• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vineri, pe 9 iunie, fermierii din toată țara sunt invitați la Ziua Câmpului 2023, la SCDA Lovrin

    Roxana Dobre -

    Cele mai noi tehnologii agricole, soiuri și hibrizi de top dar și invitați de seamă din rândurile fermierilor și a autorităților publice și locale se vor regăsi la Ziua Câmpului – un eveniment devenit deja tradiție pentru Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin. Manifestarea va avea loc vineri, 9 iunie, la Lovrin.

    Ziua Câmpului de Cercetare Dezvoltare 2023 a ajuns la ediția a VIII-a și va oferi și în acest an ocazia fermierilor să afle chiar de la cercetători și ingineri de top care sunt cele mai noi și de succes tehnologii agricole dar și care au fost provocările anului 2023 în loturile experimentale ale stațiunii de la Lovrin. Fermierii sunt așteptați, fie că au sau nu invitație, vineri, 9 iunie de la orele 10.00 la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin.

    Citiți și: Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare Lovrin – ediția 2022, un parteneriat puternic și de durată cu companiile de agricultură prezente în România

    Noutăți la Ziua Câmpului de Cercetare Dezvoltare, ediția din 2023

    Conf. Dr. Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin a adus pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO detalii în plus despre evenimentul mult așteptat de fermieri, care va avea loc vineri, 9 iunie.

    ”Anul acesta o să venim cu tehnologie nouă, încercăm să găsim o variantă de optimă de tehnologie sau cea mai bună tehnologie pentru cultura de grâu, pentru soiurile noastre. Vrem să le arătăm fermierilor care ar fi cea mai bună variantă de densitate, mai exact. Este o experiență pe care am dezvoltat-o și la Lovin iar acum o vom prezenta fermierilor. Și a mai a fost înființată și la Mărculești, la institutul de cercetare de acolo iar acel lot va fi prezentat în data de 7 iunie. În schimb mergem pe aceiași idee de prezentare cu soiuri de grâu și de cereale păioase de de toamnă și de primăvară, aici vorbim doar de ovăzul de primăvară al SCDA Lovrin”, a spus specialistul.

    Potrivit acestuia, fermierii vor descoperi direct în câmp care sunt cele mai noi tehnologii la grâu adică erbicide, îngrășăminte, îngrășăminte foliare, pesticide, etc. ”Același lucru îl avem și la rapiță unde iar avem și acolo o platformă de genetică, hibrizi de rapiță de la diferite firme. De cealaltă parte avem tehnologie la rapiță adică cu tratamente pentru buruieni, pentru boli, dăunători, îngrășăminte foliare. Ce este nou, este acea experiență cu mai multe loturi demonstrative cu densități la grâu, densități care vor vor fi văzute de către fermieri. Mai exact, modul de comportare al acestor densități va fi văzut acolo direct în câmp unde invitații noștri vor afla ci ce provocări am întâmpinat iar prezentarea va fi una interactivă, unde noi așteptăm cât mai multe întrebări de la fermieri”, a mai adus lămuriri conf. dr. Marinel Horablaga.

    Citiți și: Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin face angajări. Mai multe posturi scoase la concurs

    Ziua Câmpului de Cercetare Dezvoltare Lovrin 2023 – se anunță o ediție cu record de participanți 

    Organizatorii se așteaptă la un număr mare de participanți, mai ales că au fost transmise deja invitații ce au ajuns la 500 de persoane. Directorul SCDA Lovrin a transmis prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO că orice fermier interesat de soiuri, hibrizi și tehnologii de tot este așteptat la evenimentul care va avea loc vineri, 9 iunie.

    ”Colegii mei deja au început și au trimis un prim set de invitații dar prin intermediul dumneavoastră și al presei în general să sperăm că vor vedea și alți fermieri care nu se află pe lista noastră iar mesajul meu este că toți sunt așteptați să vină, fie că au fost sa nu invitați.  Intrarea e cu inima deschisă pentru toată lumea, să vină să vadă și să ne și întrebe dacă vor să întrebe ceva. Cert e un lucru că încercăm noi, așa cum l-am denumit de fiecare dată ”Ziua Câmpului de Cercetare” vom încerca și anul acesta va fi primul pas în care noi vom avea un rol, să zicem, în afară de organizator, vom avea un rol de expozant din punct de vedere a informației științifice, de a oferi o informație științifică fermierilor. Și sperăm că în fiecare an va prinde contur și va cu mai multe informații din punct de vedere științific, pentru culturile de care discutăm, de grâu, de rapiță. Le vom putea da mai multe informații fermierilor”, ne-a declarat directorul instituției de cercetare, conf. dr. Marinel Horablaga.

    Demonstrație cu un prototip de dronă românească 100% 

    De departe atracția evenimentului se anunță o demonstrație cu un prototip de dronă românească 100% care ridică în jur de 80 kg. ”De asemenea, vom avea și o demonstrație cu un prototip de dronă românească 100% din Timiș, o dronă care ridică în jur de 80 kg și va fi axată pentru partea de protecție a plantelor. Și sperăm că primii care vor beneficia de această dronă să fim chiar noi ca și instituție de cercetare. Tot la capitolul nouătăți aș aminti și participarea celor de la IPSO. Este pentru prima dată când avem efectiv o firmă distribuitoare de utilaje agricole și ei au fost interesați în mod special de a-și prezenta combina, pe care am achiziționat-o pentru recoltarea de cânepă. Este o combină John Deere adaptată să poată fi recoltată și cânepa”, a mai spus directorul SCDA Lovrin.

    În aceeași ordine de idei acesta a menționat că loturile experimentale și câmpurile agricole în general arată foarte bine la această dată. ”A plouat destul de mult, noi am făcut două tratamente în plus pentru boli (din cauza ploilor n.r) pentru că asta a fost nu am avut ce face”, a mai arătat acesta.

    Directorul SCDA Lovrin a dezvăluit și care este lista invitaților ”de top” ai evenimentului din 9 iunie. ”Invitații de top sunt autoritățile din județul Timiș, deputați, senatori, prefect, subprefect, directori de instituții publice de profil din zonă. Și până la urmă cei mai mari de top invitați sunt fermierii noștri care au cumpărat și cumpără de la noi produse.  Sperăm că îl vom avea pe noi și pe Dimitrie Muscă, un mare fermier din zonă cât și alți fermieri care au cultivat și cultivă soiurile noastre și poate care apelează la informațiile științifice oferite de către colegii noștri. Și desigur, invitați de seamă sunt domnul Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Universitatea de Științele Vieții cu care organizăm evenimentul în colaborare”, a conchis directorul stațiunii timișene.

    Ziua Câmpului de Cercetare Dezvoltare 2023 va avea loc vineri, 9 iunie la SCDA Lovrin


    Te-ar mai putea interesa

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!