• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Siegfried Mureșan, europarlamentar: ”Comisarul european al Agriculturii este slab, absent și nu sprijină fermierii”

    Angelica Lefter -

    Fermierii europeni au nevoie de predictibilitate, nu de poveri în plus, este de părere eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European (PE).

    Într-un discurs în fața plenului PE, europarlamentarul a subliniat slaba implicare a comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în susținerea fermierilor, dar a vorbit și despre noile reguli de interzicere a unor pesticide, ce fac mai grea viața agricultorilor europeni.

    Oficialul a menționat că, în actualul context provocat de războiul din Ucraina, nu este cazul să fie făcute alte propuneri pentru reforma Politicii Agricole Comune.

    ”Tocmai am agreat, împreună, noua Politică agricolă comună care a intrat în vigoare la începutul acestui an. Și, de aceea, spun că, acum, prioritatea trebuie să fie să implementăm ceea ce am hotărât împreună, să nu venim cu costuri suplimentare, cu poveri suplimentare pentru fermieri. Fermierii au trebuit oricum să se adapteze mult, au făcut deja multe sacrificii, ceea ce au nevoie acum este predictibilitate, nu poveri noi, nu impredictibilitate”, a arătat Siegfried Mureșan.

    Siegfried Mureșan: Pe Legea pentru pesticide, noua realitate a efectelor războiului din Ucraina trebuie luată în considerare (foto: economedia.ro)

    Trebuie creat un cadru care să atragă tinerii fermieri și femeile fermier

    Oficialul român a subliniat că formațiunea din care face parte este dedicată Pactului Verde, însă această tranziție trebuie făcută alături de fermieri, nu în detrimentul lor. Siegfried Mureșan a mai menționat rolul important al fermierilor în societatea actuală în ceea ce privește siguranța alimentară.

    ”Grupul meu, PPE, suntem dedicați Pactului Verde, tranziției energetice, economiei verzi, dar vrem să facem această tranziție cu fermierii, nu împotriva fermierilor. Trebuie să creăm un cadru în zonele rurale care să atragă fermieri, tineri fermieri, femei fermieri. Nu un cadru care respinge fermierii. Fermierii sunt esențiali pentru societatea noastră. Ei asigură produse alimentare de calitate aici, în Europa. Ei asigură securitatea alimentară. Așadar, trebuie să-i ascultăm, trebuie să-i tratăm cu respect. Războiul în Ucraina, dragi colegi, trebuie să recunoaștem, a adus multe schimbări în ceea ce privește situația de pe piețe, în ceea ce privește volatilitatea prețurilor, în ceea privește riscurile pentru siguranța alimentară. Și trebuie să luăm toate acesta în considerare pentru orice decizie pe care o implementăm. De aceea, pe Legea pentru restaurarea naturii, pe pesticide, noua realitate trebuie luată în considerare. (…) Și aș vrea să adaug, în numele Grupului PPE: nicio măsură adițională, nicio propunere pentru reforma Politicii agricole comune acum, haideți să implementăm ceea ce am hotărât deja”, a punctat europarlamentarul român.

    Siegfried Mureșan: ”Comisarul Wojciechowski este absent, este slab, nu apără fermierii”

    Siegfried Mureșan a opinat, în plenul PE, că Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură este neimplicat și nu apără fermierii.

    ”Și încă un cuvânt, doamnă comisar McGuinness (n.n. – comisar european pentru Servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital), apreciem prezența dumneavoastră astăzi aici, eforturile dumneavoastră. Dar comisarul pentru Agricultură trebuie fie prezent și el la o dezbatere despre agricultură în Parlamentul European. Comisarul Wojciechowski este absent, este slab, nu apără fermierii. Vă rog să-i transmiteți că îl așteptăm să asculte de fermieri și să asculte de Parlamentul European”, a conchis europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații