• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea roșiilor fără udare – metoda rusească Kazarin

    Violina Gorcinschi -

    Cultivarea roșiilor fără udare, după metoda rusească Kazarin, devine tot mai populară. Secretul acestei tehnologii stă în plantare, după care nu mai este nevoie ca tomata să fie irigată. Sigur, în condițiile unui an normal.

    Metoda Kazarin de cultivare a roșiilor promite creșterea lor fără mare efort, fără plivire și fără udări frecvente. Se consideră că această tehnică a fost lansată de Aleksey Alekseevich Kazarin, un cunoscut grădinar amator din Federația Rusă, cunoscut ca jurnalist și editor al unor publicații de grădinărit.

    După o experiență de peste 50 de ani în cultivarea tomatelor, A. A. Kazarin a ajuns la concluzia că poate obține o recoltă bună de la an la an cu foarte puțin efort. În ceea ce privește cultura de tomate, cea mai mare problemă o reprezintă necesarul de umiditate, iar el exact acest lucru a încercat să îl rezolve.

    Metoda Kazarin pentru cultivarea roșiilor. Călirea răsadurilor

    Metoda Kazarin se bazează pe răsaduri. Grădinarul a apreciat însă că nu e nevoie de o calitate foarte ridicată a plăntuțelor, ci estențial este ca ele să fie puternice.

    Călirea răsadurilor de roșii este un pas important în cadrul metodei Kazarin. Înainte de a fi puse în pământ, ele trebuie obișnuite cu noul regim de temperatură. Răsadurile trebuie scoase afară sau în solar timp de o săptămână, mărind treptat timpul de călire de la 10-15 minute la patru ore.

    Înainte de a fi plantate, răsadurile vor suferi o defoliere la bază: se îndepărtează cu grijă toate frunzele din partea inferioară a tulpinii.

    Metoda Kazarin pentru cultivarea roșiilor. Pregătirea gropilor de plantare

    Secretul metodei Kazarin stă și în pregătirea gropilor în care vor fi plantate răsadurile. Gropile nu se sap adânci, ci vom avea gropi alungite, care să măsoare puțin peste jumătate din lungimea plantei ce va fi pusă în pământ.

    Pregătirea gropilor se va face în ziua plantării, când în fiecare groapă vom pune aproximativ o jumătate de găleată de compost, o mână de cenușă de lemn și o mână de superfosfat. Acești fertilizanți trebuie amestecați cu pământ, iar apoi peste amestec se va turna apă – 5 litri de apă pentru fiecare groapă, având grijă ca în această apă să punem și câte 1 g de permanganat de potasiu.

    Schema de plantare a gropilor pentru cultura de roșii după metoda Kazarin este schema de 60 X 70, adică cu distanță de 60 cm între plante pe rând și cu o distanță de 70 cm între rânduri. În acest fel, plantele vor beneficia fiecare de lumini și cultura va fi aerisită.

    Metoda Kazarin pentru cultivarea roșiilor. Plantarea răsadurilor

    Plantarea răsadurilor de roșii după metoda Kazarin se poate începe după ce apa cu permanganat de potasiu s-a absorbit în pământ. O parte dintre cei care aplică acestă tehnologie obișnuiesc să mocirlească rădăcinile răsadurilor după plantare, dar acest lucru nu este obligatoriu.

    Răsadurile se așează orizontal în groapa de plantare cu vârful spre nord, iar apoi partea inferioară a tulpinii se presără cu un strat mic de pământ, la o grosime de aproximativ 5 cm.

    Se face apoi o nouă udare abundentă – cu câte cinci litri de apă pe plantă, roșia se leagă de un spalier și se mulcește bine solul. Ulterior nu mai este nevoie de udare.

    A. A. Kazarin consideră că o greșeală comună pe care o fac grădinarii este că plantează roșii la o adâncime mare, nu pe orizontală, ci pe verticală sau în unghi. În acest fel, sistemul radicular al plantelor se dezvoltă inițial în sol la o adâncime mai mare de 15 cm, unde numărul de microorganisme utile din sol este mult mai mic decât în ​​stratul superior. Prin urmare, această plantare orizontală și superficială ar prezenta avantaje semnificative.

    Cultivarea roșiilor după metoda Kazarin. Îngrijirea culturii

    Îngrijirea culturii de roșii plantate după metoda Kazarin începe la o săptămână sau două după plantare, când pământul din gropi se usucă, iar roșiile încep să „sufere puțin”, după cum notează Kazarin.

    În toată această periodă, după plantare, răsadurile luptă pentru supraviețuire. În căutarea umidității, sistemul lor de rădăcini se dezvoltă intens și vei observa că după 7-10 zile, plantele vor deveni vizibil mai puternice, vor prinde viață și, până la fructificare, vor avea rădăcini lungi cu care își pot trage din pământ propria apă și hrană. Cea mai mare tentație la care trebuie să reziști acum este cea de a uda plantele, în ciuda aspectului lor care va indica stresul hidric al acestora.

    În cazul răsadurilor plantate după metoda Kazarin, trebuie să știi că nu toate vor supraviețui. Doar că cele care vor rezista vor da plante puternice, cu un rod foarte bun. De asemenea, datorită lipsei de apă, tomatele vor fi mai dulci decât cele dintr-o cultură care beneficiază de udări frecvente.

    În îngrijirea roșiilor, Kazarin nu recomand defolierea, ci doar copilirea și îndepărtarea frunzelor care îngălbenesc și se usucă.

    Fertilizarea culturii de roșii plantate după această metodă se face foliar. Dacă plantele sunt în solar, atunci se crește conținutul de dioxid de carbon prin plasarea în interior a unui butoi în care se face un macerat din apă și iarbă – se pune iarbă peste care se toarnă apă și se amestecă periodic. O creștere a concentrației de dioxid de carbon din aer determină o fotosinteză mai intensă, având ca rezultat dezvoltarea accelerată a plantelor și formarea fructelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!