• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege votată în Parlament: Vânarea cormoranilor, permisă tot timpul anului!

    Roxana Dobre -

    Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care permite vânarea cormoranului mare în România, în tot cursul anului. Inițial legea permitea vânarea doar pentru 6 luni, în intervalul 1 septembrie – 28 februarie.

    Camera Deputaților a votat astăzi, marți – 23 mai, cu 223 voturi ”pentru”, şase voturi ”contra” şi 44 abţineri proiectul de lege ( PL-x nr. 93/2023) care are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr.1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, în sensul permiterii vânării cormoranului mare în România, în tot cursul anului, conform cotelor de recoltă. Inițiatorul proiectului este președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu.

    În prezent, perioada de vânătoare a acestei specii de păsări este 1 septembrie – 28 februarie, 80 de zile vânătoarea fiind permisă și 270 interzisă. Proiectul are nevoie și de promulgarea șefului statului, Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

    Citiți și: Proiect în Parlament: Vânarea cormoranilor va fi permisă tot anul

    Vânarea cormoranului mare în România va fi permisă în tot cursul anului

    Inițiatori: Creșterea numărului de cormorani determină fermele de acvacultură să abandoneze această activitate

    Iniţiatorii proiectului explică în expunerea de motive că, în ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) şi acest lucru afectează fermele de acvacultură.

    ”Populaţiile s-au întors în unele zone după o lungă absenţă şi s-au mutat şi în alte zone anterior neocupate. Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul. Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului. Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească”, au precizat parlamentarii.

    Citiți și: Piscicultor: Într-o săptămână, cormoranii mi-au mâncat toți peștii cu care am populat iazul!

    Un cormoran consumă circa o jumătate de kilogram de peste în fiecare zi

    Inițiatorii menţionează că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ 500 g de hrană în fiecare zi. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma, în urmă cu câteva luni, că perioada de vânătoare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei de COVID-19.

    ”În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. (…) Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, spunea atunci Daea, potrivit Agerpres.

    Ministrul adăuga că, potrivit unor date comunicate de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept ”alarmantă”.

    În iunie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite vânarea cormoranului mare, în perioada 1 septembrie şi 28 februarie. Anterior, vânarea acestei specii de păsări era interzisă.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial