• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Balcan, AFF: Ce se întâmplă în ultima perioadă – cea mai mare bătaie de joc la adresa producătorilor agricoli!

    agrointeligenta.ro -

    Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă producătorilor agricoli este cea mai mare bătaie de joc din ultimii 20 ani, trage un semnal de alarmă Vasile Balcan, Vicepreședinte și Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor (AFF).

    Fondatorul companiei și fermei Marsat din Roman, județul Neamț, Vasile Balcan a avut o poziție tranșantă cu privire la modul în care Guvernul României a gestionat plata despăgubirilor de secetă promise agricultorilor. Vicepreședinte și Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor, Balcan apreciază că vorbim despre o bătaie de joc în privința modului în care se gestionează sprijinirea sectorului agricol.

    ”Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă producătorilor agricoli este cea mai mare bătaie de joc din ultimii 20 ani. Ministerul Agriculturii vine cu o promisiune (după zece luni) pentru despăgubiri de 335 lei/ha, pentru seceta la culturile înființate în primăvara anului 2022, culturi calamitate 100%. Ce înseamnă această sumă? În condițiile în care cheltuielile pe ha au depășit la cei mai mulți 5.000 lei/ha, la care mai adăugăm – că mulți au păstrat mica producție obținută pentru a valorifica mult mai bine – acum fermierii s-au trezit că prețurile au scăzut la grâu de la 1.650 lei pe tonă, la recoltare, la 850 lei pe tonă. La porumb, de la 1.350 lei pe tonă, a scăzut la 800 lei pe tonă, iar la rapiță, de la 630 euro pe tonă, la 340 euro pe tonă”, a punctat Vasile Balcan modul în care calculele fermierilor au fost date peste cap de scăderea prețurilor la cereale, pe fondul contextului internațional influențat și de războiul din Ucraina și liberalizarea importurilor ucrainene în Uniunea Europeană.

    Deși, teoretic, agricultorii par să primească ajutoare atât de la bugetul de stat, cât și de la Comisia Europeană, în realitate este vorba de sume nesemnificative în raport cu pierderile și cheltuielile pe care le prespun activitatea agricolă.

    ”Problemele cele mai mari vin clar din cauza invaziei de produse ieftine din Ucraina, lucruri asumate de comunitatea europeană, dar care sunt decontate de agricultorii noștri. Cei 40 lei pe tonă ce vor fi oferiți pentru compensarea pierderilor la valorificarea de grâu este iar o mare jignire. Aș avea o singură întrebare la adresa celor din Ministerul Agriculturii și a clasei politice de la conducerea Guvernului: care dintre dânșii s-ar baga să asigure siguranța alimentară a țării și să producă hrană cu 335 lei cheltuială pe hectar?”, încheie Vasile Balcan.

    Despăgubiri de 335 lei/ha pentru suprafațele cu grad de calamitare 100%

    De precizat că miercuri, 30 mai, Guvernul adoptat un proiect de ordonanță de urgență pentru despăgubirea fermierilor afectați de seceta de anul trecut la culturile de primăvară – porumb, floarea-soarelui, mazăre și soia. Deși în forma inițială a proiectului, bugetul alocat măsurii era de peste 850 de milioane de lei, iar cuantumul era de 1.000 de lei pentru culturile calamitate 100%, în forma ajunsă pe masa Guvernului, bugetul a fost scăzut la 300 de milioane de lei, iar cuantumul maximal, la 335 de lei pe hectar.

    Organizațiile de fermieri au cerut ca despăgubirile să fie plătite corect, la un cuantum de 1.000 lei/ha

    Vă reamintim că Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), din care fac parte Asociația Forța Fermierilor – AFF, Federația Națională Pro Agro, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR și Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, transmis premierului Nicolae Ciucă o scrisoare deschisă în care au exprimat revolta fermierilor ale căror despăgubiri au fost tăiate.

    Mai mult, AAC a arătat și că formula de calcul îi dezvantajează pe agricultori, dar și că este nevoie de suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă și revenirea la cuantumul inițial de 1.000 de lei pe hectar la culturile cu grad de calamitare de 100%.

    În finalul scrisorii, organizațiile de fermieri au cerut demisia de onoare a premierului Nicolae Ciucă, având în vedere sprijinul derizoriu alocat agriculturii naționale.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații