• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Start cereri! Fermierii pot cere noile subvenții aprobate de Guvern!

    Roxana Dobre -

    Fermierii pot cere noi subvenții care au fost aprobate de Guvern. Direcțiile Agricole Județene (DAJ) au anunțat că producătorii agricoli pot cere bani, după ce în Monitorul Oficial au fost publicate două hotărâri care au fost aprobate săptămâna trecută de Executiv.

    Fermierii pot cere noi subvenții după ce în Monitorul Oficial nr. 398 de ieri, marți – 9 mai au fost publicate ajutoarele de minimis pentru usturoi și cartof de consum. Cererile de solicitare a banilor se depun la Direcțiile Agricole Județene (DAJ).

    Citiți și: Program Usturoiul: condiții, acte necesare, termene, plăți în 2023

    Fermierii pot cere la Direcțiile Agricole cereri pentru subvenția la usturoi

    Subvenția de 3.000 euro pentru usturoi – cererile se depun de astăzi la DAJ. Termen limită: 31 mai

    În Monitorul Oficial nr. 398 de ieri, marți – 9 mai a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 393 care a fost aprobată pe 4 mai privind aprobarea programului de susținere a producției de usturoi pentru anul 2023.

    Sprijinul se acordă sub formă de subvenție fixă în cuantum de 14.847 lei/beneficiar adică maxim 3.000 euro. De acest sprijin vor putea beneficia toți producătorii agricoli, atât cei organizați într-o formă juridică, cât și persoanele fizice, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

    – cultivă usturoi pe minim 3.000 de metri pătrați (0,30 ha);
    – valorifică pe piață din producția obținută minimum 3 kg usturoi/10 mp (adică 3 tone/ha);
    – valorificarea producției trebuie realizată în perioada 1 iunie – 21 noiembrie 2023 (inclusiv);
    – depun la DAJ documentele de vânzare (rapoarte fiscale de închidere zilnică/facturi/file din carnetele de comercializare) până pe data de 29 noiembrie 2023 (inclusiv);
    – deţin Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi și vizat de către inspectorii fitosanitari ( Anexa nr.7);
    – notifică în scris DAJ în vederea realizării controlului la fața locului cu cel puțin 15 zile înainte de recoltare;
    – suprafețele cultivate cu usturoi sunt înregistrate în Registrul agricol al UAT pe raza căreia este situat terenul agricol.

    Potențialii beneficiari vor depune Cererile de înscriere în program (formular-tip, Anexa nr. 1) la DAJ (direcțiile pentru agricultură județene) până pe data de 31 mai 2023 (inclusiv), în format letric sau electronic, însoțite și de documentele suport astfel:

    a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, al/a reprezentantului legal/împuternicitului;
    b) copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023 (în cazul persoanelor fizice);
    c) împuternicire/procură notarială – în cazul depunerii cererii prin reprezentant legal/împuternicit;
    d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea;
    e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
    f) adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, aferent anului 2023, suprafaţa de teren cultivată cu usturoi;
    g) declarații pe propria răspundere (Anexa nr. 2).

    Programul este finanțat de la bugetul de stat. Pentru anul 2023 a fost alocată suma de 29.700.000 lei (echivalentul a 6.001.200 euro).

    Citiți și: Subvenția pentru cartofi 2023. Condiții, termene, plăți

    Cultivatorii de cartofi pot cere în 2023 subvenții, la Direcțiile Agricole

    Cultivatorii de cartofi au termen până la 19 mai să ceară subvenția la Direcțiile Agricole 

    O altă subvenție de interes pentru legumicultori este ajutorul de minimis pentru cartof, care aduce cultivatorilor o subvenție de 200 euro. Direcțiile Agricole primesc de astăzi, miercuri – 10 mai cereri pentru acordarea sprijinului după ce în Monitorul Oficial nr. 398 de ieri, marți – 9 mai a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 394 care fusese aprobată în ședința din 4 mai,  privind aprobarea programului de susținere a producției de cartofi de consum pentru anul 2023.

    Sprijinul acordat este un ajutor de minimis în valoare de 989,80 lei/ha (echivalentul a 200 euro/ha) și se acordă proporțional cu suprafața cultivată. De acest sprijin vor putea beneficia toți producătorii agricoli, atât cei organizați într-o formă juridică, cât și persoanele fizice, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
    – cultivă cartofi destinați consumului uman pe minim 0,30 ha;
    – dovedesc suprafața cultivată cu adeverință din Registrul agricol al UAT pe raza căreia este situat terenul agricol;
    – obțin o producție de minimum 15 tone/ha, din care comercializează minim 6 tone/ha;
    – valorifică producția până la data de 17 noiembrie 2023 (inclusiv);
    – depun la DAJ documentele de vânzare (respectiv rapoarte fiscale de închidere zilnică/facturi/file din carnetele de comercializare) până pe data de 20 noiembrie 2023 (inclusiv);
    – notifică în scris DAJ în vederea realizării controlului la fața locului cu 10 zile înaintea începerii recoltării (dar nu mai puțin de 48 de ore).

    Potențialii beneficiari vor depune Cererile de înscriere în program (formular-tip, Anexa nr. 1) la DAJ (direcțiile pentru agricultură județene) până pe data de 19 mai 2023 (inclusiv), în format letric sau electronic, însoțite și de documentele de mai jos:

    a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, al/a reprezentantului legal/împuternicitului;
    b) copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023 (în cazul persoanelor fizice);
    c) împuternicire/procură notarială – în cazul depunerii cererii prin reprezentant legal/împuternicit;
    d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea;
    e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
    f) adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, aferent anului 2023, suprafaţa de teren cultivată de solicitant cu cartofi pentru consum;
    g) declarații pe propria răspundere, completate conform modelelor din Anexa nr. 2.

    Programul este finanțat de la bugetul de stat. Pentru anul 2023 a fost alocată suma de 14.800.000 lei (echivalentul a 2.960.000 euro).


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”