• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru micii fermieri. Condiții ecoschemă, plata la hectar

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA pentru micii fermieri este introdusă din acest an și vizează exploatațiile între 1 și 10 hectare. Ca și restul plăților directe, noua ecoschemă dedicată gospodăriilor țărănești se achită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Noua subvenție APIA pentru gospodăria țărănească se achită sub formă de ecoschemă. Ea se adresează fermelor de mici dimensiuni, cu o suprafață maximă de 10 ha, care sunt susținute financiar pentru aplicarea practicilor agricole prietenoase cu mediu și continuare tradițiilor spațiului rural în agricultură.

    Citiți și: Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții

    PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) este o ecoschemă care poate fi accesată din 2023 pentru fermele de mici dimensiuni, denumite generic Gospodării Tradiționale. Ecoschema vine în sprijinul micilor fermieri prin menținerea vitalității spațiului rural, cu respectarea capitalului natural și menținerea biodiversității. Cererea unică pentru acest sprijin se depune la APIA în perioada 1 martie – 15 mai, fără penalizări sau 25 de zile după această dată, cu penalizări cumulate de 1% pentru fiecare zi de întâziere.

    În acest an subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

    Schema se adresează categoriilor de ferme vegetale care dețin și efective de animale în cadrul exploatațiilor din teren agricol (arabil, pajiști și culturi permanente). Prin aplicarea condițiilor generale obligatorii ale ecoschemei se asigură un aport considerabil pentru protecția resurselor naturale, sol, apă și aer.

    Suprafața eligibilă vizată de ecoschemă depăsește 1,2 milioane ha de teren agricol, conform estimărilor din Planul Național Strategic (PNS).

    Subvenția APIA pentru gospodăria țărănească. Fermieri eligibili

    Un producător agricol care pot încasa ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) trebuie să fie fermier activ și beneficiar al subvenției de bază pe suprafață, PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS).

    De asemenea, micul fermier trebuie să dețină o exploatație de minimum 1 ha și maximum 10 ha teren arabil (TA) sau pajiște permanentă (PP), culturi permanente (CP) sau mixt, cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.

    Subvenția APIA pentru micii fermieri. Condiții

    Ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) prevede o serie de condiții generale, dar care sunt obligatorii, cât și cerințe specifice.

    Condiții generale obligatorii:

    1. Să dețină un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3—1 UVM/ha, înscrise în Baza națională de date a ANSVSA și ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice, respectiv perioada aprilie – septembrie a anului de cerere;

    2. În cazul în care fermierul exploatează teren arabil, trebuie să cultive pe cel puțin 10% din suprafața declarată plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase prevăzute în anexa nr. 12.

    Pe restul suprafeței de teren arabil fermierii care solicită Ecoschema PD-05 trebuie să cultive, după caz, cel puțin una din următoarele specii de plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere, prevăzute în anexa nr. 13  din Ordinul MADR nr. 80/2023 sau cu pajiște temporară în teren arabil.

    sau

    3. Să exploateze o pajiște permanentă.

    Condiții specifice:

    Condițiile generale obligatorii prevăzute mai sus se cumulează cu una din următoarele condiții specifice, la alegerea fermierului, astfel:

    a) să planteze anual, în teren arabil sau pe pajiște temporară în teren arabil/pajiște permanentă, la nivel de exploatație, cel puțin 2 arbori pe ha, din speciile prevăzute în anexa nr. 14:

    b) să păstreze terenul acoperit în perioada 15 iunie – 15 octombrie în proporție de cel puțin 85%, din suprafața arabilă a exploatației cu: culturi agricole sau cu miriștea rămasă după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou-înființate, timpul necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi fiind de cel mult 2 săptămâni; în cazul culturilor permanente, acoperirea minimă a solului se asigură pe 75% din suprafața exploatației, cu fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.

    Condițiile specifice ale ecoschemei conduc la sporirea ambiției de mediu prin depășirea standardelor de bază prevăzute în GAEC 6. Astfel, acoperirea terenului pe 85% din suprafața de teren arabil are ca scop principal protejarea solurilor în perioadele cele mai sensibile pe parcursul anului agricol (15 iunie-15 octombrie), în scopul atenuării schimbărilor climatice iar în cazul culturilor permanente acoperirea terenului se va realiza, pe 75% din suprafața de teren.

    Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa Ecoschema PD – 06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.

    Vă recomandăm și: Gospodăria țărănească: înregistrare, acte necesare, scutiri de impozite

    Ecoshema pentru gospodăria țărănească. Plată de la APIA

    Plata pentru ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) are în vedere acordul Comisiei pentru ca statele membre să stabilească cuantumul unitar/ha planificat minim și maxim, cât și posibilitatea oferită de art. 101 din Regulamentul 2115/2021, care dă posibilitatea  de flexibilitate pentru statele membre să realoce orice fonduri necheltuite prin alte intervenții de plată directă, dacă va fi cazul.

    În PNS, la subvenția APIA pentru gospodăria țărănească sunt estimate trei cuantumuri, până în 2027:

    Pe ani, alocarea financiară orientativă anuală se împarte astfel:

    – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2023-2024: 91.250.000 de euro;
    – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2024-2025: 93.750.000 de euro;
    – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2025-2026: 95.750.000 de euro;
    – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2026-2027: 96.500.000 de euro;
    – Plafon pentru Gospodăriile Țărănești – Campania 2027-2028: 101.250.000 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!