Rețeta de macerat din găinaț de pasăre – un îngrășământ bun și natural
Roxana Dobre -Maceratul de găinaț de pasăre, de găină, este un îngrășământ foarte bun pentru legume – în special roșii, dar și pentru pomi și vie. Rețeta cu gunoi de găină este utilă și ușor de preparat în gospodărie, pentru a fertiliza apoi grădina sau livada.
În acest articol:
Rețeta de maceratul de gunoi de pasăre nu este unică, ci este aplicată de grădinari în mai multe variante. Indiferent de unde vă inspirați pentru obținerea maceratului trebuie să țineți cont că găinațul de pasăre trebuie să provină de la animale sănătoase, hrănite natural, care nu se află sub tratament. În plus, apa pe care o utilizați trebuie să fie de preferabil de ploaie sau în general o apă curată, de izvor, fără clor sau alte adaosuri.
Citiți și: Cum se prepară maceratul de urzică pentru stropirea plantelor
Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune în acest articol cum se prepară maceratul din găinaț, la ce poate fi utilizat și ce efecte are asupra plantelor.
Macerat din găinaț de pasăre. Ce conține
Pentru a obține soluția care urmează să fie utilizată în grădină, aveți nevoie de apă curată, un butoi/găleată sau un alt recipient încăpător, gunoi de pasăre și o spatulă/lemn cu care să amestecați din când în când. Ca să grăbiți fermentarea preparatului puteți adăuga și un cub de drojdie la fiecare 1o litri de apă utilizați. În plus, dacă nu doriți să vă limitați doar la găinați puteți adăuga la compoziției și o mână de urzici crude sau coji de banană, coji de ouă zdrobite etc.
Macerat din găinaț de pasăre – rețetă
Rețeta de macerat din găinaț de pasăre este simplă. Cantitățile pe care le folosiți depind în funcție de cât produs doriți să obțineți. Important este că trebuie respectate proporțiile de 1 kilogram găinaț la 10 litri de apă iar cantitatea crește proporțional pe măsură ce doriți să obțineți cantități mai mari. În unele rețete cantitatea de găinaț este de 2 kilograme la 10 litri dar având în vedere că nu toate plantele suportă la fel aciditatea preparatului, este indicat să mergeți pe varianta mai simplă și sigură.
Citiți și: Cum se folosește gunoiul de pasăre ca îngrășământ pentru roșii
Ingredientele se amestecă iar bidonul se poate acoperi cu un sac de plastic, capac etc. Important este să vă asigurați că acesta este ferit de ploaie, astfel încât cantitatea de apă să nu fie modificată, și că conținutul ”fierbe”.
Macerat din gunoi de pasăre. Cât durează prepararea
Maceratul din gunoi de pasăre se obține în circa 2-3 săptămâni, timp în care ingredientele amestecate se lasă la macerat.
Îngrășământul este bun de folosire după ce nu mai fierbe iar preparatul se ”liniștește”. După acest pas puteți lăsa maceratul încă 2-3 zile ca să vă asigurați că compoziția este cu adevărat finalizată.
De reținut că maceratul miroase destul de urât, astfel că este indicat să îl depozitați în grădină sau mai departe de casă sau de persoane cărora le poate cauza disconfort.
Citiți și: Îngrășăminte naturale pentru roșii. Cele mai bune rețete naturiste
Gunoi de pasăre macerat – folosire ca îngrășământ
Maceratul din gunoi de pasăre se pune la roșii, alte legume, pomi fructiferi și viță de vie. Pentru a fi folosit, el se strecoară și se diluează: 1 litru soluție la 5 litri de apă.
Îngrășământul din găinaț pentru roșii se aplică cu cana de 300-400 ml direct la baza plantelor. Niciodată maceratul nu se pulverizează pe frunze sau pe tulpină, ci se pune doar la rădăcină.
Dacă vremea nu vă permite iar când doriți să aplicați soluția bate vânt puternic sau sunt alte condiții în care preparatul poate ajunge accidental pe frunze atunci mai bine amânați momentul utilizării acestuia.
Pentru un rezultat eficient ideal este ca preparatul să fie aplicat la distanță de 10 zile. Este important să urmăriți evoluția plantelor iar dacă observați efecte precum pălire, îngălbenire, opriți tratamentul.