• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Verdict greu de digerat: Castraveții analizați din solariile buzoiene sunt neconformi pentru consum!

    Angelica Lefter -

    Castraveții analizați în cazul producătorilor de la Buzău, care au folosit substanțe pentru a grăbi coacerea legumelor, s-au dovedit a fi neconformi.

    În urma probelor prelevate de la producătorii buzoieni, din bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, care erau bănuiți că foloseau substanțe ilegale pentru a grăbi coacerea, s-a dovedit că tomatele nu puneau sănătatea oamenilor în pericol, însă castraveții aveau o concentrație mare de substanțe ilegale ce îi făceau improprii consumului.

    Procurorii au decis în cazul legumelor stropite cu substanțe ilegale: castraveții nu sunt pentru consum (foto: observatornews.ro)

    Castraveții nu erau buni pentru consum

    Conform expertizei de specialitate realizată în cadrul anchetei privind folosirea de substanţe chimice neautorizate pentru coacerea prematură a unor legume, în cazul probelor efectuate la tomate, concentraţia folosită nu a fost atât de mare încât să pună în pericol sănătatea consumatorilor. Cu toate acestea, probele prelevate de la castraveţi au evidenţiat faptul că legumele sunt neconforme consumului populaţiei.

    Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele privind folosirea unor substanţe toxice pentru forţarea coacerii legumelor din sere şi solarii a debutat la începutul lunii mai, atunci când Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a organizat mai multe percheziţii pe raza judeţelor Buzău şi Ilfov, potrivit Agerpres.

    ”La data de 2 mai a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău şi Ilfov au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar. În aceeaşi zi, poliţiştii Biroului AESP din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat. În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, a informat la acea dată IPJ Buzău.

    Substanțele interzise, găsite în cantități mari la castraveți

    Potrivit anchetatorilor, au fost prelevate probe de pe legumele presupuse a fi fost stropite de către suspecţi cu substanţe chimice neautorizate pentru a se coace într-un timp mai scurt.

    Analizele au relevat că în cazul tomatelor, concentraţia substanţelor nu a fost atât de mare încât să pericliteze sănătatea consumatorilor, în schimb în cazul a două probe prelevate de pe castraveţi, analizele au arătat că aceștia sunt neconformi pentru consum.

    ”Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele efectuează cercetări într-o cauză penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri… În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menţionată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecţi de pe raza localităţii Glodeanu Sărat probe de legume (tomate şi castraveţi), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanţe chimice neautorizate. În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

    Vinovații vor fi cercetați penal pentru folosirea de substanțe interzise în creșterea legumelor

    Oamenii legii au confirmat că, indiferent de concentraţiile pe care le-au folosit, suspecţii se fac vinovaţi de utilizarea unor substanţe interzise.

    ”Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep. Menţionăm că măsurile procesuale dispuse în cursul urmăririi penale sunt măsuri prevăzute de Codul de procedură penală, care nu pot, în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

    Direcţia Agricolă Buzău a anunţat că rezultatele Corpului de Control trimis în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au arătat ca tomatele sunt sănătoase şi sigure pentru consum.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd