• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județul Mureș, campion la plata subvenției APIA de 73 euro la vaca de lapte

    Roxana Dobre -

    Județul Mureș se află pe primul loc la plata subvenției de 73 euro/cap de animal, care intră în conturile crescătorilor în aceste zile. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș a autorizat pentru fermieri suma de 8.457.133,83 de lei pentru 23.409 de animale.

    Județul Mureș se poată lăuda cu un număr încă mare de animale. La plata subvenției de 73 euro/cap de vacă adultă APIA Mureș figurează cu cel mai mare număr de capete, 23.409 de vaci, și implicit cea mai mare sumă plătită, pentru prima sesiunea a acestei subvenții, pentru care depunerea cererilor s-a încheiat la 24 martie. În total, la nivel național APIA a achitat 102,32 milioane lei pentru 12.380 de beneficiari.

    Citiți și: Șeful APIA: Subvenția de 73 euro/cap vacă – în conturi până la 15 mai!

    Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă (foto: https://www.radiomures.ro)

    Fermierii vor avea și o a doua sesiune

    În Monitorul Oficial de marți, 9 mai a fost publicată Legea nr.110/2023 care permite crescătorilor de animale să depună cereri de solicitare a subvenției de 73 euro/cap într-o nouă sesiune, a doua din acest an după ce prima s-a derulat până la 24 martie iar în această perioadă fermierii așteaptă banii. Documentul care a apărut în Monitor este în vigoare dar îl el se precizează că fermierii nu pot depune cereri până nu vine și aprobarea din partea Comisiei Europene (CE) pentru ajutor.

    După ce APIA va face anunțul oficial privind activarea schemei, fermierii vor avea termen 20 de zile lucrătoare să depună cererile.  Cererile vor putea fi depuse/transmise la APIA, însoțite de documentele obligatorii pentru subvenții.  Mai mult, în lege se precizează că banii rămași din a doua sesiune nu se vor pierde și vor putea fi împărțiți la capetele de animale pentru care fermierii au depus cereri în ambele campanii.

    ”După expirarea termenului de depunere/transmitere a cererilor, sumele nefolosite din plafon se împart în mod egal beneficiarilor care au depus cereri în ambele sesiune”, se arată în document.

    Pentru această sesiune fermierii pot depune cereri pentru un buget de 22 de milioane de  euro, sumă rămasă din plafonul de 43 de milioane euro, din care s-au cerut subvenții în prima sesiune de 21 de milioane de euro. Cuantumul rămâne fix, adică 73 de euro/cap de vacă adultă.

    Citiți și: Lege votată de Parlament! Fondurile rămase se împart crescătorilor de vaci de lapte

    Ce schimbări aduce noua lege pentru ajutorul de stat

    Legea nr. 110/2023 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost modificată în Parlament după ce din prima sesiune au rămas bani necheltuiți pentru fermieri dar prin document se fac și o serie de modificări privind documentele eligibile.

    Astfel, pentru ajutor sunt acceptați și fermierii care au vândut laptele cu factură. ”Copie de pe factura fiscală sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022—31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022”, este una dintre modificările pentru fermieri.

    În plus nici certificatul sanitar-veterinar pentru lapte nu se mai regăsește în lege, acest document fiind denunțat de mulți fermieri ca fiind unul care încurcă eligibilitatea cererilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte