• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fost comandor român în Irak a transformat un hectar de pârloagă într-o fermă profitabilă de legume bio

    agrointeligenta.ro -

    Marin Dumbravă s-a pregătit toată viața pentru a lucra în Armată și a și făcut-o până în 2008. După ce a trecut în rezervă, s-a apucat de ceea ce el considera până atunci ca fiind o glumă – agricultura. Și nu orice fel de agricultură, ci agricultură ecologică. În ciuda suprafeței mici – sub un hectar, a fermei bio înființată lângă București, fostul militar a reușit nu doar să aibă o afacere agricolă rentabilă, dar și să construiască un brand de care este mândru.

    La doar 15 kilometri de București, pe strada Primăverii din comuna Joița, se află o fermă inspirată din grădina bunicilor noștri de la țară. Înființată de o persoană cu un nume predestinat pentru a crea un loc de poveste, Marin Dumbravă, microferma este locul din care două hipermarketuri și mai multe magazine de profil se aprovizionează săptămânal cu produse bio.

    Comandor inginer, Marin Dumbravă a făcut carieră în Aviație și și-a dedicat viața a promisiunii făcute prin jurământ: să-și apere țara și până în 2008, cu doi ani înainte de a ieși la pensie și-a dedicat fiecare secundă Armatei. ”Am făcut Academia Militară, pe urmă Politehnica a doua facultate la Sisteme de propulsie, inginer de motoare, pe urmă masteratul la Universitatea Națională de Apărare – Resurse de Apărare. În ultima perioadă am fost șef distribuție în teatrele de operațiune. Am fost în Irak de teri ori. Puteam să merg și în Afganistan, dar a fost suficient Irakul până în 2008”.

    Plățile compensatorii, baza înființării fermei

    Așa i s-a încheiat cariera militară și, fiind o persoană încă activă, nu a putut să stea acasă și să trăiască din banii primiți ca și compensație. ”La sfârșitul anului am ieșit la pensie cu anticipație de doi ani și am primit plăți compensatorii. Înainte de a ieși la pensie simțeam o atracție pentru zona asta bio așa că într-un final am dat avioanele și motoarele pe agricultură și cu banii de acolo am făcut această fermă. Dar trebuie să spun că, dacă cineva îmi spunea acum zece ani că eu voi face cultură ecologică, aș fi spus că face o glumă proastă ”, povestește acesta cum a făcut trecerea de la motoare de avioane la varză, vinete și roșii bio.

    ceapa verde bio”Autorizarea nu este grea, este foarte grea”

    La început a fost greu, chiar foarte greu spune comandorul, dar a și simțit o atracție naturală pentru acest domeniu și nu a dat înapoi indiferent de piedicile care i-au ieșit în cale. ”Eu am început pentru că mi-a plăcut, dar cred că e și o chestie genetică, ancestrală. Nu îmi explicam de ce anumite chestii le știam fără să le citesc, fără să le fi practicat. Dar apoi a venit documentarea, pentru că nu se poate face cultură ecologică fără să te documentezi. Stăteam și citeam până la 2-3 noaptea, aveam abonamente la tot ce înseamnă revistă de specialitate”, spune Dumbravă.

    A urmat apoi certificarea efectivă a fermei sale din Joița, județul Giurgiu, ca și fermă ecologică. ”Autorizarea nu este grea, este foarte grea. Eu am un organism de verificare foarte strict, Austria Biogaranții și ei suflă și în iaurt. Sunt foarte restrictivi, își au regulile lor și, așa cum e de altfel și normal,  vor să stea liniștiți și așa că cer tot ce trebuie. Organismul de inspecție respectă instrucţiunile UE, dar cert este că partea de certificare îl sufocă pe un cultivator de produse bio. Acest lucru se datorează faptului că îți ia foarte mult timp pentru a putea demonstra și să își poată verifica orice, de la sămânța certificată până la parcelele de teren pe care le-ai cultivat”, explică fermierul, care dă ca exemplu certificarea terenului. ”Acest teren nu a fost cultivat de pe vremea comunismului, a fost doar buruiană, așa că după un an aș fi putut să obțin avizele de cultivare, dar le-am primit după vreo doi-trei ani”, spune acesta ridicând din umeri și fără a comenta mai mult.

    conopida bioCu lanterna după melci

    Astăzi întreaga familie pune umărul la ceea ce înseamnă microferma ecologică Biodumbrava. Fiica fermierului se ocupă de promovarea online, iar Marin Dumbravă își petrece nopțile fie documentându-se, fie îngrijind plantele. ”Acum câteva nopți la ora 3 noaptea eu eram în grădină cu lanterna adunam limacşi. Câți oameni credeți că ar face asta? A doua zi m-am întâlnit cu un prieten și m-a întrebat dacă am văzut meciul România – Ungaria și atunci mi-am dat seama că am și uitat că s-a jucat acel meci”, își amintește comandorul.

    Ca o concluzie, după patru ani de muncă la Biodumbrava, fermierul spune că totul ține de pasiune și dacă ar fi ținut cont de banii investiți și câștigurile materiale, probabil ar fi renunțat de mult ”Legumele bio se fac greu, e foarte multă muncă, trebuie să fii pasionat de ceea ce faci, satisfacțiile nu sunt neapărat bănești, dar vin din altă parte. Când un client îți spune că nu a mai mâncat de când era mic o roșie sau o varză așa gustoasă, sau când aflu că s-a vindecat de cancer mâncând legume de la mine, satisfacția este enormă”, conchide Marin Dumbravă.

    Cine sunt clienții fermei Biodumbrava

    Fostul militar face un portret al românilor care consumă produse bio și, din păcate, așa cum recunoaște și el, puțini sunt cei care o fac din proprie inițiativă, majoritatea sunt, într-un fel sau altul, forțați de împrejurări.

    ”Din păcate vin și solicită acest tip de produse cei care au probleme de sănătate. Aceste probleme se pot rezolva cu alimentație sănătoasă, dar efectul va fi în timp. Am experiențe de acest gen. Am o clientă care a urmat terapia Gerson, împotriva cancerului și timp de un an și jumătate cumpăra de două trei ori pe săptămână. Și acum cumpără, dar este pe sfârșit de terapie și a scăpat. Aceste legume sunt mai bogate în nutrienți și se adresează în special oamenilor cu probleme de sănătate, alergii. Am de exemplu un client care m-a sunat acum câteva zile și mi-a spus că este foarte mulțumit de această gamă de produse cumpărate de la mine. El a avut o intoxicație foarte gravă, cert este că el cumpără cam de juma de an, a tot făcut testări și acum m-a sunat și mi-a spus că este foarte mulțumit, se simte foarte bine și că și-ar dori să cumpere chiar mai des de la mine”, spune fermierul.

    O altă categorie de consumatori este reprezentată de familiile cu un nivel financiar peste medie și care sunt foarte bine informați: ”De asemenea printre clienți sunt și familii care au copii mici, atunci când începe diversificarea alimentelor, micuții sunt mai sensibili la anumite produse din comerț, persoane cu mari probleme de sănătate care trebuie să consume restricționat”.

    Produsele microfermei ecologice Biodumbrava pot fi cumpărate direct de la fermă, iar, pe baza comenzilor făcute pe site sau pe e-mail, sunt livrate și în București, în anumite puncte ale Capitalei. Legumele bio pot fi trimise și în țară dacă acea comandă să depășește valoarea de 50 de lei. Pentru a se convinge de modul în care sunt crescute legumele organice, atât Marin Dumbravă, cât și fiica sa încurajează oamenii să le viziteze ferma, singura condiție fiind ca vizita să fie anunțată prin telefon.

    legume bioFoto: www.biodumbrava.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!”

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat