• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorul care și-a salvat ferma cu ajutorul Agrointeligența: ”Fără dvs. nu primeam subvențiile și nu cred că puteam merge mai departe”

    Roxana Dobre -

    Fermierul Iulian Pitea, din localitatea Poșaga, județul Alba și-a primit subvenția de 73 euro/cap de vacă de lapte cu ajutorul Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Crescătorul de animale a primit banii în cont, iar ajutorul, pentru care inițial nu era eligibil, a venit ca o gură de oxigen pentru mica sa fermă de munte și l-a impulsionat să ducă exploatația mai departe.

    Necazurile aduse de prețurile mari la furaje, secetă și scumpirile pentru energie și gaze au avut un impact mai mare pentru fermele mici de familie unde orice ajutor sau ban în plus a contat. Fermierul Iulian Pitea din localitatea Poșaga, județul Alba a aflat cu dezamăgire în luna februarie că nu poate beneficia de subvenția de 73 de euro/cap de vacă adultă, ajutor ce se anunța ca o gură de oxigen pentru ferma sa și așa încercată de secetă și furajele extrem de scumpe.

    Dezamăgirea a venit când fermierul a mers la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a depune cererea și a aflat că pentru subvenția care se acorda pentru livrarea de lapte nu sunt eligibile și facturile emise de Persoanele Fizice Autorizate (PFA). Crescătorul a apelat la Agrointeligența-AGROINTEL.RO să îi facem cunosc apelul către autorități iar semnalul nostru de la acea vreme nu a rămas fără ecouri.

    Despre cazul fermierului Iulian Pitea, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Domnule Daea, de ce ați lăsat crescătorii din Poșaga fără ajutorul de 73 de euro pe cap de vacă?

    Fermierul Iulian Pitea a reușit să își ducă ferma mai departe cu ajutorul Agrointeligența

    Cum s-a ”transformat” cererea lui Iulian Pitea din neeligibilă în eligibilă pentru subvenția de 73 euro\cap de vacă

    La aproape 5 luni de când am lansat apelul privind criteriile de eligibilitate pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă l-am găsit pe fermierul Iulian Pitea plin de speranță. Ne-a povestit că, după ce articolul publicat de noi a ajuns în atenția autorităților, a fost chemat la APIA să depună cererea pentru subvenția de 73 de euro și a fost anunțat că și facturile prin care dovedea că a livrat lapte sunt eligibile la plată.

    ”Vreau să mulțumesc din suflet Agrointeligența, fără ajutorul dvs. nu primeam banii și nu cred că puteam merge mai departe. Ne-au luat în calcul facturile emisă pe PFA, aceasta a fost modificarea care nu se regăsea în forma inițială a Ordonanței și a fost implementată după apelul dvs. Am încasat pentru 7 văcuțe care au rămas în final eligibile. Este mare lucru să se implice cineva, pentru că în 60 de ani nu am trecut printr-o perioadă așa de grea, începând cu seceta și pe urma cu scumpirile la furaje, energie, gaze. La noi a fost slabă producția de furaje, am produs doar jumătate din necesar, iar restul am completat cu prețuri enorme de achiziție. Care vă dați seama că au adus după ele alte scumpiri iar prețul laptelui a rămas neschimbat. Dar am încasat banii și chiar dacă nu vorbim despre o sumă mare pentru noi, care suntem o fermă mică, au fost un impuls pentru a merge mai departe”, a declarat fermierul Iulian Pitea pentru  Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Județul Mureș, campion la plata subvenției APIA de 73 euro la vaca de lapte

    Subvenția a venit, dar problema lipsei procesatorilor rămâne 

    Iulian Pitea a rămas cu nemulțumirea că autoritățile nu se implică pentru colectarea laptelui din zonele montane, mai greu accesibile procesatorilor. Laptele curat și sănătos de munte nu este apreciat la adevărata lui valoare iar crescătorii se descurcă cum pot să își facă propria procesare pentru a adăuga plusvaloare produsului brut.

    ”La noi încă nu vin procesatorii, nu colectează nimeni laptele. Aici cred că totuși trebuia să se implice și autoritățile locale, care ar putea să se mobilizeze mai ușor. Să ne organizăm noi fermierii, este mai greu pentru că nu este răcitor de lapte, nu sunt condiții. Dacă s-ar implica totuși primăria cred că ar veni și un procesator de la Cluj și ne-ar fi mai ușor. Noi valorificăm direct la clienți fideli să spunem și încercăm să ne adaptăm ca să ne menținem pe linia de plutire. Adică avem lapte, caș, unt, etc. Laptele este 2 – 2,5 lei litrul, untul cu 60 de lei kilogramul. Nu este un preț mare dar încercăm să ne descurcăm”, a mai punctat crescătorul de animale.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!