• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngălbenirea frunzelor la grâu. Posibile cauze și soluții

    Violina Gorcinschi -

    Îngălbenirea frunzelor la grâu a fost un fenomen național în această primăvară. Pe rețelele sociale se discută despre posibilele cauze și soluții la această problemă. Factorii sunt multipli în ceea ce privește îngălbenirea cerealelor, de la boli la deficiențe de substanțe nutritive.

    Înainte de a pune un diagnostic, câmpul ar trebui să fie supravegheat, iar istoricul stării acestuia (boli, atacuri, deficiențe în sol etc) ar trebui cunoscut. Răspuns la întrebarea de ce îngălbenesc culturile de cereale găsiți în acest articol.

    De ce îngălbenesc culturile de cereale? Există mai mulți factori, iar fiecare detaliu este important pentru sănătatea păioaselor. În acest an, primăvara a fost mai rece și umedă, ceea ce a întârziat efectuarea tratamentelor și a favorizat apariția bolilor. Astfel, era de așteptat ca situația culturilor să se înrăutățească. Iată câteva motive pentru îngălbenirea plantelor, potrivit jurnaliștilor de la Farmer.pl.

    Îngălbeniea grâului din cauza stresului cauzat de unele tratamente

    Îngălbenirea grâului poate fi cauzată de unele tratamente. Cel mai adesea, combinația mai multor factori este de vină pentru apariția vârfurilor galbene ale frunzelor, dintre care, cu preponderență: temperaturile scăzute (inclusiv înghețurile nocturne) și implementarea protecției fungicide și, adesea, tratamentele de combatere a buruienilor într-un interval scurt. Din păcate, condițiile meteorologice au fost departe de a fi optime. Au fost puține ferestre de vreme pentru primele tratamente. Noaptea am avut deseori înghețuri, iar în aprilie, pulverizările au fost împiedicate suplimentar de precipitații.

    Din păcate, fazele de dezvoltare ale plantelor au progresat, iar fermierii s-au confruntat cu o dilemă – să protejeze și să riște provocarea arsurilor fitotoxice, sau să se abțină de la tratamente și astfel să crească drastic riscul de îmbolnăvire. Cei mai mulți au ales răul mai mic, efectuând stropirile în condiții nefavorabile. La scurt timp după aplicarea tratamentelor, semnele stresului au apărut pe plante.

    Vulnerabilitatea plantelor la momentul aplicării tratamentelor a amplificat efectele substanțelor, făcând, astfel, vizibilă, afectarea culturilor. În prezent, după astfel de tratamente, plantele se regenerează. Au fost suficiente câteva zile mai calde, iar situația din câmpuri pare să se îmbunătățească treptat. Frunzele tinere nu mai au semne de deteriorare și, de îndată ce se instalează nopțile calde, plantele se vor regenera.

    Frunze galbene la grâu. O posibilă cauză: ploile dese și reci

    Nu doar temperaturile scăzute sunt de vină pentru îngălbenirea grâului, a orzului și a altor cereale păioase. În unele regiuni, s-au înregistrat și precipitații abundente pentru o perioadă mai lungă, prin urmare, s-au format acumulări de apă și au apărut automat locuri cu o dezvoltare mai slabă a plantelor. A existat o lipsă de oxigen în sol și dezvoltarea sistemului radicular nu a decurs corespunzător.

    plante uscate
    Deficiențe de azot și alte elemente (foto: farmer.pl)

    Îngălbenirea frunzelor de grâu din cauza unor carențe de azot și alte elemente

    În contextul crizei îngrășămintelor și a costurilor ridicate la producțiile agricole, o parte dintre fermieri au aplicat doze mai mici de azot și alți macronutrienți pe câmpuri. Unii dintre aceștia au economisit la fertilizarea înainte de însămânțare, când prețurile îngrășămintelor erau foarte mari. Lipsa echilibrării azotului cu fosforul sau potasiul este o cauză de apariție a problemelor în dezvoltarea plantelor.

    De asemenea, în primăvară, fermierii nu au fost risipitori, iar unii dintre ei au folosit doze mai mici decât de obicei de îngrășăminte cu azot. Unii au rămas cu prima doză de azot după jumătatea lunii martie, iar doua doză de azot a fost adesea amânată.

    Temperaturile scăzute au limitat și efectul eficient al azotului, planta hrănindu-se mai lent. Dacă adăugăm și problemele cu pH-ul solului, dezvoltarea mai slabă a sistemului radicular și alte probleme legate de o poziție defectuoasă, decolorarea plantelor, inclusiv prin formarea petelor galbene a devenit un fenomen național.

    Decolorarea poate fi legată de nutriția insuficientă a plantelor cu aceste componente secundare și, de îndată ce vremea se stabilizează, merită luată în considerare hrănirea foliară a plantelor folosind un îngrășământ foliar complex.

    o planta afectata de fainare
    Boli și dăunători, factori ce favorizează îngălbenirea (foto: agro.basf.ro)

    Îngălbenirea foliară a grâului din cauza unor boli

    Din păcate, nici starea fitosanitară a culturilor de grâu nu este foarte bună în multe ferme din România. În timp ce dezvoltarea bolilor nu a progresat rapid din cauza frigului, această dezvoltare este sigură. Precipitațiile au făcut plantele susceptibile la infecții. Deși plantele tinere sunt relativ lipsite de boli, o mică atenție asupra frunzelor vechi, care mor, indică o infecție. În condiții favorabile, boala va urca în sus, infectând frunzele superioare.

    Făinarea cerealelor poate fi văzută și pe câmp. Deși această boală nu dă încă simptome spectaculoase, atacul se poate intensifica curând. În mod similar, alte boli foliare ale păioaselor se vor dezvolta treptat în următoarele săptămâni, iar dacă vor juca un rol mai mare va depinde în mare măsură de momentul și aria de protecție a tratamentului T1 și de condițiile meteorologice.

    În unele zone, dezvoltarea mai slabă a plantelor este asociată și cu infectarea culturilor cu viermele roșu al paiului. Pe lângă binecunoscutele boli, anul acesta a ieșit în prim-plan și o boală mai puțin cunoscută – rizoctonioza cauzată de Rhizoctonia solani. În săptămânile următoare, protecția plantelor va juca un rol crucial în limitarea și prevenirea apariției bolilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!