• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul nu a aprobat astăzi OUG pentru despăgubirile de secetă! Proiectul a rămas ”în analiză”!

    Roxana Dobre -

    Ordonanța de Urgență pentru plata despăgubirilor de secetă la culturi de primăvară, din campania 2022 nu a fost aprobată astăzi de Guvern. Schimbările de ultim moment privind mandatul premierului Nicolae Ciucă, se pare că au modificat și ”intenția” Executivului de a debloca banii pentru fermieri.

    Astăzi, vineri – 26 mai, Ordonanța pentru despăgubirile cauzate de seceta din 2022, la culturi de primăvară, trebuia să fie aprobată de Guvern în ceea ce trebuia să fie ultima ședință condusă de Nicolae Ciucă, în funcția de premier. Greva profesorilor însă a determinat autoritățile centrale să renunțe la rotativa guvernamentală iar premierul rămâne în continuare pe funcție.

    În cazul despăgubirilor pentru secetă, Ordonanța a apărut oficial pe lista proiectelor care urmau să fie aprobate dar aceasta nu a trecut astăzi de ”avizul” Guvernului.

    Citiți și: OUG pentru plata despăgubirilor de secetă – la aprobare în ședința de Guvern de astăzi!

    Ordonanța banilor pentru secetă nu a fost aprobată în ședința de astăzi, vineri – 26 mai

    Ordonanța pentru secetă ”în analiză” la Guvern 

    Potrivit unui anunț oficial al Guvernului, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022 se află ”în analiză”.

    Documentul a fost analizat de oficialii guvernamentali în prima lectură iar în astfel de cazuri la document cel mai probabil lipsește vreun aviz obligatoriu sau are nevoie de alte clarificări suplimentare pentru a deveni operațional. Guvernul va avea o ședință și săptămână viitoare când rămâne de văzut dacă fermierii își vor primi în sfârșit banii. După aprobare actul normativ trebuie să fie publicat și în Monitorul Oficial, urmând ca fermierii să fie anunțați că pot depune cererile se solicitare a sumelor aferente, campania desfășurându-se prin Direcțiile Agricole.

    Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022

    Citiți și: Despăgubiri de secetă 2023 la culturile de primăvară – 1.000 lei/ha. Condiții, termene, plăți

    Asociația Forța Fermierilor (AFF) a făcut apeluri publice repetate pentru deblocarea banilor 

    La solicitarea fermierilor, AFF a făcut apeluri repetate la autorități să pună în mișcare legislația pentru deblocarea banilor care au fost promiși fermierilor. Și Agrointeligența – AGROINTEL.RO a lansat o campanie de avertizare a autorităților cu privire la necesitatea urgentării plăților pentru fermieri, aferente despăgubirilor de secetă. Seria de articole publicate de noi a reușit să îi convingă pe decidenții guvernamentali să introducă OUG pentru secetă pe ordinea de zi de astăzi dar în final proiectul nu a fost aprobat.

    Reamintim că organizațiile de fermieri au depus adrese, peste 7 solicitări fiind înregistrate oficial, în ultimele luni, numai din partea Asociației Forța Fermierilor care, împreună cu celelalte organizații membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare, a înaintat, pe 17 mai, și o scrisoare deschisă către premierul Nicolae Ciucă.

    Plata maximă pentru compensațiile de secetă este de 1.000 de lei pentru culturile calamitate în procent de 100%.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till