• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Obiwan și Klima, două soiuri de grâu care au înfrățit bine în această primăvară

    Adrian Radu -

    În timp ce fermierii se apropie de prima campanie de recoltare din 2023, RWA se pregătește pentru următoarea campania de toamnă de înființare a culturilor de grâu. Compania vine să ofere fermierilor soluții integrate pentru producția de grâu, pentru a-și maximiza randamentul și profiturile. În lumina acestui fapt, RWA Raiffeisen Agro are un portofoliu puternic pe grâu de oferit cultivatorilor.

    Soiurile Obiwan și Klima, aflate acum în producție în loturile semincere, sunt promovate de RWA pentru a fi cunoscute de cât mai mulți fermieri.

    Ambele sunt soiuri timpurii, aristate, cu potențial de producție demonstrat foarte bine în țara noastră până acum, atât în testări, cât și în culturi comerciale și, mai ales, în rețeaua APPR, unde Obiwan, a obținut locul 1 timp de 2 ani la rând.

    Obiwan și Klima, două soiuri de grâu care au înfrățit bine în această primăvară

    Semințele certificate reprezintă, în esență, baza pentru înființarea unui lot productiv. Cu alte cuvinte, utilizarea semințelor de grâu certificate, de bună calitate este una din condițiile necesare pentru înființarea unei culturi cu potențial maxim. . Certificarea oferă garanția că sămânța este obținută din loturi controlate, că soiul ales este în acea generație (C1) care dezvoltă cel mai bine caracteristicile sale de productivitate.

    Constantin Iancu, director tehnic pe divizia de semințe este cel care urmărește și asigură calitatea loturilor semincere RWA. Iar pentru acest an, inginerul se declară optimist cu privire la calitatea și cantitatea producțiilor.

    ”În condițiile acestui an, observăm o înfrățire foarte bună, avem undeva la 5 frați viabili. Am avut emoții destul de mari în toamnă și în iarnă, pentru că nivelul de precipitații a fost foarte redus, dar în luna aprilie s-au înregistrat precipitații destul de importante, nu neapărat semnificative, dar au ajutat plantele foarte mult să repornească în vegetație, să se dezvolte până în acest stadiu, aproape de burduf”, a declarat Constantin Iancu.

    Potrivit reprezentantului RWA, diferența dintre cele două soiuri, Obiwan și Klima se observă cu ochiul liber, în primul rând la colorit, Obiwan având un verde mai închis, iar Klima un pic mai deschis.

    ”Pentru Klima poate fi un avantaj acest colorit un pic mai deschis, el formează și mai târziu, când temperaturile sunt mai ridicate, formează o pruină pe frunze și pe tulpină, care îl protejează puțin împotrivă bolilor și dăunătorilor, pentru că sunt dăunători specifici, precum lema, care nu sunt atrași neapărat de un soi de grâu cu un colorit mai palid”, a mai explicat inginerul.

    Caracteristici OBIWAN
    Înflorire și maturitate timpurie
    Talia plantei mică-medie
    Toleranță foarte bună la cădere și frângere
    Toleranță bună la rugina brună și rugina galbenă
    MMB: 43-45 grame
    Proteină: 11.5-13.5%

    Caracteristici KLIMA
    Înflorire și maturitate timpurie
    Talia plantei mică
    Toleranță foarte bună la cădere
    Toleranță foarte bună la făinare
    MMB: 45-48 grame
    Proteină: 12.5-13.5%

    Toate detaliile despre soiurile Klima și Obiwan pot fi găsite pe www.raiffeisen-agro.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent