Ministrul Barbu, mesaj pentru oieri: Subvenția APIA – la plată fără înscriere în Registrul Genealogic
Roxana Dobre -Subvenția APIA pentru ovine și caprine fără înscriere în Registrul Genealogic. Plata pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) la oi și capre se va face din anul de cerere 2024 pentru toți crescătorii de animale, fără a mai exista obligația ca efectivele să fie înscrise în Registrul Genealogic (RG) sau vreun program de ameliorare, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul emisiunii România Suverană cu Alexandra Păcurare, de la Realitatea PLUS.
Plata pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) se va face pentru crescătorii de oi și capre fără ca animalele să fie înscrise în Registrul Genealogic sau în programe de ameliorare. Este anunțul făcut de Florin Babru pentru toți fermierii care cresc oi și capre, iar noile reguli se vor aplica din 2024 dacă modificarea va fi avizată și de Comisia Europeană (CE).
Citiți și: Subvenția APIA ovine: Plată pentru toate animalele, nu doar pentru cele din Registrul Genealogic
Florin Barbu, MADR: Pentru prima dată în România, subvenția se va da pentru toate animalele
Ministrul Agriculturii a explicat că, după consultările cu crescătorii de oi și capre, a decis ca din 2024 Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru cele două specii să nu mai necesite înscrierea în Registrul Genealogic (RG).
”Nu am luat o decizie până nu am consultat tot sectorul ovin din România. Deci toate deciziile s-au luat împreună cu fermierii. Pentru SCZ va fi foarte clar: pentru prima dată în România subvenția se va da pentru toate animalele, oi și capre”, a spus ministrul Florin Barbu joi seară, la emisiunea România Suverană cu Alexandra Păcurare, la postul de televiziune Realitatea PLUS.
Modificarea, care trebuie să aibă și aprobarea Comisiei Europene (CE) se va aplica odată cu campania de subvenții din 2024, derulată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Citiți și: Avans APIA ovine și caprine. Plata minimă și maximă ce se achită crescătorilor de animale
MADR nu va mai plăti subvenții pentru oi mai bătrâne de 7 ani
O altă modificare pe care Florin Barbu vrea să o implementeze pentru plata subvențiilor este excluderea de la plata APIA a animalelor reformă cu vârstă mai mare de 7 ani. De precizat că, în prezent, pentru campania 2023, animalele din exploataţie pentru care beneficiarii de SCZ au putut solicita subvenție au vârsta de maximum 8 ani inclusiv, la femele, respectiv maximum 6 ani inclusiv la berbeci, în anul de cerere.
”Mai mult decât atât, plata pe mieluțe va duce la o subvenție dublă față de ce se luat ANT pentru toate animalele pentru că este pentru prima oară în România când Ministerul Agriculturii, în anul 2024, nu va mai plăti către fermieri subvenții pentru oi mai bătrâne de 7 ani – asta înseamnă să achiți subvenție pe crotalii. În România, (cu vârstă – n.r.) peste 7 ani, în sectorul ovin, în Registre (Registre Genealogice – n.r.) sunt peste 2,7 milioane de ovine. Eu sunt născut și crescut în familie de ciobani și credeți-mă că bunicul meu îmi spunea că o oaie de la 7 ani în sus nu mai este productivă. Noi vrem să scoatem reformele și să avem efective noi care să aibă productivitate”, a punctat ministrul în intervenția avută la Realitatea PLUS.
Acesta a mai spus că MADR urmărește creșterea efectivelor de ovine, având în vedere interesul crescut al țărilor în principal arabe pentru importurile din țara noastră.
”Mai mult decât atât a fost o discuție privind creșterea efectivelor de ovine din România pentru că țara noastră a ajuns să comercializeze 18% din piața Uniunii Europene (UE) la carnea de oaie și să deține aproape 70% din carnea exportată către țările din Arabia Saudită, Egipt și Maroc”, a menționat Florin Barbu.