Boicotarea căpșunilor produse în Huelva pune în pericol relațiile dintre Germania și Spania
Violina Gorcinschi -În Germania, are loc o campanie de boicotare a căpșunilor spaniole (produse în provincia Huelva, Andaluzia), pe motive de protecție a mediului. Reacția fermierilor spanioli, dar și a unor politicieni, a fost pe măsură și a dus la suspendarea vizitei unei delegații parlamentare din Germania, ieri, luni – 5 iunie, a relatat AFP.
Campania de boicotare a căpșunilor spaniole produse în Huelva, inițiată în Germania, a fost văzută ca un atac dur la adresa fermierilor, dar și a țării, ce nu își găsește justificare.
„Acesta este un atac dur şi nejustificat al sectorului agricol al ţării noastre”, a declarat, printr-un comunicat, Sindicatul Agricol Asaja, care îl socoate o „agresiune la adresa a mii de producători şi a familiilor lor care muncesc din greu tot anul pentru a-şi susţine exploataţiile”.
Această campanie, care vizează culturile de căpșuni din provincia Huelva, din Andaluzia, aflată pe primul loc printre regiunile exportatoare de fructe roșii în Uniunea Europeană, ar aduce un prejudiciu întregului sector, conform Asociației Interprofesionale a Căpșunilor Spaniole, Interfresa, citată de News.ro.
Totul a pornit de la inițiativa la boicot a organizației cetățenești germane „Compact”, care a reușit să strângă mai mult de 162.000 de semnături, prin care se solicită principalelor lanțuri de supermarketuri din Germania (de exemplu, Lidl și Edeka), să scoată de la vânzare căpșunile produse în Huelva.
ONG-ul a făcut apel la boicot, ca urmare a unui proiect de lege al guvernului regional andaluz (la conducerea căruia se află Partidul Popular) prin care se regularizează exploatațiile ilegale de fructe roșii situate în apropierea Parcului Natural Doñana, un loc de refugiu a milioane de păsări migratoare.
Conform unei asociații pentru mediu, acest act normativ ar putea facilita legalizarea a 1.500 de hectare de culturi, majoritatea udate prin puțuri clandestine, ceea ce ar putea pune în pericol viitorul rezervației (clasată UNESCO), deja amenințată de deșertificare.
„Dacă Guvernul regional andaluz îşi atinge scopul, se va folosi şi mai multă apă la cultivarea căpşunilor, ceea ce înseamnă o distrugere a acestui ecosistem fragil”, a precizat Compact, care-i îndeamnă pe consumatorii germani să nu mai cumpere aceste „căpşuni ale secetei”.
Campania de boicotare a căpșunilor, denunțată de politicienii spanioli
Campania a fost denunțată de partidul de dreapta PP, care a explicat că proiectul de lege a venit ca o remediere a unei legi precedente, din 2014, care a permis regularizarea a 9.000 de hectare de culturi ilegale, însă a lăsat pe dinafară sute de agricultori.
Carmen Crespo, care se ocupă de sectorul de agricultură în cadrul Guvernului andaluz, a susținut că cultivatorii de căpșuni din Huelva au fost nedreptățiți de Guvernul de la Madrid care ar susține Compact prin „atacuri nedrepte”, motivate ideologic.
Luni, situația a escaladat după ce o delegație de nouă parlamentari din Germania a venit în Spania pentru a vorbi despre consecințele secetei și a utilizării ilegale a apei din regiunea Doñana.
„Această vizită deputaţilor germani care încearcă să controleze producţia agricultorilor noştri (…) este absolut inacceptabilă. Acesta este un amestec pe care niciun Guvern nu ar trebui să-l tolereze”, şi-a exprimat indignarea Santiago Abascal, liderul Partidului Vox, susţinătorul inţiativei Partidului Popular în Anadaluzia.
Acest discurs a fost aplaudat de către Asaja, care-l acuză pe premierul socialist Pedro Sanchez de susţinerea acestei „campanii de denigrare” în scopuri politice, în contextul campaniei electorale din cadrul alegerilor legislative anticipate, ce va avea loc pe 23 iulie.
Partidele de dreapta, acuzate că neagă efectele schimbărilor climatice
Pedro Sanchez, care se opune reglementării fermelor ilegale, acuză partidele PP şi Vox că neagă efectele schimbărilor climatice și avertiează autoritățile andaluze cu privire la eventualele sancțiuni din partea UE.
În urma contextului tensionat creat, delegaţia deputaţilor germani a anunţat, ieri, luni – 5 iunie, că își suspendă vizita – care urma să se încheie vineri -, „ţinând cont de importanţa politică” pe care a luat-o această vizită „în cadrul viitoarelor alegeri legislative” spaniole.
„Această călătorie a avut scopul schimburilor de bune practici, în interesul țărilor noastre”, a declarat delegația germană printr-un comunicat, sperând, în același timp, ca această colaborare să continue în viitor.
Potrivit Interfresa, provincia Huelva produce 300.000 de tone de căpşuni pe an – adică peste 90% din producţia spaniolă – şi generează aproape 100.000 de locuri de muncă.
Germania este primul cumpărător al acestor produse, cu o cifră de afaceri anuală estimată la 186 de milioane de euro.
La începutul anului 2022, aproximativ 20 de supermarketuri europene, inclusiv Lidl, Aldi și Sainsbury’s, au îndemnat Guvernul andaluz să renunţe la proiectul de lege care a stârnit atâtea reacții negative în prezent.