• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Elena Mateescu, ANM, a fost aleasă președinte pentru UE a Organizației Meteorologice Mondiale

    Roxana Dobre -

    România a preluat președinția Regiunii Asociative VI (Europa) a Organizației Meteorologice Mondiale OMM/WMO, pentru perioada 2023-2025, a anunțat Ministerului Mediului. În plus, șefa ANM, Elena Mateescu a fost votată în unanimitate în funcția de președinte.

    România se va afla în perioada 2023 – 2025 la conducerea Regiunii Asociative VI (Europa) a Organizației Meteorologice Mondiale OMM/WMO, potrivit unui anunț al Ministerului Mediului de astăzi, joi – 25 mai. Potrivit sursei citate, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a fost validată în funcția de Președinte al Asociației Regionale VI (Europa), după ce a fost votată în unanimitate de participanții la Sesiunea Extraordinară a Asociației Regionale VI (Europa) a OMM, care a avut loc la Geneva, în Elveția, pe 23 mai 2023.

    Conform regulilor de procedură ale OMM, această poziție i-a asigurat Elenei Mateescu și un loc în Consiliul Executiv al OMM. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul celui de-al 19-lea Congres Meteorologic Mondial (Cg-19), organizat de către Secretariatul Organizației Meteorologice Mondiale, la Geneva, în Elveția, în perioada 22 mai – 2 iunie 2023.

    Citiți și: Vom avea din nou secetă? Șefa ANM a anunțat cum va fi vara 2023!

    Sediul Organizației Meteorologice Mondiale OMM/WMO

    Ministrul Mediului, Tánczos Barna, și-a exprimat convingerea că expertiza profesională și cunoștințele dobândite în activitatea de peste 30 de ani la nivel național și internațional în domeniul meteorologiei justifică pe deplin validarea Elenei Mateescu în funcția de Președinte al Asociației Regionale VI (Europa).

    ”Îmi exprim convingerea că expertiza profesională, capacitatea managerială și cunoștințele dobândite în activitatea de peste 30 de ani la nivel național și internațional în domeniul meteorologiei justifică pe deplin validarea doamnei dr. Elena Mateescu în funcția de Președinte al Asociației Regionale VI (Europa) și membru în Consiliul Executiv. Reprezentarea României la acest nivel va contribui la consolidarea relațiilor de colaborare și la crearea de parteneriate la nivel european și internațional privind implementarea de proiecte de cercetare în domeniul schimbărilor climatice și adaptarea la efectele încălzirii globale, în cadrul Centrului Agrometeorologic Regional pentru Asociația Regională VI (Europa) în România, prima inițiativă de acest gen la nivel mondial, sub egida OMM”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.

    România este stat membru cu drepturi depline al OMM și participă activ la activitățile și inițiativele acestei organizații. Scopul organizării Congreselor Meteorologice este acela de a identifica resursele necesare îndeplinirii obiectivelor cheie şi priorităţilor, contribuind astfel la securitatea şi bunăstarea economică a populaţiei de pe Glob.

    OMM are în structură șase asociații regionale, care sunt responsabile de coordonarea activităților meteorologice, hidrologice și conexe la nivelul ariilor geografice. România face parte din Asociația Regională VI (Europa), fiind stat membru al OMM cu drepturi depline începând cu anul 1948, prin aderarea la Convenția OMM din același an.

    Citiți și: Elena Mateescu, ANM: A crescut frecvența anilor secetoși. Fermierii și-au adaptat calendarul lucrărilor agricole

    Ce atribuții are șefa ANM ca președinte al asociației regionale

    Potrivit Ministerului Mediului, în Regulamentul General al OMM este prevăzut că președinții și vicepreședinții asociațiilor regionale sunt aleși din rândul directorilor serviciilor meteorologice și hidrometeorologice naționale ale statelor membre, care fac parte din asociația regională respectivă.

    Printre atribuțiile președintelui asociației regionale se numără:

    – identificarea, cu ajutorul Biroului Regional, a principalelor priorități în Regiune, dar și a lacunelor și a decalajelor de capacitate ale membrilor din regiune;
    – suportul în elaborarea Planului Regional de activități și urmărirea implementării acestuia;
    – participarea la numirea experților din partea asociației regionale la conducerea structurilor constitutive ale OMM;
    –  coordonarea, monitorizarea și evaluarea activităților asociației regionale, inclusiv a activităților Centrelor Regionale OMM, cu ajutorul Biroului Regional, comisiilor tehnice, președinților grupurilor de lucru/echipelor de experți și punctelor focale naționale.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”