• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combaterea coropișnițelor cu metode naturale și insecticide

    Violina Gorcinschi -

    Combaterea coropișnițelor se poate face cu metode naturale, ecologice, dar și cu insecticide eficiente. În funcție de proporția atacului, dar și de cât de repede vrei să scapi de coropișnițe, ai la îndemână mai multe metode.

    Coropișnițele sunt o adevărată pacoste pentru culturi, mai ales pentru cele de legume. Acestea pot provoca pagube însemnate dacă nu se iau măsuri drastice de combatere. Mulți legumicultori folosesc insecticide, însă există și metode bio eficiente de a le îndepărta din plantații. Cum scăpăm de coropișnițe prin metode naturale, dar și chimice – răspunsul îl găsești în acest articol.

    Coropișniță

    Toți legumicultorii se tem de coropișnițe. Acestea atacă morcovii, conopida, vinetele, ardeii și tomatele. Nici răsadnițele nu sunt cruțate, insecta provocând ravagii imediat după semănat. Practic, atacul se face prin dislocarea semințelor în germinare. Dacă nu se iau măsuri la timp și cu eficiență maximă, insectele pot aduce daune însemnate care se caracterizează prin pierderi de pana la 60 % din răsadurile puse.

    Cum arată o coropișniță

    Cum scapi de coropișnițe. Metode bio de combatere

    Combaterea coropișnițelor cu metode bio, naturale, este prima opțiune a grădinarilor și a legumicultorilor care își doresc o producție bio. Dacă nu vrei să folosești chimicale pentru a combate dăunătorii care îți atacă culturile, poți folosi la fel de bine metode naturale și eficiente de a scăpa de coropișnițe. O măsură preventivă destul de eficientă este prelucrarea solului, executând arături adânci iarna.

    De asemenea, se mai practică și lucrări ale solului primăvara (grapa cu disc), prin care ouăle și larvele sunt distruse. Mai jos, găsești câteva dintre alte modalități naturale de a scăpa de coropișnițe.

    Combaterea coropișnițelor cu bere

    O metodă inteligentă pentru a combate coropișnițele este cea a borcanului cu bere. Aceasta funcționează pentru suprafețele mici de plantație, cum ar fi solariile de 30-40 de metri pătrați. Tot ce trebuie să faci este să îngropi un borcan cu bere în pământ, în zonele unde știi că există infestări. Berea trebuie să fie mereu proaspătă, așa că asigură-te că o înlocuiești o dată la 2-3 zile.

    Borcanele de 80 de mililitri se îngroapă în pământ, asigurându-te că gura rămâne la suprafață, fără a introduce sol în ele. Apoi, adaugă bere până la 1/4 din borcan. Coropișnițele adoră mirosul și umezeala, așa că vor fi atrase de acestea. Verifică zilnic capcanele și vei găsi în ele insectele înecate.

    Combaterea coropișnițelor cu un borcan gol

    O alternativă la prima metodă prezentată, în caz că nu vrei să folosești bere, este cea a borcanului gol, și ea eficientă în combaterea coropișnițelor pe suprafețe mici.

    Pentru a scăpa de coropișnițe, îngroapă un borcan gol în pământ, în zona unde sunt găsite atacurile. Borcanul se lasă deschis, având grijă să nu intre pământ în ele. Coropișnițele vor veni atrase de umezeala ce se va forma în borcan și vor rămâne apoi blocate în ele. Capacnele trebuie verificate de câteva ori pe zi.

    Citiți și: Cum combatem cărăbușul de mai: metode bio pentru a scăpa de acest dăunător

    Capacană cu miere pentru coropișnițe

    Combaterea coropișnițelor cu miere

    O soluție pentru a scăpa de coropișnițe fără chimicale este cu ajutorul mierii. Metoda este eficientă pentru o suprafață de 5 metri pătrați. În vederea realizării capcanei, ai nevoie de o bucată de carton de dimensiunile unei foi A4, pe care vei întinde o lingură de miere. Coropișnițele care vor veni la miere vor rămâne lipite.

    Citiți și: Cum scăpăm de coropișnițe: metode bio folosite de fermierul Marin Dumbravă în cultura de legume

    Gunoi de cal pentru o capcană anti coropișnițe

    Combaterea coropișnițelor cu gunoiul de grajd

    O altă metodă ecologică de care insectele se tem este aplicarea gunoiului proaspăt de grajd, de preferință de vacă sau de cal. Pentru a obține rezultate maxime cu această metodă, e bine să apelezi la ea în timpul iernii. Coropișnițele vor veni la umezeală și gunoi, iar astfel va fi mai ușor să le prinzi, fiind atrase în capcană.

    Pașii ce trebuie urmați pentru înființarea capcanei este săparea unor gropi de 60-80 de cm pe care le umpli cu gunoi de grajd, paie și un pic de pământ care să conserve căldura, un mediu ideal de iernat pentru acești dăunători. Doar asigură-te că schimbi gunoiul de grajd când dă înghețul.

    Combaterea coropișnițelor cu mălai și zahăr

    Metoda cu mălai și zahăr pentru a combate coropișnițele este ideală pentru suprafețe mai mari. Putem spune că această capcană ucide dăunătorii prin „îndopare”. Coropișnițele iubesc acest amestec pe care îl consumă cu poftă, însă le provoacă daune mari în organism.

    Mălaiul provoacă umflarea stomacului insectelor, fenomen care duce la moartea coropișnițelor. Deși nu este încă o metodă pentru care s-au tras concluzii sigure, rezultatele de până acum sunt mulțumitoare pentru fermieri.

    Capcanele împotriva coropișnițelor. Soluția cu mălai și Borax

    O capcană împotriva coropișnițelor se poate face din mălai, zahăr, apă și Borax.

    Se iau 500 de grame de mălai și se toarnă într-un mic lighean. Apoi, se toarnă 400 de ml de apă într-o sticlă de plastic, la care se vor adăuga 8-10 lingurițe de zahăr și 2 lingurițe de Borax.

    Ingredientele se amestecă până când se diluează complet.

    Preparatul rezultat se toarnă peste mălai, însă doar cât să fie umezit și mai moale.

    Mălaiul se depozitează într-un recipient cu capac și, la nevoie, se aplică în mai multe locuri, la tulpina plantelor.

    Avantajul ingredientelor este că Boraxul nu este toxic pentru om, iar zahărul dulce atrage coropișnița. Mălaiul și Boraxul au efecte devastatoare asupra sistemului digestiv al insectelor.

    Combaterea coropișnițelor cu coji de ou și ulei de floarea soarelui

    O altă capcană pentru a scăpa de coropișnițe este cea din amestec de coji de ouă și ulei de floarea-soarelui, eficient în combaterea acestora. Acest preparat natural se amplasează din 5 în 5 metri, pe o bucată de lemn, carton sau metal. Uleiul va atrage insectele, care vor consuma combinația și vor muri.

    Insecticide pentru combaterea coropișnițelor

    Insecticide pentru combaterea coropișnițelor se găsesc în fitofarmacii. Cel mai cunoscut produs la care poți apela pentru a scăpa de coropișnițe este insecticidul Corocid Super. Acesta se utilizează pentru combaterea coropișnițelor din culturile de legume.
    Soluția chimică contra coropișnițelor conține 0,5% Lambda-cihalotrin și 0,2% ulei de portocale ca substanțe active și se prezintă sub formă de granule albastre, cu miros specific. Aplicare acestui tratament are efect rapid și de lungă durată, protejând culturile de legume. Temperaturile ridicate sau ploile nu afectează eficiența insecticidului pentru coropișnițe.

    Coropișnițe la roșii – o situație în care se poate interveni cu insecticidul Corocid Super în doză de 20 de kg/ha. Pentru a spori eficiența, se încorporează prin împrăștiere uniformă în benzi sau sub formă de grămăjoare puse la baza plantei. Nu este nevoie de timp de pauza și nu există restricții în ceea ce privește reintrarea în cultura tratată.

    O momeală cu insecticid pentru coropișnițe este și Cropter. Produsul este sub formă de granule și are ca substanțe active 0,5% difenacum, 0,2% antractant coropișniță și 0,2% bitrex. Protejează legumele de atacuri și se utilizează prin împrăștierea granulelor împrejurul plantelor și în zonele unde există semne de coropișnițe.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!