Ce condiții pune Rusia în schimbul prelungirii acordului de cereale
Violina Gorcinschi -Rusia condiționează prelungirea acordului de cereale după 18 mai de ridicarea unor sancțiuni economice internaționale aplicate în urma invaziei din Ucraina. În schimbul prelungirii acordului de cereale, printre doleanțele Kremlinului se numără revenirea Băncii Agricole în sistemul de plăți SWIFT, ridicarea restricțiilor pentru mărfurile rusești și reluarea livrărilor către Rusia de mașini agricole. Ultima navă Ucraineană ce poate circula în urma pactului urmează să părăsească astăzi, miercuri – 17 mai, portul din Ucraina.
Într-o scrisoare ce a fost adresată oficialilor ONU la 16 martie, ambasadorul din Rusia Vassily Nebenzia a comunicat că Moscova ia în considerare prelungirea acordului de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina după 18 mai numai dacă vor fi soluționate următoarele „probleme sistemice”:
– revenirea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) la sistemul de plăți SWIFT;
– reluarea livrărilor către Rusia de mașini agricole și piese de schimb;
– ridicarea restricțiilor în ceea ce privește asigurările și accesul în porturi pentru navele și mărfurile rusești;
– reluarea construcției unei conducte de amoniac de la Togliatti, în Rusia, la Odesa, în Ucraina;
– deblocarea conturilor și a activităților financiare ale companiilor rusești de îngrășăminte.
Astăzi, miercuri – 17 mai, ultima navă cu cereale părăsește un port din Ucraina în cadrul acestui acord ce va expira mâine care asigură exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră, conform unui purtător de cuvânt al ONU, citat de The Guardian.
Trecerea navei începe cu o zi înainte ca statul rus să nu mai ia în considerare pactul din cauza limitărilor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte, a relatat Reuters.
Rusia are pretenții mari în schimbul prelungirii acordului de cereale
ONU și Turcia au convenit ca acordul din Marea neagră să aibă o perioadă inițială de 120 de zile în luna iulie a anului precedent, în vederea ameliorării crizei alimentare mondiale, ale cărei efecte au fost agravate de invazia rușilor în Ucraina, țara se numără printre cei mai importanți exportatori de cereale din lume.
În noiembrie, Kremlinul a aprobat prelungirea pactului pentru încă 120 de zile, însă în martie a acceptat ca acordul să fie prelungit doar cu 60 de zile, până mâine, 18 mai, dacă nu se îndeplinesc cerințele privind propriile sale exporturi agricole.
Pentru a convinge Rusia, în iulie, să permită exporturile de cereale din Marea Neagră, ONU au fost de acord, în același timp, să susțină Moscova cu propriile sale transporturi agricole timp de trei ani.
„Există încă multe întrebări deschise în ceea ce privește partea noastră din acord. Acum va trebui să se ia o decizie”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit presei ruse.