• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Frei și-a construit ferma de la zero și s-a dezvoltat în cooperativă

    Daniel Befu -

    Daniel Frei se numără printre fermierii care au înțeles de la început că asocierea este soluția pentru ca ferma de familie să prospere. Sătmăreanul conduce Cooperativa Samus Lact care a reușit, într-un timp scurt, să devină o voce puternică a mediului asociativ agricol din România.

    Ferma de vaci a lui Daniel Frei este situată în localitatea Odoreu, județul Satu Mare. Exploatația este una mixtă: deține un efectiv de 140 de vaci de lapte din rasa Holstein și lucrează 160 de hectare de teren agricol.

    Înainte de a fi fermier, Daniel Frei a fost sportiv și antreprenor

    Frei nu a pornit în viață ca fermier, ci ca sportiv. ”Am făcut sport, am jucat fotbal undeva la echipa locală, atât la juniori cât și la echipa mare vreo doi ani, după care la câteva echipe din Divizia C și Divizia B. Ulterior văzând că nu mai pot să fac performanță să ajung mai sus, am decis la 24-25 de ani să mă retrag. Am avut oportunitatea de a mă angaja la o firmă de distribuție de vopsele. A fost la început de drum – am fost primu angajat, am avut ambiție foarte mare ca până la urmă să cunosc ce înseamnă un business, ce înseamnă o afacere. Într-un an de zile am reușit să fac o impresie bună acționarilor. Prin munca mea depusă am reușit să devin și asociat – deci să mă ia ca și asociat în firmă, cu o treime din firmă. Ulterior, în 2008-2009 – după criza din 2008-2009 – ei la un moment dat s-au decis să iasă din societate. Am reușit ca să le cumpăr acțiunile și să duc mai departe partea asta de afacere”, a relatat Daniel Frei care au fost începuturile sale profesionale și modul în care a reușit să se capitalizeze pentru viitoarea sa afacere în agricultură.

    Primul pas în creșterea vacilor de lapte l-a făcut alături de cumnatul său

    În paralel cu dezvoltarea afacerii cu vopsele, Daniel Frei s-a asociat cu cummatul său pentru a înființa împreună o fermă de vaci. Familia soției deja avea experiență în zootehnie, așa că parcursul a fost unul firesc în acest domeniu.

    ”Am decis ca împreună cu cumnatul să construim, să dezvoltăm partea asta de afacere. Am făcut împreună, am crescut până la 140 de hectare de teren și 70 de bovine la muls. În 2015 am luat decizia împreună să ne separăm, să mergem separat. El a rămas cu același număr de bovine. Mi-am construit și eu o fermă în apropiere, în localitate unde suntem și am reușit ca să ajung și eu la 70 de bovine. Amândoi suntem membri ai cooperativei Samus Lact – deci lucrăm în continuare împreună, ne ajutăm împreună reciproc. Sunt utilaje pe care le deține el și ne ajută cu utilajele pe noi, la fel și noi pe el și continuăm colaborarea între noi”, explică Daniel Frei.

    Începuturile pe cont propriu nu au fost ușoare, însă Daniel Frei avea să afle repede cât de unită este comunitatea de fermieri sătmăreni. Chiar dacă a pornit de la zero, a reușit să se ridice cu ajutorul colegilor crescători de vaci. ”

    ”Am construit în 2015, am luat-o de la zero, am făcut această investiție. N-am fost sigur că o să reușesc să termin și am construit în etape. Am avut un noroc cu cooperativa și cu colegii din cadrul cooperativei care au avut încredere în mine și au reușit să mă ajute cu bani ca să pot finaliza această construcție. Am început cu 30 de vițele. În timp ce construiam, a trecut timpul și au devenit văcuțe și am ajuns la acest efectiv cum a zis, la 70-75 de vaci la muls și junicile și vițelele diferență până la 140”, a declarat Daniel Frei în cadrul reportajului difuzat pe TVR 1, în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Nucleu de vaci Holstein adus direct din Olanda

    Vacile din ferma lui Daniel Frei au un nucleu de Holstein adus direct din Olanda. A început cu 35 de juninci, iar efectivul a crescut atât ca număr, cât și ca performanță.

    ”Astăzi avem producție undeva între 27 și 28 de litri pe cap de vacă. Este foarte dificil să ținem aceste producții sau să creștem din cauza secetei de anul trecut când n-am reușit să ne facem baza furajeră suficientă. Așa am construit o rație din siloz și paie. La siloz și paie adăugăm șroturile, făina de porumb – așa reușim să ajungem la 27- 28 de litri. Am putea undeva să creștem, dar deja investiția în hrană, în mâncare, ar fi prea mult și nu-i sigur că putem gestiona producții de 30-32 de litri în cadrul fermei”, explică fermierul.

    Efectivul de animale este în creștere în fermă, iar cel care se ocupă de gestionarea inseminărilor este medicul veterinar din cadrul cooperativei Samus Lact. De altfel, o mare parte a succesului fermei lui Daniel Frei se datorează apartenenței la forma asociativă înființată în 2013 ce astăzi reunește 21 de membri cu un efectiv total de 1.300 de bovine. Zilnic, o cantitate de 30.000 de litri de lapte ajunge, de la fermierii Samus Lact, la o fabrică de procesare a laptelui din Alba Iulia.

    Cooperativa Samus Lact aniversează 10 ani de la înființare

    Cooperativa Samus Lact, care aniversează în acest an 10 ani de la înființare a reușit să acceseze pentru membrii săi și două proiect finanțate cu fonduri europene – unul este pentru achiziția de utilaje, iar al doilea pentru construcția unei fabrici de lapte.

    ”Anul acesta, Cooperativa Samus Lact împlinește 10 ani de activitate, iar cea mai mare realizare a asocierii este un preț mai bun pentru membri. Fermierii sunt sprijiniți și, la rândul lor, contribuie la dezvoltarea cooperativei. Eu zic că în medie am avut tot timpul undeva un preț mai mare, minim cu 10% față de un fermier individual din zonă. Aici noi am reușit să ne capitalizăm până la urmă fermele, să reușim să ne punem la punct adăposturile și să creștem în efectivele de bovine și pe partea de inputuri la fel, am reușit să achiziționăm împreună la cantități mai mari, la un preț mult mai bun„, explică Daniel Frei care sunt avantajele cooperativei de vaci de lapte.

    Forma asociativă lucrează cu adaosuri comerciale între 1% și 3% pentru a reuși să se capitalizeze. ”Lăsăm un profit minimal și cooperativei pentru a-și putea plăti angajații și nevoile curente. Noi astăzi am ajuns la un număr de 6 angajați în cadrul cooperativei. Avem pe lângă partea de contabilitate și de partea de documente, și un medic veterinar angajat care ne asigură partea de bunăstare a animalelor și de sanitar-veterinar – inclusiv partea de reproducție. În fiecare zi este în altă fermă și lucrează pe partea de reproducție în cadrul fermelor din cadrul cooperativei. Avem un inginer agronom – o domnișoară tânără care este inginer agronom care pe lângă partea de consultanță în agronomie ne face și partea de hârtie. Știm foarte bine, tot ceea ce se întâmplă în cadrul activității atât zootehnice cât și cultură mare, toate vin dublate, scrise în hârtii, în tot felul de anexe, tot felul de tabele pe care ni le cer inclusiv cei de la APIA sau alte direcții sau autorități”, vorbește Daniel Frei despre echipa ”tehnică” a cooperativei.

    Conducerea eficientă a Cooperativei Samus Lact

    Conducerea formei asociative este asigurată de un consiliu care funcționează ca o adunare generală, iar funcționarea de zi cu zi este coordonată de Daniel Frei și de soția sa. ”Noi, ca și membri ai cooperativei, ne întrunim de 2-3 ori pe an, hotărâm care este direcția în care trebuie să se îndrepte cooperativa și consiliul de administrație împreună cu noi, trebuie să veghem dacă până la urmă pe partea cealaltă noi și angajații mergem în direcția bună. Aici vine partea de control. Deci obligatoriu, fiecare cooperativă trebuie să aibă în vedere și acest lucru ca lunar, consiliul de administrație să se întrunească să verifice ceea ce s-a făcut în cadrul cooperativei. Dacă găsesc nereguli în cadrul cooperativei, automat sunt obligați să înștiințeze ceilalți membri, să convoace adunarea generală și să remedieze problemele. De știut, consiliul de administrație angajează sau renunță la angajați”, arată Daniel Frei cum funcționează Cooperativa Samus Lact.

    Secretul succesului cooperativei din Satu Mare stă în primul rând în membrii săi. Aceștia reflectă comunitatea din care fac parte, una clădită pe înțelegere și toleranță. ”De ce reușim să gestionăm poate un pic mai bine față de alte cooperative – sau cel puțin la noi în zonă reușim să gestionăm mai bine ca și alte cooperative – Cooperativa Samus Lac, noi am pornit din noi. De exemplu, eu sunt român, religia ortodoxă cu nume de neamț și acasă la mine vorbeam în limba maghiară. Pornind de aici am reușit să cădem de acord chiar dacă suntem diverși ca și nație, ca și religie, ceea ce ne unește pe noi este vaca de lapte. Și atunci pentru cooperativă am reușit să facem tot posibilul să mergem înainte să găsim cele mai bune soluții. Acest lucru a făcut și diferența între pierdere și profit în anii grei în agricultură”, spune, ca o concluzie, președintele Cooperativei Samus Lact din județul Satu Mare.

    Daniel Frei – fermierul care a pornit de la zero și s-a dezvoltat în cooperativă


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!