• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Semănatul porumbului în mai și iunie, o practică riscantă

  Violina Gorcinschi -

  Semănatul porumbului în mai sau în iunie este practicat de unii fermieri care nu au putut intra în câmp la momentul potrivit. Riscurile de a semăna prășitoarea atât de târziu sunt foarte mari, iar producția la care se pot aștepta agricultorii este puternic diminuată. Semănatul tardiv reușește însă să salveze uneori fermele mixte în care porumbul este cultivat pentru furaj.

  Semănatul de mai, chiar de iunie la porumb este o variantă luată în calcul de unii agricultori. Din cauza ploilor sau a altor probleme care au apărut în fermă, unii producători nu au reușit să semene la timp și aleg să pună porumbul mult mai târziu. Există însă consecințe de analizat.

  Cel mai mare dezavantaj al semănatului atât de târziu la porumb este producția mult mai mică ce poate fi obținută. Dacă se cultivă însă porumb siloz, atunci pierderile sunt mai mici și ele sunt mai mult de ordin calitativ, potrivit specialiștilor consultați de Farmer.pl.

  Semănatul porumbului foarte târziu va permite obținerea cantității potrivite în condiții favorabile, dar cu o pondere redusă a știuleților care vor fi mai puțini și mai nedezvoltați la momentul recoltării.

  Cheia succesului într-o astfel de situație poate fi alegerea unui hibrid de porumb cu o maturitate foarte timpurie – de preferință nu mai mare de 220, și ideal chiar sub 200. De reținut că în cazul recoltării silozului, de la semănat până la cules, este nevoie de obicei de o perioadă de minim 4 luni (dacă semănăm la sfârșitul lunii mai sau iunie). Prin urmare, genetica aleasă trebuie să permită culturii o dezvoltare rapidă.

  siloz de porumb

  Porumbul semănat târziu – recomandat pentru silozuri

  Semănatul porumbului siloz în mai și iunie

  Când vine vorba despre însămânțarea porumbului pentru cereale la o dată atât de târzie, trebuie să ne asumăm o scădere considerabilă a randamentului atât pentru producția de boabe, cât și pentru siloz. Cu toate astea, în cazul porumbului siloz se poate obține o producție bună în ceea ce privește cantitatea, în contextul unor condiții meteo favorabile. Totuși, ponderea de știuleți va fi mai mică decât în cazul porumbului semănat la timpul potrivit. Porumbul semănat târziu poate fi util în completarea bazei furajere pentru animalele din ferme.

  Însămânțarea porumbului în mai și iunie, avantajoasă în cazul secetei

  În situații excepționale, însă, cum ar fi secetele din iunie sau iulie, cultura de porumb semănată târziu poate avea randament mai ridicat decât culturile semănate la date anterioare. În această situație, porumbul semănat la momentul optim merge cu faza de înflorire în secetă și arșiță, iar cel semănat mai târziu poate da recolte mai bune. Totuși, în astfel de situații depinde foarte mult de norocul fiecăruia deoarece se poate întâmpla și invers.

  utilaje care recolteaza porumb pentru siloz
  Când putem însămânța porumbul mai târziu

  Însămânțarea porumbului în mai și iunie pentru o răsărire mai rapidă

  Semânatul porumbului în mai sau iunie are și avantaje. Cel mai important ar fi acela că, în situația în care umiditatea nu este o problemă, răsărirea va fi uniformă și mai rapidă – temperatura solului fiind mai ridicată. Se asemenea, cultura va fi mai puternică și va lupta mai ușor cu buruienile.

  Punând în balanță plusurile și minusurile unui semănat atât de tardiv la porumb, este evident că este de preferat ca fermierii să înființeze cultura la momentul optim, nu în mai sau iunie. Cum ținta principală este atingerea unei producții cât mai ridicate, o cultură semănată aproape de vară nu va avea succesul așteptat. În plus, fermierii vor avea dificultăți și în găsirea unei genetici care să se plieze, ca maturitate, pe perioada scurtă în care cultura trebuie să ajungă la stadiul în care poate fi recoltată. Totuși, dacă vorbim de porumbul siloz, atunci sunt șanse ca, în funcție de condițiile meteo de care va beneficia cultura, ținta de producție să se apropie de așteptările fermierului.


  Te-ar mai putea interesa

  Titluri de proprietate pentru proprietari și moștenitori. Termen limită: 20 noiembrie, la primării Lege în Parlament: Permis suspendat pe 10 ani pentru tractoriștii prinși beți la volan Curtea Constituțională, decizie cu impact major pentru toți proprietarii de terenuri din România

  Ultimele știri

  Plăți APIA 2023. Valoarea unui euro din subvenție în acest an Polonia și Ungaria nu au participat la discuțiile pentru licențierea exporturilor de cereale din Ucraina Ministrul Agriculturii: ANT bovine se va plăti numai pentru junincile oprite în fermă