• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrășăminte naturale pentru roșii. Cele mai bune rețete naturiste

    Mircea Olteanu -

    Îngrășăminte naturale pentru roșii – cele mai bune rețete naturiste utile în fertilizarea tomatelor. De la rețeta cu iod sau drojdie, la maceratul de urzici sau cenușă, aceste preparate naturale oferă roșiilor o fertilizare naturală eficientă.

    Roșiile pot fi fertilizate nu doar cu îngrășăminte chimice, ci și fertilizanții naturali s-au dovedit utili, ajutând plantele să producă o recoltă bună.

    Citiți și: 12 rețete de îngrășământ bio pentru tomate: Cum hrănim roșiile cu cenușă, drojdie sau bicarbonat

    Fertilizarea contribuie la creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a plantelor, la înflorirea abundentă, la coacerea rapidă a roșiilor și la creșterea productivității.

    Prima dată, roșiile sunt fertilizate la 14-16 zile după plantarea răsadurilor. Regula se aplică atât plantelor cultivate pe câmp, cât și celor din sere. După aceea, fertilizarea se efectuează până la jumătatea lunii iulie, la un interval de 2 săptămâni.

    Îngrășăminte naturale roșii. Rețeta cu iod

    Fertilizarea cu iod a roșiilor este printre cele mai cunoscute. Iodul ca îngrășământ pentru tomate nu numai că accelerează coacerea fructelor, dar previne și dezvoltarea unei boli periculoase – mana.

    Rețeta de fertilizare a roșiilor cu iod. În 10 litri de apă se dizolvă 4 picături dintr-o soluție alcoolică de iod, care se vinde în orice farmacie. Lichidul rezultat se toarnă peste roșii, alocând 2 litri pentru fiecare plantă.

    Citiți și: Tratament cu iod și lapte la legume: rețetă, aplicare, beneficii

    Îngrășăminte naturale roșii. Rețeta cu cenușă

    Cenușa ca fertilizant pentru roșii se folosește mai ales pentru tomatele de grădină.

    Rețeta de fertilizare a roșiilor cu cenușă. Se ia un 1 pahar de cenușă și se dizolvă în 10 litri de apă. Culturile de roșii se udă cu lichidul rezultat. Cenușa rămasă nedizolvată este pur și simplu presărată la rădăcina plantelor.

    Citiți și: Cenușa, cel mai ieftin îngrășământ natural: cum ajută legumele și care este norma de aplicare

    Cenușa poate fi folosită și pentru fertilizarea foliară. Pentru a face acest lucru, dizolvați 300 g de cenușă în 3 litri de apă și compoziția se fierbe timp de 30 de minute. După aceea, se așteaptă timp de 5 ore, apoi se adaugă apă până ce volumul de lichid ajunge la 10 litri. Ulterior se amestecă cu puțin săpun de rufe pentru ca fertilizantul lichid să se mențină mai bine lipit pe frunze. Apoi soluția este filtrată și pulverizată.

    Rețetă cu drojdie pentru fertilizarea roșiilor

    Îngrășăminte naturale roșii. Rețeta cu drojdie

    Îngrășământul cu drojdie pentru roșii poate fi preparat în două moduri:

    1. Un pachet de drojdie uscată instant este amestecat cu 2 linguri de zahar, peste care se adaugă puțină apa călduță pentru ca amestecul să fie vâscos. Compoziția rezultată se dizolvă în 10 litri de apă și se folosește o jumătate de litru pentru fiecare plantă.
    2. Un borcan de trei litri este umplut pe două treimi cu pâine neagră peste care se toarnă apă caldă cu drojdie proaspătă dizolvată în ea (100 g) și se pune apoi într-un loc călduț timp de 3-5 zile. După aceea, infuzia este filtrată și diluată cu apă, într-un raport de 1:10. Pentru o plantă tânără de roșii se folosește o jumătate de litru de soluție, iar pentru o plantă adultă – aproximativ 2 litri.

    Citiți și: Soluția de drojdie pentru roșii: beneficii, preparare, aplicare

    De asemenea, există și cea mai simplă rețetă de îngrășământ cu drojdie: 100 g de drojdie proaspătă se dizolvă bine în 10 litri de apă, iar lichidul rezultat se toarnă imediat peste roșii.

    Drojdia nu conține nutrienți de bază pentru plante, astfel încât soluția de drojdie este mai degrabă un stimulent de creștere decât un îngrășământ.

    Fertilizarea roșiilor cu găinaț de pasăre

    Îngrășăminte naturale roșii. Rețeta cu găinaț de pasăre

    Fertilizarea naturală a roșiilor cu găinaț de pasăre acționează asupra plantelor similar cu îngrășămintele minerale complexe: conține mult azot și fosfor.

    Citiți și: Cum se folosește gunoiul de pasăre ca îngrășământ pentru roșii

    Gunoiul de la păsări foarte eficient când este diluat cu apă. Astfel, o găleată (de 10 litri) se umple pe o treime cu gunoi de la găini, apoi se adaugă apă. Compoziția se lasă în aer liber timp de 7-10 zile, după care se diluează infuzia în 10 litri de apă, iar lichidul rezultat se toarnă între rândurile de plante, punând 5-6 litri pe metru pătrat.

    De evitat să stropiți frunzele de roșii cu soluție de gunoi de la păsări deoarece va cauza arsuri.

    Și gunoiul uscat de la pui poate fi folosit ca îngrășământ pentru roșii. Pentru a face acest lucru, se pune o jumătate de kilogram de gunoi în 10 litri de apă, iar recipientul este apoi acoperit etanș cu o peliculă (pentru ca azotul să nu se evapore) și se lasă să stea timp de 3-5 zile. În toată această perioadă, compoziția se amestecă zilnic. După aceea, infuzia se diluează cu apă în proporție de 1:20 și se toarnă 0,5-1 l sub fiecare plantă.

    Îngrășăminte naturale roșii. Rețeta cu urzici

    Fertilizarea roșiilor cu urzici se face cu un preparat din frunze de la urzici tinere: acestea conțin mult azot, potasiu și fier. Recipientul (dimensiunea lui depinde de cât îngrășământ aveți nevoie pentru grădina dvs.) este umplut pe două treimi cu urzici, apoi se toarnă apă, dar fără să umpleți vasul. Ulterior, recipientul se acoperă cu un capac și se lasă la fermentat timp de 7-10 zile într-un un loc cald.

    Când urzica a fermentat, se diluează 1 litru de infuzie în 10 litri de apă, iar lichidul rezultat se toarnă peste roșii, la rădăcină, în proporție de 1-2 litri per plantă.

    Citiți și: Tratamente cu urzică la legume și pomi. Rețete pentru îngrășăminte verzi

    Nu trebuie să utilizați excesiv acest îngrășământ. Lunar se efectuează maxim 2 fertilizări cu urzici.

    În loc de urzică, puteți folosi și alte plante, precum păpădia sau lucerna.

    Citiți și: Soluție bio cu găinaţ şi drojdie pentru stropirea roșiilor și a altor legume

    Cum să fertilizați răsadurile de roșii care nu se dezvoltă normal

    Răsadurile de roșii sunt adesea hrănite cu aceleași remedii populare, în special, excremente de la păsări și cenușă.

    Îngrășământul realizat din gunoi de la păsări se prepară după cum urmează: două părți de gunoi de grajd se amestecă cu o parte de apă, iar recipientul se închide cu un capac și se lasă timp de 2-3 zile. Înainte de a face infuzia se diluează cu apă într-un raport de 1:10. Acest îngrășământ este folosit ca prim fertilizant pentru răsaduri, astfel încât să înceapă să dezvolte rapid masă verde.

    Cenușa de lemn este o sursă excelentă de potasiu și fosfor, ceea ce înseamnă că ajută la stimularea înfloririi și fructificării roșiilor. O lingura cenușa se dizolvă în 2 litri de apă fierbinte și se lasă la infuzat o zi. Înainte de utilizare, infuzia este filtrată.

    Citiți și: Răsadurile de roșii nu mai cresc. Cauze și soluții pentru a stimula creșterea răsadurilor de tomate

    De asemenea, este util să fertilizați răsadurile de roșii cu coji de banană (sunt bogate în potasiu). Îngrășământul se folosește astfel: cojile de la 2-3 banane se pun într-un borcan de trei litri cu apă caldă, se lasă 3 zile, apoi se filtrează și se udă plantele cu soluția rezultată.

    De asemenea, și cojile de ouă s-au dovedit a fi un bun îngrășământ pentru răsaduri. Cojile zdrobite de la 3-4 ouă se înmoaie în 3 litri de apă caldă într-un recipient care se închide parțial cu un capac și se pune într-un loc întunecat timp de aproximativ 3 zile. Când infuzia devine tulbure și începe să emane un miros neplăcut (aceasta este o consecință a descompunerii hidrogenului sulfurat), puteți uda răsadurile cu această compoziție.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!