• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pământ de diatomee – îngrășământ și insecticid natural. Cum se folosește

    Violina Gorcinschi -

    Pământ de diatomee sau diatomită, un material natural care îmbunătățește structura solului și acționează ca un îngrășământ natural, dar și ca un insecticid ecologic.

    Pentru a crea condiții favorabile pentru creșterea plantelor, cel mai adesea, în sol, se adaugă nisip și perlit, dar puțină lume ia în considerare pământul de diatomee ca o opțiune. Diatomita, un material natural, nu numai că îmbunătățește structura solului, dar este și un excelent îngrășământ și insecticid natural.

    pamant de diatomee si o gradina pe fundal
    Pământ de diatomee – beneficii

    Diatomita sau pământul de diatomee aduce multe beneficii în culturi, fiind o sursă de elemente hrănitoare pentru plante, dar care ajută și la îndepărtarea dăunătorilor. Află ce este diatomita și cum se folosește pământul de diatomee la legume și în grădină.

    Pământ de diatomee – ce este. Beneficii

    Diatomita sau pământul de diatomee este o rocă sedimentară, un mineral care constă în depozite de cochilii de silice de diatomee. Acest material are porozitate mare, capacitate de a reține umiditate și aproape 85% este format din siliciu amorf, care este ușor absorbit de sistemul radicular al plantelor. Pe lângă siliciu, pământul de diatomee conține calciu, magneziu, bor și alte oligoelemente importante.

    Pământul de diatomee folosit în grădină, la legume, este un agent unic de ameliorare a solului cu numeroase beneficii pentru culturi:

    Diatomita este, în primul rând, o sursă valoroasă de siliciu, un important nutrient pentru toate organismele vii, inclusiv pentru plante. Siliciul este necesar pentru formarea pereților celulari și pentru întărirea țesuturilor. Dacă plantele primesc suficient siliciu, atunci în același timp absorb mai bine alți nutrienți (bor, fosfor, potasiu), devin puternice, rezistente la stres, sunt mai puțin afectate de boli, insecte, condiții nefavorabile și efectele nocive ale pesticidelor. Siliciul crește grosimea și rezistența frunzelor, stimulează procesul de fotosinteză și crește valoarea nutritivă a fructelor.

    Deși siliciul este un element nutritiv foarte comun și reprezintă aproape o treime din masa scoarței terestre, cel mai adesea se găsește într-o formă inaccesibilă plantelor. În plus, în fiecare an, odată cu recolta, o cantitate mare de siliciu este îndepărtată din pământ, iar solul este epuizat. Pentru a remedia situația, îngrășămintele care conțin siliciu trebuie aplicate în mod regulat: diatomită, zeolit, cenușă, compost de frunze. În timpul sezonului, este util să uzi grădina cu infuzii de ierburi: urzică, păpădie, pelin, coada-calului – țesuturile acestor buruieni conțin o cantitate mare de siliciu disponibil pentru plante.

    pamant de diatomee presarat pe plante
    Cum se folosește diatomita în grădină (foto: finance.yahoo.com)

    Pământ de diatomee – folosire. Cum se aplică pentru sol

    Pământul de diatomee poate fi folosit pentru cultivarea tuturor tipurilor de culturi de interior și de grădină: adaugă în solul pentru răsaduri (în raport de 1:5), aplică în găuri la transplantarea plantelor, toarnă pe fundul ghivecelor ca drenaj și îngrășământ prelungit.

    În timpul sezonului, diatomita se recomandă a fi aplicată la plantații, iar apoi, prin afânare, să fie încorporată în sol la o adâncime de 5-6 cm. Diatomita de grădină s-a dovedit foarte utilă și în spații protejate, unde plantele suferă cel mai adesea de secetă și dăunători. Grădinarii observă că atunci când diatomita este introdusă în sol, plantele sunt mai sănătoase, iar semnele de cloroză apar mai rar pe frunze. Pământul de diatomee poate fi împrăștiat de-a lungul perimetrului plantațiilor înalte, de-a lungul fundației solarului, unde solul se usucă rapid.

    Diatomeea este eficientă împotriva tuturor paraziților târâtori, zburători și larvele lor: gărgărițe, molii, fluturi, păduchi de pat, păduchi de cap, purici, furnici, gândaci, termite, colorado, musculițe, omizi, păduchi de plante, ploșnițe, căpușe, păduchi roșii si negri la găini, viespi, viermi albi, melci, păianjeni etc. Acționează asupra paraziților, în mod mecanic, datorită structurii sale abrazive, cumulată cu acțiunea de uscare – deshidratare a paraziților și nu dezvoltă rezistență, ca în cazul produselor chimice.

    Dacă găsești un furnicar, toarnă pulbere de pământ de diatomee în locurile în care se acumulează insectele și afânează solul, fără să uzi. Microgranulele cu margini ascuțite deteriorează stratul exterior al învelișului chitinos al insectelor și absorb lipidele, în urma cărora insectele mor din cauza deshidratării.

    Diatomita se recomandă a fi folosită la toate plantele de cultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!