Producția de vin în 2014 a scăzut în România cu circa 20%. Franța a devenit noul lider mondial
agrointeligenta.ro -Producția de vin a scăzut cu 20% anul acesta față de 2013, estimările specialiștilor fiind că se vor produce în jur de 4,093 milioane hectolitri. Trendul de scădere a producției de vin este unul mondial, acest lucru fiind cauzat în principal țărilor europene care realizează cantități mult mai scăzute decât anul trecut.
Potrivit unui raport al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) în țara noastră scăderea producției de vin este cu 20%, de la 5,113 milioane hectolitri la 4,093 milioane hectolitri, România ocupând în continuare locul 12 în topul producătorilor de vin de la nivel mondial.
Ceea ce este îngrijorător este faptul că în țara noastră producția de vin este mai scăzută și decât în 2012, un an fără condiții climatic deosebite, așa cum a fost 2013 când au fost înregistrate cantități record de vin în România.
Spania a pierdut supremația
Scăderea producției noastre de vin este similară procentual cu a Spaniei, care a pierdut locul 1 mondial, în detrimentul Franței. La polul opus, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Noua Zeelandă și în Germania – care a avut și cea mai mare creștere din Europa.
Partea bună este că sunt șanse mari ca vinurile de anul acesta să fie mult mai bune din punct de vedere calitativ, iar în ceea ce privește consumul la nivel global, acesta s-a stabilizat, potrivit directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand, în jurul a 243 milioane hectolitri, sub producția de anul acesta care este de 271 milioane de hectolitri.