• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se cultivă varza kale – sfaturi de la fermierul care a adus primele semințe în România

    agrointeligenta.ro -

    Varza kale este unul dintre cele mai consumate alimente de către persoanele care țin o dietă raw vegană, dar și de către persoanele care încearcă detoxifierea. Dacă în urmă cu câțiva ani această plantă nu exista în țara noastră decât importată, Marin Dumbravă a fost primul care a adus-o în România, iar astăzi poate fi achiziționată fie direct de la producător, fie din magazinele în care distribuie produse 100% bio.

    Colonelul în rezervă Marin Dumbravă povestește că în  2011, la un an după ce ferma sa ecologică din Joița a început să producă legume bio, a avut mai multe solicitări de varză kale. La început nu știa ce este, dar după ce s-a documentat a decis să o cultive și el.

    De prin 2010 i-a intrat în cap să înceapă cultura de kale, iar în 2011 a obținut primele semințe și a început să le cultive în ferma sa din localitatea Joița. ”Semințele sunt aduse din America, sunt certificate și nu reprezintă nici un risc pentru cultura bio. Aducerea lor nu a fost simplă pentru că m-au costat transportul, certificatul fitosanitar și vama mai mult decât prețul semințelor. Dar nu întâmplător am luat din SUA pentru că acolo există trei soiuri și eu le-am luat pe toate trei, inclusiv un soi foarte bun cunoscut ca și nero sau dinozaur. Am dat în jur de 1.000 de dolari pe semințe și peste 1.000 de dolari pe transport și certificatele fitosanitare”, povestește producătorul.

    După ce a început să cultive primele kale a venit partea cu adevărat dificilă: promovarea noii verze în magazinele din țară. ”De prin 2011 am tot început să le fac reclamă, apoi să le distribui și la supermarketuri din această primăvară, dinainte de Paște. Între timp nu mai sunt nici singurul care le cultivă în țară, au mai apărut și alții care au început să mă copieze”, spune colonelul Dumbravă.

    Cultura varzei kale nu este una foarte dificilă, acestea se plantează pe rânduri, cu o distanță de aproximativ 10 centimetri între ele pentru ca planta să se poată dezvolta, iar între rânduri se lasă cam 50 de centimetri. Planta este din familia vărzoaselor și are nevoie de apă din belșug și de temperaturi mai scăzute.

    Nu este indicat ca varza kale să fie cultivată pe timpul verii când temperaturile depășesc 25 de grade Celsius. Frunzele se recoltează în general toamna și se rup de deasupra pământului, fiind recomandat ca o parte din cotor să rămână în pământ.

    Dăunătorii sunt singura problemă a acestei culturi, mai ales dacă ea este crescută într-un sistem ecologic, așa cum se întâmplă la Biodumbrava. ”Kalele nu sunt foarte pretențioase, dar sunt problem cu dăunătorii. Am avut atacuri de purice verde, melci fără cochilie și alți dăunători specifici vărzoaselor”, dezvăluie Marin Dumbravă.

    Proprietăți miraculoase

    Colonelul Dumbravă spune că idea cultivării acestei verze i-a venit după ce a vorbit cu persoane raw vegane. ”Am avut solicitări din partea unor clienți care sunt raw vegani și consumă mâncare fără foc. Kalele au marea proprietate că pe lângă vitamine conțin și minerale. Sunt singurele legume fructe care conțin fier și calciu. Fierul este mai mult decât în carnea de vită și calciul mai mult decât în lactate. Iar pentru organism este un aport de minerale obţinut dintr-o frunză care poate fi pregătit în mai multe feluri, de exemplu smoothie. Americanii pun kale aproape în orice smoothie”, explică producătorul.

    Prețul unei verze kale este de 5 lei 400 de grame, aceasta fiind greutatea aproximativă a unei plante pe perioada de toamnă.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!