțelegere între noi și i-am cerut dreptul procesatorului respectiv și am avut prețul din octombrie până la 1 februarie de 3 lei/litru de lapte, un preț de care toată lumea era mulțumită. Ne-au anunțat în schimb că de la 1 februarie se reduce prețul la 2,80 lei/litru, n-am fost de acord și ne-a spus că putem rezilia contractul. Ne-am mutat la altă firmă zonală cu care am semnat un contract pe un an cu 2,80 lei/litru de lapte. De la 1 februarie și până acum a ajuns litrul la 1,80 lei, pentru că procesatorul a spus că dacă nu ne convine să mergem în altă parte. În altă parte nu avem unde să mergem. Ei nu pierd. Există samsarul de lapte care merge în fermele mici și le dă fermierilor bani de nimic. Samsarul aduce laptele la fabricile respective și atunci îl vinde la 1,80 lei”, a explicat situația fermierul din Alba.

    Procesatorul este cel care încasează cel mai mult din profit, fermierul cel mai puțin

    Consiliul Concurenței anunță că acordul pentru ieftinirea laptelui a fost finalizat

    Negocierile contractelor între retaileri și procesatori s-au finalizat, iar prețul laptelui înregistrează reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, potrivit informațiilor transmise printr-un comunicat ieri, marți – 9 mai, Consiliul Concurenței.
    „Deși este un acord voluntar, iar retailerii și procesatorii nu au o obligație legală de a participa, aceștia au aderat în număr mare la inițiativa Guvernului, iar reducerile la prețul laptelui proaspăt românesc ajung până la 34% în cazul unor sortimente disponibile în magazine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

    Potrivit sursei citate, prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a înregistrat scăderi la rafturile magazinelor încă din primele zile de la intrarea în vigoare a acordului, conform informațiilor colectate din platforma Monitorul Prețurilor.

    „Reducerile de preț sunt acordate exclusiv de retaileri și procesatori și nu trebuie să afecteze fermierii, respectiv prețul laptelui la poarta fermei, ci, dimpotrivă, prin stimularea consumului autohton va crește cererea, iar producătorii locali vor vinde mai mult”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

    Consiliul Concurenței reamintește că acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, cu reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 mai.

    La acordul voluntar privind reducerea prețului laptelui participă, în prezent, toate marile rețele comerciale și toți procesatorii care îndeplinesc condițiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoție) la data întâlnirii de la Guvern (11 aprilie 2023).

    ”Consiliul Concurenței s-a implicat în acțiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență. Consiliul Concurenței va monitoriza această inițiativă împreună cu instituțiile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicația Monitorul Prețurilor la Alimente, și va prezenta informațiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri”, se mai arată în comunicat.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!