• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata pe înverzire: noile condiții pentru ecoschema APIA de 56,28 euro la hectar

    Roxana Dobre -

    Plata pe înverzire de la APIA vine cu noi condiții pentru fermieri. Aceste noi reglementări au în vedere obligația agricultorilor de a aloca o suprafață minimă din fermă pentru culturile fixatoare de azot, dar și de a acoperi terenul arabil cu culturi în perioada sensibilă 15 iunie – 15 octombrie.

    Plata pe înverzire devine din acest an o ecoschemă pentru sectorul vegetal, pentru terenul arabil. Fermierii pot opta, prin cererea unică, să nu acceseze această schemă de plată la hectar. Pentru anul de cerere 2023, cuantumul estimat pentru această ecoschemă este de 56,28 de euro la hectar.

    Prin Planul Național Strategic 2023 – 2027, plata pe înverzire devine ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Noua ecoschemă se aplică pe întreg teritoriul României și este fundamentată în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2115/2021. Prin aplicarea eco-schemei se acordă o plată anuală pe suprafața de teren arabil, conform art. 31 alin. (7) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021.

    ”Prin aplicarea eco-schemei se acordă o plată anuală pe suprafața de teren arabil, conform art. 31 alin. (7) lit. b din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021, fiind acordată ca plată pentru compensare parțială a costurilor suplimentare și pierderilor de venit suportate de fermieri. Plata anuală ce vizează eco-schema va fi acordată pentru acoperirea costurilor suplimentare rezultate ca urmare a aplicării condițiilor generale obligatorii și condițiilor specifice. Astfel, se urmărește creșterea nivelului de ambiție prevăzut în GAEC 8, respectiv să rezerve minimum 5 % din terenul arabil pentru elementele neproductive și să acopere solul, peste condițiile prevăzute de GAEC 6, în perioada sensibilă, cuprinsă între 15 iunie – 15 octombrie. Totodată cerințele specifice, la alegere vizează diversificarea culturilor în teren arabil, în funcție de suprafață, practicarea unei tehnologii de tip conservativ pentru sol și plantarea anual a cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație”, se arată în PNS.

    Ecoschema PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil se poate accesa pentru toată suprafața eligibilă. Neîndeplinirea integrală a condițiilor generale și a uneia dintre cerințele la alegere conduc la pierderea plății compensatorii pentru toate hectarele de teren arabil.

    De precizat că pe lângă condițiile specifice acestei ecoscheme, ferma trebuie să îndeplinească și condițiile obligatorii pentru schemele de bază – BISS și CRISS. Este vorba despre condițiile din GAEC-uri, despre care puteți citi în articolul Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar.

    Plata de înverzire obligă fermierii să cultive un procent minim de suprafețe cu culturi fixatoare de azot

    Plata pe înverzire de la APIA. Condiții generale obligatorii în ecoschemă

    Ecoschema PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil prevede trei cerințe generale care trebuie îndeplinite de toate fermele care au peste 10 hectare și care doresc să beneficieze de această schemă de plată.

    Iată care sunt cele trei cerințe obligatorii:

    1. Procent minim de teren lăsat pârloagă. Începând cu anul 2024, fermierii trebuie să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă). În cazul fermelor cu peste 75% din terenul arabil utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, culturi de leguminoase, culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură, sau combinații ale acestora, ponderea elementelor neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă) trebuie să depășească 3%, începând cu anul 2024.
    2. Procent minim de suprafețe cu culturi fixatoare de azot. Să cultive pe o pondere minimă din totalul terenului arabil declarat, culturi leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot, care se pot recolta, precum: soia, mazăre de consum/furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi, facelia, fasole, fasoliță, ghizdei, năut, lupin, linte, bob, lucernă, arahide, amestecuri de leguminoase și graminee perene). Ponderea minimă va fi de 10% în anul 2023 și 5% începând cu 2024.
    3. Acoperirea terenului. În perioada sensibilă pentru sol cuprinsă între 15 iunie – 15 octombrie, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi agricole sau se asigură o acoperire minimă a solului cu miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate, după recoltarea culturii principale, pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației.

    Ecoschema plata pe înverzire de la APIA. Condiții specifice, la alegere

    La cerințele generale obligatorii se cumulează una dintre cele trei cerințe specifice. Fermierul poate alege pentru care dintre cerințele specifice optează astfel încât să își poată asigura plata ecoschemei pentru toate hectarele exploatației.

    Diversificarea culturilor, o cerință la alegere pentru subvenția APIA pe înverzire

    Diversificarea culturilor

    Fermierii pot alege să practice diversificarea culturilor pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează:

    În cazul în care suprafața de teren arabil este acoperită în proporție de peste 80% cu iarbă/plante erbacee/leguminoase sau cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție, condiția privind practica de diversificare a culturilor este îndeplinită.

    Perioada care trebuie luată în considerare pentru calcularea proporțiilor de constituire a practicii de diversificare a culturilor în terenul arabil din cadrul exploatației este cuprinsă între lunile mai — septembrie ale anului de cerere.

    În cadrul practicii de diversificare “cultură” înseamnă oricare dintre următoarele:

    Prelucrarea minimă a solului, o cerință opțională pentru plata pe înverzire de la APIA
    Prelucrarea minimă a solului, o cerință opțională pentru plata pe înverzire de la APIA

    Practicarea unei tehnologii de tip conservativ

    O altă cerință specifică pe care fermierii o pot alege este practicarea tehnologiilor de tip conservativ pentru sol (no/minimum/strip-till) pe minim 50% din suprafața cultivată a exploatației.

    Practicile de agricultură conservativă din punct de vedere al lucrărilor solului (no-tillage, strip tillage sau minimum tillage) se bazează pe următoarele elemente:

    Plantarea a minim doi arbori pe an reprezintă o cerință la alegere pentru ecoschema de înverzire de la API

    Plantarea anuală a cel puțin 2 arbori pe hectar

    Pentru ecoschema de înverzire de la APIA, ca cerință la alegere, fermierii pot alege să planteze anual cel puțin 2 arbori pe hectar, la nivel de exploatație. Speciile care se pot plata pentru această subvenție includ populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Alun, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.

    Plata la hectar pentru ecoschema de înverzire

    Plata pe înverzire – subvenția la hectar. Cuantumul ecoschemei Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil

    Plata pe înverzire prin ecoschema PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil se acordă în limita unul plafon anual. Cuantumul la hectar se calculează anual în funcție de suprafața eligibilă la plată și plafonul alocat. Plata maximă la hectar estimată pentru perioada 2023-2027 este de 73 de euro la hectar, iar calculele din PNS arată că fermierii vor primi o subvenție ”verde” de 56,28 de euro.

    În final, ce trebuie să rețineți despre ecoschema PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil este că se aplică per hectar și vizează toate suprafețele de teren arabil pe care se desfășoară activitate agricolă în sectorul vegetal. Dimensiunea exploataților agricole eligibile la ecoschemă este de minimum 10,01 ha.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!