• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se obține silozul de porumb pentru furajarea vacilor în ferma ing. Dimitrie Muscă

    agrointeligenta.ro -

    Reguli pentru obținerea silozului de porumb la ferma condusă de ing. Dimitrie Muscă. Fermierul nu doar că este unul dintre cei mai cunoscuți, respectați și titrați agricultori din România, ci este și unul deschis la a împărtăși celorlalți din experiența sa.

    Agrointeligența a aflat de la cunoscutul fermier Dimitrie Muscă care sunt regulile sale pentru a obține un siloz premium pentru furajarea vacilor de lapte și a celor de carne. La CAI Curtici Arad, tehnologia de obținere a silozului pentru furajare este aplicată ca la carte pentru un randament maxim.

    Directorul general al CAI Curtici admite din start că nu are vreun ”secret anume” pe care-l folosește în obținerea silozului, ci din contră, ca nu cumva să greșească, ține foarte mult să nu se abată de la regulile din literatura de specialitate. Practic, este un clasic.

    ”Eu sunt unul dintre inginerii care nu folosesc pentru siloz acei adjuvanți care ajută la fermentație. Fac un siloz natural 100%. Toată treaba este să-l faci comasat în zile puține. Merg cu 1.000 t de siloz pe zi. La 1.000 t de siloz pe zi, nu am probleme să nu iasă un siloz de bună calitate. Dar, pentru asta, e o condiție esențială de respectat: silozul trebuie tasat. În primul rând, dacă nu-l tasezi bine, ajungi să te împotmolești cu tractoarele, cu mașinile, cu remorcile, sus pe el. În al doilea rând, dacă nu este bine tasat, nu se scoate aerul din el și din acest motiv nu are loc o fermentație anaerobă de tip lactic. Fermentația în prezența aerului duce la apariția mucegaiurilor. De aceea se tasează silozul, ca să se scoată tot aerul din el, să nu rămână nimic aer”, explică fermierul.

    CAI Curtici are producție anuală de siloz ce variază între 9.000 de tone și 11.000 de tone, în funcție de recolta din câmp.

    ”Anul acesta am avut o producție slabă la porumb siloz, la nivel de 37 de tone la hectar. Anul trecut am avut 62 de tone la hectar, dar asta este agricultura. Recoltatul porumbului siloz îl fac la sfârșit de august, început de septembrie. Momentul optim de recoltare a porumbului siloz ți-l dă umiditatea. Trebuie să-l iei din câmp în momentul când bobul din știulete are 30-31% umiditate, dar în anii secetoși încep să se usuce frunzele de jos în sus. Uscându-se frunzele de jos în sus, pierzi masa verde și el rămâne ca un pai dacă-i doar frunza goală, uscată”, ne-a declarat ing. Muscă despre momentul optim de recoltare al porumbului pentru siloz.

    Pe partea de recoltare a porumbului de siloz, la CAI Curtici se lucrează cu două combine speciale. ”Ca să mă încadrez în perioada optimă de recoltare, mi-am cumpărat încă o mașină de recoltat, un Claas Jaguar, nu ca înlocuitor pentru cel vechi, ci ca backup. Acum am două combine pentru recoltate furaje siloz, pentru că dacă cumva la unul se întâmplă ceva și trebuie să aștept 3 zile după o piesă, astfel pot să îl înlocuiesc imediat cu celălalt Jaguar, doar să nu stau cu recoltatul. Asta deoarece am constatat, din experiență, că silozul bun rezultă atunci când e făcut într-un timp foarte scurt. La nivel de 1.000 de tone cât tasez eu pe zi, este un ritm mulțumitor. Aplicând aceste reguli simple, niciodată n-am greșit silozul, dar niciodată, în toată viața mea de agronom”, punctează Dimitrie Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!