• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce sunt mai scumpe căpșunile din piață decât cele din supermarket? Explicația unui producător!

    Angelica Lefter -

    Căpșunile de la piață sunt de cele mai multe ori mai scumpe decât cele de la supermarket. Este o realitate pe care mulți dintre noi am întâlnit-o, însă în spatele acestei constatări, producătorii au o explicație.

    Căpșunile din poarta fermei sau de la producătorii din piață sunt aparent mai scumpe decât cele din caserolele de la supermarket. Cumpărătorii s-au arătat deseori contrariați de această diferență de preț și s-au în întrebat de multe ori: ce au căpșunile din piață în plus față de cei din supermarket?

    Producător de căpșuni din județul Timiș, roagă cumpărătorii să-i testeze marfa (foto: Facebook/Grădina Colț de Rai)

    Căpșunile din grădină, vândute la 25-30 de lei pe kilogram la piață

    La această întrebare a răspuns un producător de căpșuni din județul Timiș, pe pagina sa de Facebook intitulată sugestiv ”Grădina Colț de Rai” și pe grupul ”Căpșuni și căpșunari”.

    Producătorul a arătat că a vândut căpșunile din propria grădină cu 25-30 de lei pe kilogram în piețele din Buziaș și Lugoj, însă a făcut comparația cu marfa din magazine, care costă mai puțin.

    Prețul căpșunilor din supermarket, puțin mai mic decât în piețe (foto: Facebook/Grădina Colț de Rai)

    El a argumentat detaliat de ce a dat căpșunii la un preț mai mare și a specificat că întotdeauna are cumpărători. Unele dintre motive ar fi faptul că fructele dulci sunt proaspăt culese, în ziua respectivă, că sunt sortate și într-o stare foarte bună, consumatorii au posibilitatea să încerce căpșunii și că fructele nu sunt stropite cu niciun fel de substanță chimică.

    ”Zilele trecute am postat aici rezultatele din piața Buziaș și cele din Lugoj. La Buziaș, pentru prima dată pe anul acesta am cerut 25 de lei pe kg. În condițiile în care pe piață erau deja oameni care vindeau cu 20. Am vândut rapid. Apoi în Lugoj am crescut prețul la 30 de lei. Menționez ca nu vând cu kilogramul, ci cu caserola. Avem de 20, 15, 10 si 5 lei. Pentru buzunarul fiecăruia. Am avut și comentarii cum că prețul e 15 lei etc… 1 din 20 sau chiar mai mulți au făcut astfel de comentarii. De ce am cerut 30 de lei? Pentru că am cules căpșunele de dimineață. Le-am ales doar una și una, fără o pată, fără un punct. Perfecte, cum s-ar zice. Apoi, eu nu le-am stropit cu absolut nimic. Am un soi Albion rezistent, crocante și foarte dulci. În Buziaș, oamenii care au cumpărat din altă parte, după ce le-au gustat pe ale noastre (am avut un bol pentru degustare) au cumpărat și de la noi, și toți au fost foarte entuziasmați și satisfăcuți de gustul unei căpșune naturale”, a scris producătorul.

    Căpșunile din supermarketuri, mai ieftine, dar nu la fel de gustoase  

    Căpșunile din supermarketuri, mai ieftine, dar nu la fel de proaspete și de organice

    Despre căpșunile din magazine, fermierul a arătat că sunt într-adevăr mai ieftine, dar unele sunt deja mucegăite în caserole, nu arată deloc fresh, iar despre cum sunt culese sau tratate cu substanțe pentru a rezista, nu se cunoaște exact.

    ”Bun, după piață am întrat în Lidl și în Kaufland. Prețul pe kilogram la căpșunele străine era 20 de lei, deci nu 15 cum i-am auzit pe unii. Iar căpșunele arătau ca în poza pe care am atașat-o. Afectate și fără aspect comercial, iar căpșunele românești calitatea I erau 29,90 lei/kg si erau toate vândute. N-am avut la ce să fac poză. Ideea e că chiar și dacă erau frumoase și alese să nu aibă niciun defect, nu erau culese de dimineață, și nici nestropite, și nici nu puteam gusta să văd cum sunt. Așadar, 30 de lei chiar mi se pare super decent pentru căpșunele noastre”, a conchis producătorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!