• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DSVSA: Vânzarea porcilor în târguri – interzisă! Purceii se mai pot cumpăra doar din ferme autorizate!

    Roxana Dobre -

    Vânzarea porcilor în cadrul târgurilor sau chiar direct din gospodării a fost interzisă. Cei care doresc să cumpere purcei pentru îngrășare sau porci de sacrificat mai pot face acest lucru numai prin intermediul fermelor autorizate, a anunțat Dr. Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

    Oficialul DSVSA Buzău a anunțat că porcii mai pot fi cumpărați numai de la ferma autorizate. Mai mult, dr. Moca a arătat că, în acest fel, indirect, s-a stopat și reproducția suinelor în gospodării întrucât purceii vânduți de către exploatațiile profesionale sunt deja castrați.

    Dr. Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, a explicat că micii fermieri au de respectat reguli mai dure privind creșterea porcilor, după ce din 21 aprilie a intrat în vigoare un regulament european care stabilește o serie de măsuri speciale de control al Pestei Porcine Africane (PPA). Potrivit lui Iulian Moca, fermele nonprofesionale nu vor avea voie să efectueze mișcări de animale între exploatații decât dacă își achiziționează suinele din exploatații comerciale.

    ”Începând cu data de 21-04-2023 au intrat în vigoare prevederile unui Regulament European nr. 594, care specifică foarte clar că toate exploatațiile nonprofesionale își pot achiziționa suine numai din exploatații, să spunem, comerciale. Practic acest regulament împarte exploatațiile de la nivel european în exploatații conforme și neconforme. Iar potrivit încadrării din regulament toate exploatațiile nonprofesionale sunt neconforme. Prin urmare, toți crescătorii din gospodăriile populației nu vor mai putea efectua mișcări de animale, de porci, între exploatații decât dacă își achiziționează porci din exploatații comerciale, din cele conforme. (…) Doar din ferme și nu mai are practic voie să-i înmulțească, adică să efectueze reproducția pentru că porcii din ferme, după cum bine știți, vin sterilizați, atât femelelor cât și masculii. Mișcarea necontrolată a animalelor și nerespectarea normelor de biosecuritate au dus la diseminarea virusului la nivel național și la nivel comunitar”, a explicat dr.Iulian Moca pentru Șansanews.ro.

    Citiți și: ANSVSA: Maxim 15 porci. Reguli noi pentru țăranii care cresc porci în gospodărie

    Reguli europene pentru creșterea porcilor în gospodării

    Porcii miștreți mențin România în zona ”roșie” privind Pesta Porcină Africană

    Dacă în cazul gospodăriilor apariția focarelor de pestă porcină africană s-a mai domolit, în mediul silvic lucrurile nu stau la fel de bine. Potrivit lui Iulian Moca, România este în continuare ”țară roșie”, adică toți românii care vor să crească porci trebuie să respecte reguli dure.

    ”După cum știți România este încadrată în zona III, adică zona roșie, zona cu restricții în toată țara. Practic sunt interzise mișcările de porci, decât cu destinația abatorizare. Atât din ferme cât și din exploatațiile nonprofesionale”, a mai arătat dr. Iulian Moca.

    Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Buzău a anunţat ieri, joi – 4 mai că, la nivelul judeţului, potrivit ultimelor date, sunt înregistrate 177 de cazuri de pestă porcină africană (PPA) la mistreţi, în mai multe fonduri de vânătoare, vectori principali ai îmbolnăvirilor din exploataţiile profesionale sau din gospodării.

    Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, au fost efectuate frecvent analize de laborator la mistreţi recoltaţi de către vânători, fiind înregistrate rezultate pozitive la testul pentru pestă porcină africană, ceea ce demonstrează faptul că există în continuare animale bolnave în familiile de mistreţi din fondul forestier.

    ”Sunt active cazurile de pestă porcină africană la mistreţ, la această dată sunt înregistrate pe raza judeţului Buzău 177 de cazuri la mistreţ pe mai multe fonduri de vânătoare: fondurile de vânătoare nr. 23 Grăjdana, 41 Beceni, 42 Aldeni, 27 Berca, 44 Câlnău, 26 Umbrăreţu, 40 Vintilă-Vodă, 46 Făgetu… După cum observaţi, sunt în zona de deal sau munte a judeţului Buzău unde există o densitate mai mare de mistreţi”, a declarat, pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

    Citiți și: ANSVSA: România mai are doar 10 focare de pestă porcină africană. Unul singur este într-o fermă

    Specialiştii atrag atenţia că există o presiune virală deosebită în mediul silvatic, motiv pentru care fermierii ar trebui să îşi ia măsuri de precauţie pentru a-şi proteja fermele de animale.

    ”Este foarte important să ţinem cont de aceste cazuri pentru că rezervorul virusului, să-i spunem aşa, după cum bine ştiţi, îl reprezintă porcul mistreţ unde virusul din ultimele cazuri raportate poate sta şi ani de zile pe animalul bolnav, ba s-au descoperit şi porci care au trecut prin boală, au fost testaţi şi diagnosticaţi anticorp. Prin urmare, presiunea virală există la această dată în mediul silvatic. Facem recomandarea tuturor crescătorilor de porcine să respecte cu stricteţe normele de biosecuritate în ceea ce priveşte creşterea porcilor. Să folosească echipamente de protecţie când merg în zona de administrare a hranei pentru animalele deţinute şi să nu introducă animale străine sau persoane în zona de creştere. Îşi pot amenaja un dezinfector pietonal astfel încât atunci când ajung în zona de creştere a animalelor să se dezinfecteze şi să nu pună în pericol sănătatea animalelor”, a subliniat reprezentantul DSVSA.

    Dacă în mediul silvatic există cazuri de PPA, în exploataţiile profesionale şi în gospodării nu mai evoluează niciun focar.

    În altă ordine de idei, reamintim că gospodarii au scăpat de ”emoția” privind limitarea creșterii în gospodării. Legea porcului a fost votată în plenul Camerei Deputaților miercuri – 19 aprilie, cu 190 de voturi pentru, 26 de voturi contra și 49 de abțineri din forma finală eliminându-se prevederea care cuprindea interdicția de a crește mai mult de 5 porci în gospodării.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre acest subiect aici: Legea porcului – adoptată! A fost eliminată limitarea numărului de porci în gospodării!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!