• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Parlamentul a adoptat legea pentru ajutorul anual de 100.000 euro/fermă și 300.000 euro/cooperativă

    Roxana Dobre -

    O lege importantă pentru fermieri a fost aprobată de parlamentari iar inițiativa va aduce fermierilor ajutoare anuale în valoare de 100.000 euro în cazul persoanelor juridice şi a persoanelor fizice înregistrate fiscal, respectiv 300.000 euro pe an în cazul cooperativelor. Schema propune acordarea sprijinului de la bugetul de stat sub formă de grant, pe o perioadă de trei ani.

    Deputaţii au adoptat, ieri, luni – 15 mai, cu 244 de voturi ”pentru”, două ”împotrivă” şi o abţinere, proiectul legislativ inițiat de deputatul Emil Dumitru, Vicepreședintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Inițiativa vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume, fructe şi cartofi, pentru o perioadă de trei ani. Schema propune acordarea de sprijin sub formă de grant, pe o perioadă de trei ani, în valoare de 100.000 euro anual, în cazul persoanelor juridice şi a persoanelor fizice înregistrate fiscal, respectiv 300.000 euro anual în cazul cooperativelor pentru susţinerea activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport desfăşurate de producătorii agricoli de legume, fructe şi cartofi.

    Proiectul merge mai departe spre promulgare la președintele Klaus Iohannis și trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. În plus, în document se precizează că acesta are nevoie și de norme de aplicare care vor fi inițiate ulterior de MADR și publicate de asemenea în Monitor.

    Citiți și: Subvenția de anuală de 100.000 euro pe fermă – aprobată în Comisia de agricultură din Camera Deputaților

    Schema aprobată luni de Parlament se va aplica după autorizarea de către Comisia Europeană iar deocamdată nu este precizat în textul proiectului de lege prin ce instituție se va derula ajutorul.

    ”Cererea de plată pentru acordarea ajutorului de stat se depune la sediul instituţiilor cu atribuţii în domeniu, stabilite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin norme metodologice”, se arată în document.

    Proiectul defineşte spaţiile protejate ca fiind spaţiile special amenajate ce au ca scop protejarea culturilor de legume şi fructe prin diferite mecanisme şi construite din diferite materiale, precum: sere, solarii, tunele de protecţie.

    Citiți și: Proiect de lege: Subvenție de 100.000 euro/an pentru fermierii care cultivă legume, fructe și cartofi

    Cum se va acorda subvenția pentru legumicultori

    Schema se va acorda solicitanţilor care îndeplinesc cumulativ mai multe condiții. Acesta sunt:

    – să fie persoană juridică, persoană fizică înscrisă în registrul agricol şi înregistrată fiscal conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, cooperativă agricolă înfiinţată, organizată şi care funcţionează potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare, grup/organizaţie de producători, după caz;

    – să deţină şi să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociaţi, suprafeţe cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantaţii de pomi fructiferi, plantaţii de arbuşti şi/sau semiarbuşti fructiferi, plantaţii cu struguri de masă destinaţi consumului uman;

    – să comercializeze legume, cartofi şi/sau fructe; în cazul spaţiilor protejate, suprafaţa minimă destinată cultivării să fie de 500 mp; să facă dovada prin documente justificative că a realizat activităţile prevăzute şi că valoarea producţiei comercializate anual pentru care se solicită ajutorul a fost de minimum 1.000 euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României la data comercializării;

    – să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat, fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la această dată.

    Ajutorul de stat instituit prin schema de plată se va acorda pe o perioadă de 3 ani, pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an.

    Cuantumuri prevăzute pentru fermieri

    Valoarea ajutorului de stat reprezintă 20% din valoarea producţiei comercializate şi se acordă anual, dar nu poate depăşi 100.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României la data comercializării, în cazul persoanelor juridice şi persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor OUG a Guvernului nr. 44/2008.

    De asemenea un cuantum de 300.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României la data comercializării, este prevăzut pentru cooperativele agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi grupurilor/organizaţiilor de producători.

    Fondurile necesare schemei instituite se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător.

    În termen de 30 de zile de la data primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, adoptă, prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a acesteia, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial